3 accessoires voor de Nikon Z8 die het verschil zullen maken

Als trotse eigenaar van de Nikon Z8-camera wil je natuurlijk accessoires die net zo geweldig zijn als je camera zelf. Daarom hebben we speciaal voor jou de drie beste accessoires zorgvuldig geselecteerd die het verschil kunnen maken in jouw creatieve uitspattingen. Daarvan is een veelzijdig accessoire een absolute must-have voor elke Nikon Z8-gebruiker, ongeacht of je je focus legt op fotografie of video. Daarnaast selecteerden we één voor de gepassioneerde fotograaf en één voor de videograaf die jouw camera vloeiend door de lucht laat dansen.

Lexar CFexpress Type B
Lexar CFexpress Type B
1

Lexar CFexpress geheugenkaarten

Nieuwe camera, tijd voor een frisse geheugenkaart? Bij de keuze van een geheugenkaart gaat vaak de voorkeur uit naar een grote capaciteit. Maar eigenlijk speelt de snelheid van de kaart vrijwel altijd een nog belangrijkere rol, vooral als grote bestanden razendsnel weggeschreven moeten worden. De schrijfsnelheid is bepalend hoe snel de geheugenkaart gegevens kan opslaan. Bij een te trage geheugenkaart kan de binnenkomende data niet goed worden verwerkt, met alle problemen van dien.

Lexar Diamond Series CFexpress 128GB
Lexar Diamond Series CFexpress 256GB
Lexar Diamond Series CFexpress 512GB

Geheugenkaart voor Nikon Z8 - allround gebruik

De Nikon Z8 is uitgerust met twee kaartsleuven die flexibele opslag van bestanden mogelijk maken. Eén sleuf is geschikt voor CFexpress Type-B kaarten, wat ideaal is voor gegevens intensieve taken zoals 8K-opnames en snelle burstopnames. De andere sleuf is een UHS-II SD-sleuf, waardoor je kunt blijven werken met het populaire SD-opslagformaat. Ook is de CFexpress Type B sleuf compatibel is met XQD-geheugenkaarten.

De Lexar Diamond CFexpress Type B is een uitstekende allround kaart omdat hij hoog scoort op meerdere punten, en is de snelste CFexpress Type B kaart die momenteel beschikbaar is. De kaart heeft enkele coole kenmerken zoals XQD achterwaartse compatibiliteit en heeft een VGP-400 certificering. Door de VGP-400 V rating heeft deze kaart een gegarandeerde minimale schrijfsnelheid van 400 MB/s voor uitwisselbare hostapparaten en opnamemedia.

Met maximale leessnelheden tot 1900 MB/s, schrijfsnelheden tot 1700 MB/s en minimale aanhoudende schrijfsnelheden die niet onder de 1600 MB/s komen, betekent dat hij de VGP-norm ruimschoots overtreft. Deze kaart voldoet aan de eisen van professionele filmmakers en content creators om soepele opnames van 4K-, 6K- en zelfs 8K-video's te maken.

De Lexar Diamond kaart is te verkrijgen met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB of 512GB. Hierbij moet je je bedenken dat bijvoorbeeld één minuut ProRes 4K-video bij 880 Mbits/s ongeveer 5 GB aan ruimte verbruikt. Dat komt neer op 300 GB voor een uur. Vind je 512GB te weinig dan kun je kijken naar de Lexar Gold CFexpress kaarten, die serie gaat tot 2TB als maximale opslagcapaciteit.

Lexar Diamond CFexpress Type B

  • Max Read Speed: 1900 MB/s
  • Max Write Speed: 1700 MB/s
  • Min Sustained Write Speed: 1600 MB/s
Ranger statief op strand
Leofoto LH-40 balhoofd
2

Leofoto Ranger LS-324C carbon statief met LH-40 balhoofd

Heb je nog geen statief of wil je een nieuwe kopen? Dat is een goed idee, want veel fotografen noemen hun statief hun beste lens. Een goed statief kan het verschil maken. Voor de meeste foto- en videografen is het belangrijk dat het statief voldoende werkhoogte biedt, niet te zwaar is en natuurlijk stabiel staat. Daarnaast moet het statief ook sterk genoeg zijn om een Nikon Z8 en eventuele extra accessoires veilig te dragen.

Carbon statief

Als je het gewicht van het statief zo licht mogelijk wilt houden, is een carbon statief de beste keuze. Deze statieven zijn niet alleen uitzonderlijk sterk en duurzaam, maar gaan ook lang mee. Het Leofoto LS-324C carbon statief maakt onderdeel uit van de Leofoto Ranger statiefserie. Het 10-laags carbon maakt het LS-324C statief erg sterk en stabiel. Je kunt de poten in hoogte verstellen met het TwistLock systeem. Hiermee maak je in een handomdraai de vier pootsecties van het statief los en vast.

Met de poten volledig uitgeschoven is de maximale werkhoogte 139,5 cm. Sommige fotografen vinden dit misschien wat aan de krappe kant, in dat geval kun je de werkhoogte verhogen naar 170,5 cm met de bijgeleverde DC-282C middenzuil. De minimale werkhoogte van dit statief is daarentegen slechts 17 cm, wat fijn is om laag bij de grond te kunnen werken met de Nikon Z8. Ingeklapt is het statief slechts 57 cm lang. Hetzelfde statief is ook verkrijgbaar met een rubberen greep rondom een poot en heet dan RF-324C.

Betrouwbare statiefkop is een essentiële accessoire

Een stevig statief is belangrijk, maar zonder een betrouwbaar balhoofd kom je nergens. Zo wordt het LS-324C statief geleverd met een LH-40 balhoofd. Dit balhoofd is oerdegelijk en heeft een flinke draagcapaciteit van maar liefst 20 kilo. Dit praktische balhoofd maakt het composeren van een foto een plezierige ervaring. De statiefplaat heeft een ⅜" statiefschroef, waardoor hij compatibel is met veel andere statiefkoppen.

Hoewel het statief natuurlijk ook bruikbaar is voor het maken van video's, is een videokop in die situaties handiger dan een balhoofd. Videokoppen zoals de BV-10 of BV-15 hebben namelijk een bedieningsarm. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk mooie, vloeiende camerabewegingen kunt maken.

Weebill 3 gimbal
Zhiyun sling
3

Zhiyun Weebill 3 combo

De Nikon Z8 is compacter dan de Nikon Z9, maar heeft vrijwel dezelfde specificaties, waardoor het een uitstekende camera is voor zowel fotografie als videografie. Bij het filmen met de Nikon Z8 is dit tweede accessoire noodzakelijk. De Zhiyun Weebill 3 gimbal is een absolute must-have voor het maken van vloeiende bewegingen zoals pannen en kantelen. Vooral bij run-and-gun filmmaking is een gimbal onmisbaar. Met een gimbal kun je er zeker van zijn dat je Nikon Z8 kan laten dansen door de lucht.

Mooie camerabewegingen maken

De Weebill 3 heeft een L-vormige handgreep, een ergonomische polssteun en een uitschuifbare sling grip, waardoor je moeiteloos elke gewenste camerabeweging kunt maken. De L-vormige handgreep en polssteun zorgen voor een comfortabele grip, waardoor je onderarmen minder belast worden en je langer zonder problemen kunt blijven filmen. De sling grip is ook ideaal wanneer je onderhands wilt filmen met de Nikon Z8.

“De sling grip is ook ideaal wanneer je onderhands wilt filmen.”

Met een gewicht van ongeveer 1190 gram behoort de Weebill 3 tot een van de lichtste gimbals in zijn klasse. Dit is belangrijk, want aan het einde van een lange draaidag maakt elke gram een verschil. Het wieltje voorop de gimbal kun je aan verschillende instellingen koppelen, waardoor je gemakkelijker tijdens het filmen bepaalde camera-instellingen, de scherpstelling of in/uitzoomen kunt wijzigen of interessante asbewegingen kunt maken. Ook heb je bij de Weebill 3 meerdere modi tot je beschikking. De standaard, en meest gebruikte modus is de Pan Follow Modus.

Ingebouwde accu, led-lamp en microfoon

De Zhiyun Weebill 3 gimbal is voorzien van een ingebouwde accu met ondersteuning voor PD snelladen. Hierdoor kun je de lege accu in ongeveer 2 uur volledig opladen. Officieel heeft de gimbal een maximale batterijduur van 21 uur in statische omstandigheden (getest in het lab), maar in de praktijk zal dit iets lager zijn. Het gebruik van het uitklapbare 0.96" OLED-schermpje lijkt met name meer energie te verbruiken. Ook heeft de Weebill 3 gimbal een ingebouwde led-lamp en een Hi-Fi microfoon, wat handig kan zijn in allerlei omstandigheden.

Lexar geheugenkaart voor Nikon z8
Weebill 3 gimbal voor Nikon z8
Leofoto Ranger statief

Conclusie

Met de Lexar Diamond CFexpress Type B geheugenkaart, die bekend staat als de onbetwiste kampioen van snelheid en betrouwbaarheid, kun je al je kostbare momenten veilig opslaan. En uiteraard is een betrouwbaar statief een essentieel accessoire. Het Leofoto LS-324C carbon statief biedt stabiliteit en vrijheid, zodat je zonder enige twijfel perfecte composities kunt vastleggen.

Daarnaast hebben we de ultieme gimbal voor de Nikon Z8 geselecteerd. Met de Zhiyun Weebill 3 laat je Nikon Z8 als een danser door de lucht bewegen en creëer cinematografische opnames die je kijkers versteld doen staan. Het is tijd om je creatieve grenzen te verleggen en beelden vast te leggen waar je trots op kunt zijn!

Wil je tijd besparen tijdens het organiseren en beoordelen van je nieuwe foto's in Lightroom? Bekijk de Tourbox Neo creative software controller om je workflow te versnellen. 

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.