Lensbaby OMNI Deluxe Collection: Een wereld vol creativiteit

Als gepassioneerd mensen- en lifestylefotograaf streef ik er voortdurend naar om unieke momenten en emoties vast te leggen. Met de voortdurende vooruitgang van fotografietechnologie ben ik altijd op zoek naar nieuwe hulpmiddelen die me helpen mijn creatieve visie te realiseren en unieke beelden te creëren. In deze blogpost wil ik graag mijn ervaringen en indrukken van het testen van de Omni Deluxe Collection met jullie delen.

Geschreven door Janina Steinmetz

Fotograaf en videograaf gespecialiseerd in mensen- en lifestylefotografie

Portretfotografie - creativiteit zonder grenzen

De Lensbaby Omni Deluxe Collection biedt een fascinerende verscheidenheid aan creatieve filters waarmee je licht op unieke manieren kunt vangen of richten om opvallende effecten te creëren. Van kleurrijke glaseffecten tot Zwitserse kaas en spiegelfilms tot lichtbrekende kristallen, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toen ik de set voor het eerst in handen had, voelde ik meteen de oneindige mogelijkheden die zich voor me openden.

Lensbaby OMNI elementen
Lensbaby OMNI elementen op camera
Lensbaby OMNI elementen

Portretten met dat beetje extra

Voor mij als mensen- en lifestylefotograaf is het vermogen om de persoonlijkheid en emoties van een onderwerp op de foto vast te leggen van cruciaal belang. Naast het gebruik van de gebruikelijke beeldcreërende gereedschappen zoals licht en schaduw, scherptediepte of onscherpte, etc., opende het OMNI-filtersysteem een nieuwe wereld voor mij, die mijn portretten nu een unieke uitstraling geeft.

Het gebruik van de kristaleffecten voegt een prachtige dromerigheid toe aan de beelden en helpt om de natuurlijke schoonheid van mijn modellen naar voren te brengen. Daarbij creëert de mogelijkheid om het licht rond mijn onderwerp te manipuleren en te richten een betoverend kader dat de focus precies legt op wat belangrijk is. Door het gerichte gebruik van de individuele effectstaven en folies kunnen bekende beeldvormende elementen worden versterkt of zelfs gecreëerd.

"Door het gerichte gebruik van de individuele effectstaven en folies kunnen bekende beeldvormende elementen worden versterkt of zelfs gecreëerd."

In het volgende motief heb ik bijvoorbeeld een kristaleffectstaaf gebruikt om een diffuus, complementair contrast te creëren met de groenachtige tint van de boom en het water door het licht links onderin de foto te breken. Hierdoor komen de kleuren in balans en ziet de foto er harmonieuzer uit. De randen van de foto vormen nu een kader en leiden de kijker naar het onderwerp in het midden van de foto zonder verdere afleiding.

portret man op rots zonder effect

Portret zonder effecten

portret man op rots

Portret met kristaleffectbalk

Meer spannende motieven door nieuwe beeldniveaus

Hoewel 90% van mijn werk bestaat uit mensen voor de lens, gebeurt het toch af en toe dat ik een verlaten locatie of een detail moet fotograferen als onderdeel van een verhaal of campagne. Vaak lijken deze opnamen nogal saai in vergelijking met de emotioneel geladen portretten en ik vroeg me af hoe de OMNI Deluxe Collection me zou kunnen helpen om deze motieven wat meer spanning te geven.

Hier heb ik twee voorbeelden waarbij ik denk dat de opnamen veel hebben gewonnen bij het gebruik van de effecten. Net als bij het voorbeeld van het portret heb ik gespeeld met complementaire contrasten in de detailopname. Deze keer door gebruik te maken van de semi-transparante rode spiegelfolie. Door het inzetstuk prominent voor de lens te plaatsen, creëer ik niet alleen een diffuse reflectie, maar eerder een nieuwe gekleurde laag die zowel qua kleur als qua afmetingen contrasteert met het hoofdonderwerp (palmboom), waardoor de perceptie en het effect ervan worden versterkt. 

Plant

Detail semi-transparant kleurvlak

zwembad en ligstoelen

Locatie spiegelvlak

Voor de locatiefoto bij het zwembad ging ik zelfs nog een stap verder en probeerde ik gedachten die de kijker vaak associeert met zo'n locatie, te integreren in de foto. We hebben het bijvoorbeeld vaak over de "hemel op aarde" of het "hemelse gevoel" wanneer we in het verfrissende water drijven. Door het gerichte gebruik van de semi-transparante spiegelfilm heb ik de hemel op aarde, of beter gezegd in het zwembad, gebracht en zo niet alleen een spannender beeldeffect gecreëerd, maar tegelijkertijd ook een heel verhaal verteld.

Controle en precisie

Een aspect waar ik bijzonder van onder de indruk was, was de hoge mate van controle die ik had over de filters. Dankzij de magnetische bevestigingen kon ik de filters gemakkelijk en snel verwisselen zonder de opname te onderbreken. De meegeleverde diafragma's hielpen me om de intensiteit van het effect nauwkeurig te regelen, zodat ik het gewenste resultaat kon bereiken zonder ongewenste verrassingen.

zelfportret in Lensbaby OMNI spiegel
Bloemen met effect filter

Net zo individueel en uniek als de mensen voor mijn lens

In een wereld waar elke dag duizenden foto's worden gemaakt en gedeeld, is het een uitdaging om je te onderscheiden van de massa. Met de Omni Deluxe Collection kan ik mijn werk een persoonlijk tintje geven, op het moment van de opname in plaats van tijdens de bewerking op de computer. Dit is een enorm voordeel, omdat de foto altijd authentiek blijft en niet het risico loopt onbetrouwbaar te worden door een latere digitale wijziging.

Elke foto wordt een kunstwerk met zijn eigen unieke expressie en verhaal. De mogelijke toepassingen van de filters zijn net zo individueel als mijn modellen en stellen me in staat om ze zo divers en uniek als ze zijn vast te leggen.

uitgebloeide paardenbloem
citroenboom

Conclusie

Als mensen- en lifestylefotograaf is het mijn missie om verhalen te vertellen en emoties vast te leggen. Het Lensbaby Omni Deluxe filtersysteem heeft me geholpen mijn creatieve visie uit te breiden en mijn werk naar een nieuw niveau te tillen. De verscheidenheid aan filters, de controle over de effecten en de mogelijkheid om licht op unieke manieren vast te leggen hebben mijn foto's verrijkt en een magisch tintje gegeven.

"Dan raad ik het Lensbaby Omni Deluxe Collection filtersysteem van harte aan."

Als je een fotograaf bent: op zoek naar nieuwe manieren om je creativiteit te uiten, dan raad ik het Lensbaby Omni Deluxe Collection filtersysteem van harte aan. De leercurve kan in het begin een uitdaging zijn, omdat je moet begrijpen met welk gereedschap je welk effect kunt bereiken onder welke omstandigheden. De resultaten zijn echter zeker de moeite waard. Het is bijna alsof de filters een deur openen naar een wereld van oneindigheid, waar alleen jouw verbeelding de grenzen bepaalt. In die zin, durf! Wees creatief. De wereld wacht erop om door jou in een compleet nieuw licht te worden gezien.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.