Bushnell spotting scopes: De perfecte keuze voor vogelspotten

Op zoek naar de perfecte spotting scope om vogels te observeren? Bushnell heeft verschillende topkwaliteit spotting scopes, variërend van het voordeligste Prime model tot het premium Forge model. Elk verkrijgbaar in een rechte of een 45 graden inkijkvariant. We gaan dieper in op de details van de verschillende scopes, zodat je de beste keuze kunt maken.

Welke Bushnell spotting scope is het meest geschikt?

Al meer dan 75 jaar heeft Bushnell een uitstekende reputatie opgebouwd als fabrikant van hoogwaardige verrekijkers en telescopen, met een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding. Wat echter niet bij iedereen bekend is, is dat Bushnell ook al tientallen jaren diverse modellen spotting scopes aanbiedt voor vogel-, wild- en natuurobservatie.

Momenteel zijn er vier verschillende series beschikbaar, elk verkrijgbaar in een rechte of 45 graden inkijkvariant. Deze series delen dezelfde namen als de verrekijkers, en variëren van het topmodel Bushnell Forge 20-60x80 ED, de Bushnell Nitro 20-60x65 ED, de Bushnell Engage DX 20-60x80, tot het instapmodel Bushnell Prime 20-60x65. De adviesverkoopprijzen van deze modellen variëren van € 529,- voor de Prime tot € 1599,99 voor de Forge spotting scope. Met deze diverse keuzemogelijkheden is er voor elke vogel- en natuurliefhebber een geschikte spotting scope beschikbaar in het assortiment van Bushnell.

Oculair Bushnell Forge
Bushnell Prime spotting scope op statief
Bushnell Nitro spotting scope

De inkijk van een spotting scope

Bij het kiezen van de juiste spotting scope zijn er naast de vanzelfsprekende goede beeldkwaliteit nog een aantal andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden. De inkijk van de spotting scope is een van vier meest essentiële overwegingen die je moet meenemen in je keuze. De 45 graden inkijk is populair onder vogelaars vanwege het comfortabel kijken tijdens het staan of zitten, maar een spotting scope met rechte inkijk is ook beschikbaar als je zit en je het hoofd niet wilt kantelen.

Prime spotting scope
Prime spotting scope

Bushnell Prime 20-60x 65 spotting scope

De Bushnell Prime 20-60x65 is de perfecte spotting scope voor beginnende vogelaars, omdat hij zeer compleet wordt geleverd. Het wordt geleverd in een harde draagkoffer met een zachte beschermhoes. In de zachte beschermhoes zit ook een tafelstatief, waarvan het bovenste gedeelte ook gebruikt kan worden als raamstatief voor in de auto. De ingebouwde zonnekap zorgt voor een helder beeld  bij fel zonlicht of regen. De rubberen lensdoppen beschermen de frontlens en het oculair tijdens het transport.

Bushnell's EXO Barrier technologie beschermt de lenzen tegen vocht en vuil, terwijl de argon gas gevulde behuizing voorkomt dat de scope van binnen kan gaan condenseren. De spotting scope heeft een verstelbare statiefgondel en scherpstelknop, en biedt 20-60x vergroting met een 65mm frontlens en 45 graden inkijk van het oculair. Er is ook een versie beschikbaar met een rechte inkijk.

Kenmerken Bushnell Prime 20-60x 65

 • Bushnell's exclusieve EXO Barrier technologie weert vocht en vuil van de lenzen
 • Multi-coating op alle lucht-glasoppervlakken zorgt voor heldere en contrastrijke beelden.
 • De Argon-gasvulling van de behuizing zorgt ervoor dat er geen condensatie optreedt aan de binnenzijde en dat er geen vocht kan binnendringen;
 • IPX7 waterdichte constructie; tot maximaal 30 minuten op 1 meter diepte.
 • Verstelbare statiefgondel voor het kijken onder iedere hoek.
 • Een scherpstelknop voor het instellen van de afstand 
 • 20-60x vergroting bij 65mm doorsnede van de frontlens
 • 20 jaar garantie
Nitro scope op Leofoto statief
Nitro scope op tafel

Bushnell Nitro 20-60x 65 spotting scope

De Bushnell Nitro 20-60x65 ED is een compacte spotting scope met een onopvallende rubberen behuizing. Het gebruik van speciale ED Prime lenselementen zorgt voor een helder en scherp beeld zonder chromatische aberratie, wat voorkomt dat witte vogels in fel zonlicht paarse of groene kleurranden krijgen. Dit zorgt voor een optimale kijkervaring tijdens het vogels kijken of andere activiteiten waarbij een haarscherp en kleurgetrouw beeld van belang is. Scherpstellen doe je met de Nitro met twee draaiknoppen: de grote knop voor grove scherpstelling en de voorste knop voor fijnafstelling. 

"Dit zorgt voor een optimale kijkervaring tijdens het vogels kijken."

De oculairschelp klikt in drie standen in en het beeld is ook te overzien voor brildragers. Voor erg langdurige observaties is hij iets minder geschikt omdat je je oog dicht op het oculair moet drukken voor een geheel beeld. Maar dus uitstekend als het zonlicht fel is. Hoewel de Nitro spotting scope van Bushnell een relatief compact formaat heeft, blijft het een feit dat spotting scopes doorgaans niet erg licht zijn. Het is daarom aan te raden om de scope op een statief te plaatsen om het observeren van vogels comfortabeler te maken. Het Leofoto Manba carbon statief is een uitstekende keuze, omdat het licht van gewicht is en toch stevig genoeg om de spotting scope te ondersteunen.

Kenmerken Bushnell Nitro 20-60x 65 ED Prime

 • ED Prime glas zorgt voor een fantastisch helder beeld zonder chromatische aberratie, verhoogt de helderheid en verbetert de kleurweergave.
 • Compact formaat met 40 cm lengte en licht in gewicht 1,6 kg. 
 • Schuin 45 graden inkijk van het oculair voor gemakkelijk kijken onder verschillende omstandigheden, zoals staand, zittend of vanuit een schuilhut. 
 • Dual Speed Focus: snel en nauwkeurig scherpstellen met twee knoppen voor grote afstanden en vervolgens verfijnd bijstellen.
 • Een robuuste magnesium behuizing met rubberen bekleding voor extra bescherming van het optische systeem.
 • De Bushnell EXO™ Barrier coating op de buitenste lensoppervlakken beschermt tegen water, olie en vuil voor een altijd helder en duidelijk beeld.
 • Met stikstof gevuld om condensatie in de scope te voorkomen.
 • Verdraaibare statiefring voor comfortabel kijken vanuit bijv. een auto
 • Eye-Relief van 18mm zorgt voor een prettige afstand tussen oog en oculair 
 • 20-60x vergroting bij 65mm doorsnede van de frontlens
 • Inclusief een opbergkoffer en SPUDZ reinigingsdoekje;
 • 20 jaar garantie.
Engage scope op tafel
Scherpstelring van Engage scope

Bushnell Engage DX 20-60x 80 spotting scope

De Bushnell Engage DX 20-60x80 is met zijn grote 80mm frontlens en oculair een zeer geschikte spotting scope voor langdurige observaties van vogels. Het scherpe, heldere beeld is ook goed te zien met een bril of zonnebril op. De gasvulling en O-ringen zorgen ervoor dat de spotting scope in diverse weersomstandigheden gebruikt kan worden. Overal is dit een uitstekende scope als je wilt observeren bij grauw weer of in de schemering. Hij wordt geleverd met een harde opbergkoffer en een neopreen beschermhoes voor gebruiksgemak.

Kenmerken Bushnell Engage DX 20-60x 80

 • Bushnell's exclusieve EXO Barrier technologie weert vocht en vuil van de lenzen;
 • Volledige Multi coating op alle lucht-glas oppervlakken zorgen voor heldere en  contrastrijke beelden;
 • De Argon-gasvulling van de behuizing zorgt ervoor dat er geen condensatie optreedt aan de binnenzijde en dat er geen vocht kan binnendringen;
 • IPX7 waterdichte constructie; tot maximaal 30 minuten op 1 meter diepte;
 • Verstelbare statiefgondel voor het kijken onder iedere hoek;
 • Een draaiknop voor het verstellen van de scherpstelafstand; 
 • 20-60x vergroting bij 80mm doorsnede van de frontlens
 • Inclusief een opbergkoffer, neopreen beschermhoes en SPUDZ reinigingsdoekje;
 • 20 jaar garantie.
Forge scope
Focus ring van Forge

Bushnell Forge 20-60x 80 spotting scope

De Bushnell Forge 20-60x80 is het topmodel in de spotting scope serie van Bushnell en biedt een luxe upgrade ten opzichte van de Bushnell Engage DX 20-60x80. Het oculair heeft een grote inkijkopening en is voorzien van slipvaste en beschermende rubberen bekleding, waardoor deze spotting scope ideaal is voor het langdurig observeren van vogels.

"Het oculair is bovendien zeer comfortabel om doorheen te kijken."

Ondanks de high-end kwaliteit van de scope, valt de prijs in de "middenklasse" vergeleken met andere merken. Het oculair is bovendien zeer comfortabel om doorheen te kijken, zelfs met een bril of zonnebril op. Het beeld blijft bij alle vergrotingen scherp en is vrij van chromatische aberraties. Al met al is de Bushnell Forge 20-60x80 een absolute aanrader voor de serieuze vogelaar.

Kenmerken Bushnell Forge 20-60x 80

 • ED Prime-glas geeft een zeer scherp, helder en kleurecht beeld, zonder chromatische aberraties.
 • Stevig rubberen bekleding biedt goede bescherming van de behuizing
 • Dual Speed Focus: snel en nauwkeurig scherpstellen met twee knoppen voor grote afstanden en vervolgens verfijnd bijstellen.
 • De Bushnell EXO™ Barrier coating op de buitenste lensoppervlakken beschermt tegen water, olie en vuil voor een altijd helder en duidelijk beeld.
 • Met stikstof gevuld om condensatie in de scope te voorkomen.
 • De statiefring maakt het mogelijk om hem te draaien, waardoor het mogelijk is om comfortabel te observeren vanuit meerdere hoeken;
 • Eye-Relief van 18mm, plus brede oculairopening, zorgt voor een zeer prettige afstand tussen oog en oculair;
 • 20-60x vergroting bij 80mm doorsnede van de frontlens;
 • Inclusief een opbergkoffer, neoprene beschermhoes en SPUDZ reinigingsdoekje;
 • 30 jaar garantie.
Meeuw op dak
Bushnell Forge spotting scope
Vogels in water

Conclusie

Alle vier Bushnell spotting scopes zijn geschikt om vogels in hun natuurlijke habitat mee te observeren, maar welke het beste bij jouw persoonlijke voorkeur past, hangt af van verschillende factoren. Dit kan onder andere afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, of je een bril draagt en op welk moment van de dag je gaat observeren. Daarnaast zijn er nog vier punten waar je op moet letten bij het kiezen van een spotting scope.

Overdag, of redelijk tot goed weer, of zonder bril

Als je voornamelijk overdag en zonder bril vogels observeert, zijn de Bushnell Prime 20-60x65 en de Bushnell Nitro 20-60x65 ED goede opties. Met een vergroting van 20-60x kun je vogels op grote afstand goed bekijken en herkennen. De 65mm frontlens biedt voldoende helderheid bij daglicht en gematigde vergrotingen. Beide scopes hebben een ingebouwde zonnekap en zijn waterdicht, zodat je zelfs bij regen of sneeuw kunt blijven kijken.

Langdurige observatie, of weinig licht, of brildrager

Bij het regelmatig en langdurig bestuderen van vogelgedrag of als je fijne details wilt zien bij hogere vergrotingen en een (zonne)bril draagt, kies dan voor de Bushnell Forge 20-60x80 ED of de Bushnell Engage DX 20-60x80. Met hun grote 80mm frontlens en oculairs zijn ze zeer comfortabel om langere tijd doorheen te kijken. Deze scopes bieden een helder beeld bij hogere vergrotingen en in verschillende lichtomstandigheden, waardoor ze geschikt zijn voor een meer gespecialiseerde vogelobservatie. Zo blijft bij grauw weer het beeld helder bij vergrotingen van 40x en 60x, terwijl zelfs bij zeer weinig licht de 20x vergroting nog steeds een duidelijk en helder beeld biedt.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.