Waanzinnig goed mini statief - Cullmann Carvao 816TCS

Ben je ook op zoek naar een mini statief? Na het bekijken en uitproberen van vele mini statiefjes van allerlei verschillende merken komen we uit bij het Cullmann Carvao 816TCS carbon statief. Zodra je dit mini statief oppakt, voel je direct dat dit veelbelovend is. En deze eerste indruk wordt al snel bevestigd, en het blijkt een verrassend handig statief te zijn waarvan we vinden dat meer mensen ervan moeten weten!

Wat maakt de Carvao 816TCS tot het beste mini statief?

Uit de kartonnen verpakking komt een nylon zakje met daarin het kleinste carbon statief dat je wellicht ooit hebt gezien. Je bent niet de eerste als je spontaan van dit statiefje moet glimlachen. Het is een volwaardig carbon statief, maar dan in miniatuurformaat.

Het statief bereikt een maximale hoogte zonder middenzuil 40cm. Dat is niet heel hoog, maar dat is ook niet het doel van dit statief. Met de middenzuil maak je eventueel het statief 30,5 cm hoger tot maximaal 70,5cm. Je kunt de meegeleverde middenzuil in theorie als monopod gebruiken, maar in praktijk lijkt dat niet heel handig. Met het statiefje kom je namelijk hoger uit. De minimum werkhoogte is 11cm, wat lekker laag bij de grond is. Voor een statief dat minder dan een pak suiker weegt is een maximale draagcapaciteit van 3 kilo best fors.

Technische specificaties

  • Maximale werkhoogte met kolom: 70,5 cm
  • Maximale werkhoogte zonder kolom: 40 cm
  • Minimale werkhoogte: 11 cm
  • Lengte ingeklapt: 27 cm
  • Max. draagcapaciteit: 3 kilo
  • Gewicht: 445 gram
  • Prijsklasse: 90 tot 110 euro
kantelbare poten
volle lengte Carvao statief 40cm

Constructie van het statief

Het merk Cullmann komt je wellicht niet bekend voor, het voornamelijk bekend in Duitsland. Het is een Duits merk met degelijke producten. Wat Cullmann biedt: kwaliteit voor een goede prijs. Het Cullmann Carvao 816TCS mini statief maakt dan ook de nodige indruk door het materiaalgebruik en degelijke constructie. Er is geen goedkope verf of geen stinkend plastic gebruikt.

"Carbon staat immers bekend om zijn uitstekende sterkte-gewichtsverhouding."

De statiefpoten zijn vervaardigd van 8-lagen carbon, waardoor het zowel lichtgewicht als beter bestand is tegen slijtage bij langdurig gebruik. Carbon staat immers bekend om zijn uitstekende sterkte-gewichtsverhouding. De constructie voelt solide en is goed ontworpen, met stevige verbindingen van geanodiseerd aluminium. Ook het balhoofd is van geanodiseerd aluminium. Dit is perfectie die je anders alleen ziet bij veel duurdere producten.

Draaivergrendelingen statiefpoten
kantelhoek van Cullmann statief

Mooie carbon poten

Met de draaivergrendelingen kun je gemakkelijk de poten van het statief verlengen. Dit betrouwbare mechanisme wordt vaak gebruikt bij degelijke statieven in de hogere prijsklasse statieven, en het werkt net zo goed bij dit compacte model. De carbon poten kunnen in drie stappen gekanteld worden door het paarsblauwe klipje uit te trekken. Als het kantelen moeizaam gaat, kun je de poot eerst lichtjes indrukken alvorens het klipje uit te trekken.

Bij grotere camera’s met een wat langer objectief is het aan te raden om de poten een beetje te kantelen, dan staat hij stabieler. Het geheel ziet er zeer elegant uit en is plezierig om te gebruiken.

Camera op mini statief
Mini Snelkoppelingsplaatje cullmann

Degelijk mini balhoofd

Het balhoofd is een mooie toevoeging aan deze set. Hij is compact, maar toch stevig en kan verrassend veel dragen. Je kunt de frictie van de kogel niet aanpassen dus je moet je camera vasthouden als je de kogel ontgrendelt. Het meegeleverde snelkoppelingsplaatje is aan de kleine kant, maar hij is compatibel met Arca-Swiss, dus je kunt ook een eigen plaat of L-bracket gebruiken. Het plaatje heeft aan de onderkant wel twee handige veiligheidspinnetjes zodat je camera niet per ongeluk uit de Arca-Swiss vatting kan glijden als je de klem niet voldoende hebt vastgedraaid. En je hebt in principe geen muntje nodig om het plaatje op je camera te bevestigen. 

"Hij is compatibel met Arca-Swiss, dus je kunt ook een eigen plaat of L-bracket gebruiken."

Voor de test is een Canon 850D met 80-400mm teleobjectief als zwaarste camera combinatie (2,5 kilo) op dit statief is gezet. Omdat je de kogel vastzet met een hendel in plaats van een draaiknop kun je hem veel steviger vastzetten. Het is ietwat verrassend hoe dit kleine balhoofdje toch deze combinatie kan dragen. Wat je vaak ziet bij kleine balhoofden die te zwaar beladen zijn, is dat het kopje gaat zakken. Dit kopje doet niet, zelfs niet als je hem een paar dagen laat staan. Doordat het objectief een gondel heeft blijft het statief in evenwicht. Hierbij moeten de poten wel gedeeltelijk gekanteld zijn, om te voorkomen dat de camera omvalt. Het is moeilijk te zeggen of dit resultaat na jarenlang gebruik nog steeds kan worden bereikt.

gradenschaal op balhoofd
metalen spikes

Gebruiksgemak

Onder de rubberen voetjes zitten metalen spikes verstopt, die zorgen voor extra stabiliteit op zachte ondergronden. Wanneer je het rubberen voetje weer op zijn plaats drukt, hoor je een geruststellend plop-geluid. Daarnaast helpt de gradenschaal op het balhoofd bij het maken van nauwkeurige panorama-opnamen. Afhankelijk van je objectief kun je om de zoveel graden een foto maken, waardoor je naadloze en perfect uitgelijnde panoramabeelden maakt. Ook is dit een erg handig statief voor macrofotografie

Conclusie

Het Cullmann Carvao 816TCS mini statief is met zijn compacte formaat en lichte gewicht zeer draagbaar en handzaam. Ondanks zijn kleine formaat biedt het statief uitstekende prestaties. De constructie van het statief is solide en van hoge kwaliteit. Er is gebruik gemaakt van carbon en geanodiseerd aluminium, wat zorgt voor duurzaamheid en een elegante uitstraling. Zelfs het balhoofd is stevig en kan verrassend veel gewicht dragen.

Hierdoor is dit mini statief een uitstekende keuze voor diegene die op zoek is naar een compact, maar toch kwalitatief statief. De Cullmann Carvao 816TCS biedt een uitstekende draagcapaciteit, gebruiksgemak en een aantrekkelijk design.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.