Header blog

CineEye 2 Pro - het betaalbare video transmission systeem

Een wireless A/V transmitter en receiver set die geen duizenden euro’s kost, bestaat dat? Ja, dit is zeker mogelijk. Er zijn zelfs verschillende merken die dergelijke producten aanbieden. De kwaliteit en specificaties ontlopen elkaar niet veel, al heb je natuurlijk altijd dat éne product dat stiekem toch net iets beter is dan de rest.

Hoe het begon..

Het is ondertussen jaren geleden dat er enkel bij grotere videoproducties externe monitors werden gebruikt. Net als de tijd dat je het beeldmateriaal van een videobandje moest ‘capturen’ kwam die tijd ten einde. Bij de opnames van kleinschalige videoproducties komt in de jaren erna het gebruik van een externe monitor steeds vaker voor. Al werd er destijds slechts één externe monitor gebruikt, dit was een kwestie van een krap budget. Als regisseur kon het best vervelend zijn als de opdrachtgever op de set kwam kijken en de gehele sessie in je nek stond te hijgen. Aan de meer complexe systemen hing al gauw een flink prijskaartje…

CineEye 2 Pro

..en de betere tegenwoordige tijd

Tegenwoordig heeft iedere serieuze filmmaker wel een externe monitor en zijn er betaalbare systemen voor de filmmakers die geen duizenden euro’s aan een transmitter/receiver systeem willen uitgeven. De problemen zoals ‘het signaal is niet sterk genoeg’, of ‘de vertraging is gigantisch’ komen niet meer voor en de audio wordt netjes mee gestreamd. Er kan tevens naar meerdere monitoren tegelijk worden verzonden én met een goede beeldkwaliteit. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar op de markt, maar er is één betaalbaar systeem dat er met kop en schouders boven alle concurrentie uitsteekt: de Accsoon CineEye 2 Pro wireless video transmitter en receiver systeem.

CineEye 2 Pro
Accsoon CineEye 2 Pro Wireless Video Transmission System.

Waarom de CineEye 2 Pro zo goed is

Als je enkel kijkt naar de specificaties zie je al dat het bedrijf achter de CineEye 2 Pro steeds nieuwe stapjes maakt in het verbeteren van een betaalbaar systeem. Zo heeft de CineEye 2 Pro een groot bereik van het WiFi-signaal, een minimale vertraging en een laag energieverbruik waardoor een storende ventilator niet meer nodig is. Ook een professionele app ontbreekt er niet. Het pairen van de Transmitter en Receiver is al net zo simpel als hetzelfde kanaal instellen. Maar het meest opvallende van dit professionele Transmitter/Receiver systeem, is de relatief lage adviesprijs van €669,-. Dit is conform met de concurrentie, maar je krijgt er net even iets meer voor terug.

350+ meter bereik met het wifi-signaal

De meeste transmitter/receiver units op de markt maken enkel gebruik van een 5Ghz wifi-signaal. De CineEye 2 Pro maakt daarentegen gebruikt van 2.4GHz+5GHz WiFi Dual-band Simultaneously Technology. Een mondvol, maar dit wil eigenlijk zeggen dat de 2.4Ghz signalen voor het verzenden op grote afstand worden gecombineerd met de kracht van het 5Ghz wifi-signaal. Zowel de transmitter als de receiver zijn dan ook uitgerust met vier antennes in plaats van twee.

"Dit wil zeggen dat de 2.4Ghz signalen voor het verzenden op grote afstand worden gecombineerd met de kracht van het 5Ghz wifi-signaal."

Waar andere transmitter en receiver sets niet verder komen dan een twijfelachtige 150 meter, heeft het WiFi-signaal van de CineEye 2 Pro transmitter naar de receiver een bereik van 350 meter. Dit is het uitgangspunt op een vrij terrein zonder obstakels, maar dit is toch een nette prestatie. Daarnaast zijn er op YouTube meerdere video’s te vinden waar de gebruiker met dit systeem veel verder dan 350 meter nog steeds stabiele verbinding heeft. Al zul je deze lange afstanden niet echt nodig hebben als je opnames maakt in de studio. Maar dat je het momenteel niet nodig hebt, wil niet zeggen dat je het nooit nodig hebt!

Minimale vertraging

Volgens de charts heeft de CineEye 2 Pro een vertraging (latency) van 0.6ms bij het streamen van 1080P 60fps. Daarmee scoort hij net iets beter dan de directe concurrenten, die respectievelijk 0.80ms tot 10ms vertraging hebben. Hierbij is de vertraging vanuit je camera niet meegerekend, dus alle beetjes helpen.

CineEye 2 Pro transmitter op de camera
CineEye 2 Pro receiver op monitor

Geen brommende ventilator

Een optie om de ventilator op low speedautomatisch of helemaal uit te zetten hebben de transmitter en receiver van de CineEye 2 Pro niet. Het energieverbruik is namelijk zo laag dat hij geen interne koeling zoals een ventilator nodig heeft. Geen risico op oververhitting en geen monotoon gebrom in je audiotrack.

Batterijplaat van de CineEye 2 Pro
Bij het plaatsen van de accu hoor je een klik als je de batterij vast zet.

Lekker laag energieverbruik

De reden dat de CineEye 2 Pro geen ventilator heeft, is omdat hij simpelweg te weinig energie gebruikt om erg warm te worden. Het gebruik ligt op 4.5W voor de Transmitter en 3.5W van de Receiver. Een extra pluspuntje bij het plaatsen van de accu is dat je een klik hoort als je de batterij vast zet op de Sony NF compatibele batterijplaat. Met bijvoorbeeld een Hähnel HL-XL982 accu (6900mAh) gaat hij meer dan 14 uur mee, waarbij je de batterij-indicatie op het OLED-schermpje kunt aflezen. Je hebt een batterij voor zowel de Transmitter als de Receiver nodig.

"Het is mogelijk om tijdens het gebruik van stroomvoorziening te verwisselen door middel van een 'hot swap'."

Daarnaast heeft de CineEye 2 Pro ook een DC input van 7.4V tot 16.8V. Het is mogelijk om tijdens het gebruik van stroomvoorziening te verwisselen door middel van een 'hot swap'. Liever hadden we in plaats van de DC input een USB-C poort gehad, al is dit een van de weinige verbeterpuntjes van dit transmitter/receiver systeem. Er zit wel een USB-C poort op de transmitter, maar die is om je camera te kunnen aansturen met de CineEye app.

CineEye 2 Pro kanaal instellen draaiwiel
Het kanaal instellen doe je met de draaiknop aan de zijkant van de transmitter en receiver.

Pairen is eenvoudig

Met het ronde draaiwieltje aan de zijkant van beide apparaten kun je een kanaalnummer instellen. Hetzelfde nummertje? Dan zijn ze gepaird. De transmitter en receivers met hetzelfde kanaalnummertje communiceren met elkaar op hun eigen kanaal. Met één transmitter kun je in principe vier receivers bedienen. Door verschillende kanalen te gebruiken kun je gebruik maken van meerdere transmitter/receiver groepen zonder dat deze signalen elkaar storen.

CineEye 2 Pro aansluiten op 4 apparaten

Streamen naar vier apparaten

Met de CineEye 2 Pro kun je streamen naar vier verschillende apparaten. Hierbij is bijvoorbeeld één apparaat aangesloten op de receiver en drie apparaten via de WiFi-verbinding. We gaan er vanuit dat het aangesloten apparaat een externe monitor is, anders kun je misschien beter een (goedkoper) Video Transmitter nemen zonder receiver zoals de CineEye 2 (zonder ‘Pro’). De receiver sluit je aan op de monitor met een HDMI-kabel (type A) op de HDMI IN poort. Ook heeft de transmitter een HDMI LOOP OUT poort voor een externe monitor voor op je camera.

Tussen de transmitter en de receiver wordt gebruik gemaakt van het 2.4GHz+5GHz WiFi Dual-band Simultaneously Technology en kan die eerder genoemde 350 meter overbruggen. Het streamen naar mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet is een stuk kleiner omdat enkel de 5Ghz Wifi wordt gebruikt. Deze verbinding is wel lekker stabiel om grote hoeveelheden videodata te verzenden. Voor het streamen naar smartphones of tablets installeer je de gratis CineEye app.

CineEye applicatie functies

Applicatie gebruiken op smartphone en tablet

De CineEye app heeft handige functies voor tijdens het live meekijken. De meeste opties zullen je wel bekend zijn en zullen niet veel verschillen van de functies van de app van de concurrentie. In 2019 stond de app nog in de kinderschoenen, maar kan nu met een recente update als ‘volwassen’ worden beschouwd. De app is beschikbaar zowel voor IOS- als Androidgebruikers en wordt regelmatig geüpdatet voor nieuwe telefoons. Via de app update je ook de firmware van de transmitter. De CineEye app ondersteund het gebruik van LUTS met de .cube extensie. Ook kun je live meekijken inclusief de audio, een aanrader hier is dat externe mensen hun eigen oortjes meenemen!

Waarom een transmitter en receiver gebruiken?

Transmitters en receivers zijn niet enkel handig om op afstand te kijken of je shots goed zijn, als de opdrachtgever op de set komt kijken dan geeft het ook een stukje professionaliteit. Net als je de cameraspullen bijvoorbeeld in een hardcase Peli Case camerakoffer vervoert of je camera uitrust met een camera rig met de nodige accessoires. Na een ontwapende ervaring waarbij de client (in 2010) over de b-roll camera zei: ‘die Canon camera heb ik thuis ook’, ga je de toevoeging van dit soort producten ook op dit vlak meer waarderen. Samenvattend: de CineEye 2 Pro is een betaalbaar professioneel transmitter/receiver systeem met kwalitatief goede specificaties!

CineEye 2 & CineEye 2S Video Transmitter
De CineEye 2S en de CineEye 2 Transmitters voor het streamen naar enkel mobiele apparaten.

Kleinere versie zonder receiver

De CineEye 2 is niet helemaal het zogenoemde ‘kleine broertje’ van de CineEye 2 Pro, want de CineEye 2 bestaat enkel uit een transmitter en is dan ook een stukje goedkoper. De CineEye 2 (zonder ‘pro’) is vooral handig als je bijvoorbeeld enkel smartphones of een iPad als externe monitor gebruikt. Hij streamt direct naar de CineEye app, tot 4 apparaten tegelijkertijd. Daarnaast heb je ook nog de CineEye 2S, die heeft een HDMI IN en ook een SDI IN, speciaal voor de RED Digital Cinema camera’s.

Delen

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.