leofoto-blog-header

4 Lichtgewicht reisstatieven die je makkelijk meeneemt en toch stabiel zijn.

Bestaan die? Jazeker, ze zijn van carbon en hebben een enorme draagkracht

Wanneer je een statief wilt aanschaffen, moet je jezelf twee vragen stellen: welk gewicht moet hij kunnen dragen en in welke situatie wordt hij voornamelijk gebruikt? Een compact en lichtgewicht reisstatief heeft ongetwijfeld zijn voordelen, maar is vanwege zijn dunne poten en kleine statiefkop meer iets voor lichte dslr's en handzame systeemcamera's.

Als je met grotere camera's en zware fullframe-lenzen werkt, heb je meer stevigheid nodig om stabiel te kunnen fotograferen. Vooral bij camera's met een zeer hoge resolutie zie je zelfs kleine bewegingen al snel terug op de foto. Een klassiek, stabiel statief lijkt dan een voor de hand liggende keuze. Gelukkig zijn er speciale reisstatieven die compacte afmetingen met een uitgebreide uitrusting combineren.

Stabiel en lichtgewicht reisstatief

Bij het ontwerp van reisstatieven ligt de nadruk op het handzame formaat en een zo laag mogelijk gewicht. Reisstatieven hebben kortere en dunnere poten en er zijn voor het uitschuiven meer onderdelen nodig dan bij normale statieven. Het vraagstuk van gewicht versus stevigheid heeft Leofoto opgelost door hun statiefpoten te voorzien van tien lagen carbon. Deze statieven zijn daardoor zeer stabiel en toch draagbaar. Daarnaast is de draagkracht van de in dit blog genoemde modellen hoog tot zeer hoog. Ideaal, als je met een groter formaat digitale spiegelreflexcamera met bijbehorende lenzen op reis gaat.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een reisstatief:

 • Statiefkop

  Reisstatieven zijn vaak voorzien van een balhoofd. Als je graag landschappen fotografeert, moet de kop een afzonderlijke panorama-as hebben. Wij adviseren bovendien een kop, die voorzien is van een snelkoppelingsplaat met een beveiliging tegen glijden. Handig is ook een waterpas, die ervoor zorgt dat de camera perfect gepositioneerd kan worden.

 • Bekleding

  Een rubberen laag om minstens één van de poten bevordert het draagcomfort. Bij zeer lage, maar zeker ook bij zeer hoge temperaturen, kom je er snel achter hoe fijn deze bekleding is.

 • Stabiliteitshaken

  Lichte reisstatieven gaan bij wind al snel wankelen. Met de stabiliteitshaken kun je het statief met wat extra gewicht stabieler maken.

 • Snelle opbouw

  In het genre reisstatief voorzien de meeste fabrikanten de statieven van stelschroeven, omdat je daarmee de statieven het snelst opbouwt en weer inschuift. Reisstatieven met klemmen zijn een uitzondering.

 • Statiefvoetjes

  Vrijwel alle statieven hebben rubberen voetjes. Maar soms zijn statieven zelfs voorzien van spikes die goed van pas kunnen komen als de grond zacht is.

leofoto-mt-01

Het Leofoto MT-01 ministatief

De MT-01 is een ministatief, gemaakt van hoogwaardig, gehard vliegtuigaluminium. Het draagvermogen is zonder balhoofd een zeer indrukwekkende 50 kilo als je de poten helemaal uitklapt. De statiefpootjes zijn afgewerkt in blank aluminium en voorzien van rubber voetjes voor maximale grip op iedere ondergrond. Je kunt hem uitbreiden met bijvoorbeeld het Leofoto LH-25 balhoofd zoals op de afbeelding.

Het Leofoto Summit LM-362C statief voor zwaardere camera's

Dit statief is bedoeld voor zware spiegelreflex-, systeem- en middenformaatcamera's. De LM-362C is een extreem compact, maar zeer stevig statief met een draagcapaciteit van maar liefst 45 kilo. De statiefpoten bestaan uit twee secties met doorsnedes van 36 en 32 mm. Het statief heeft rubberen pootjes, maar er wordt een setje spikes meegeleverd zodat je het statief op elke ondergrond kunt gebruiken. Daarmee is het statief een echte must-have voor de professional die met zware apparatuur werkt.

leofoto-summit-lm-362C
leofoto-urban-lx-225ct

Het Leofoto Urban LX-225CT lichtgewicht statief met XB-32Q balhoofd

Met een ingeklapte lengte van 33cm is dit lichtgewicht reisstatief erg compact en makkelijk mee te nemen. Ondanks hij zo compact is, heeft hij toch een flinke werkhoogte van maximaal 137 centimeter. Door de omkeerbare middenzuil is minimale werkhoogte 18 centimeter en heb je dus een statief voor een grote variatie mogelijkheden. De carbon poten zijn slank maar kunnen toch tot wel 6 kilo dragen.

Leofoto Ranger LS-253CM statief met balhoofd LH-30

Het Leofoto Ranger LS-253CM statief is makkelijk mee te nemen, stevig en duurzaam. Het meegeleverde balhoofd is net zo veelzijdig als het statief zelf. Het is horizontaal 360° draaibaar en verticaal 90° te kantelen, beschikt over een ingebouwde waterpas en is instelbaar met een stevige vleugelmoer. Dit kleine en draagbare reisstatief is robuust, heeft een draagcapaciteit van 13 kilogram en weegt (inclusief balhoofd) één kilogram.

leofoto-ranger-ls-253cm
Delen

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.