Header blog

Deco Pro Medium - Tekentablets vergelijken voor het retoucheren

Tijdens het proces van het retoucheren van een foto is een goed tekentablet de belangrijkste tool die je kunt hebben. Zelf kan ik het mij niet voorstellen om urenlang te retoucheren zonder een tablet. Bij mijn digitale werkzaamheden (grafisch ontwerp, digitale kunst, retoucheren) werk ik namelijk altijd met een tekentablet. Kort geleden heeft XP-Pen Nederland mij benaderd of ik het Deco Pro Medium tekentablet wilde uitproberen.

Josefien Hoekstra

Geschreven door Josefien Hoekstra

Josefien fotografeert elegante portretten op een creatieve manier en vindt het belangrijk dat een samenwerking leuk, inspirerend en versterkend is. Daarnaast geeft ze les in het retoucheren van portretfoto's. Neem ook een kijkje op Josefiens website.

Een keuze maken

Het is altijd leuk om allerlei nieuwe hardware uit te proberen, waarbij een product zoals een tekentablet voor mij natuurlijk erg relevant is. Hoewel ik voor mijn werk een tablet gebruik, heb ik nooit echt naar de verschillende tabletmerken gekeken dan naar het merk waar ik aan ben gewend. XP-Pen is dus een nieuw merk voor mij. Mijn vorige tablet is de Wacom Intuos Pro Medium. Nu heb ik de overstap gemaakt naar de XP-Pen Deco Pro Medium. Dit is mijn eerste niet-Wacom tablet!

Door het behoorlijke prijsverschil leek het mij de moeite waard om naar het Deco Pro tekentablet te kijken. Ik adviseer altijd mijn cursisten om met een tekentablet te werken. Ik wil ze graag een betaalbare optie kunnen aanbieden. Dus het was tijd om hem te testen!

Deco Pro gebruiken

De XP-Pen Deco Pro Medium en de Wacom Intuos Pro Medium lijken wat op elkaar, dit is de reden dat ik dit tablet heb gekozen om te vergelijken. Op deze manier kon ik gemakkelijk overschakelen zonder mijn workflow drastisch te moeten veranderen en kon ik een vrij goede vergelijking maken tussen de twee tekentablets. Maar er zijn ook wat verschillen tussen mijn oude tekentablet en mijn nieuwe.

Deco Pro M op bureau
De Deco Pro M heeft zilveren accenten, grote knoppen en een aantal accentlampjes op het canvas.

Uiterlijk en bouw van de tekentablets

De Deco Pro Medium en de Intuos Pro Medium hebben vergelijkbare knoppen, een vergelijkbare indeling en een zeer vergelijkbaar werkgebied. Het XP-Pen tablet neemt iets meer ruimte in op mijn bureau, maar heeft slechts een iets groter actief gebied als de Intuos Pro.

Esthetisch gezien vind ik allebei de tabletten er goed uitzien. Het Wacom tablet is helemaal zwart, heeft kleine knoppen en wieltjes en een meer ingetogen uiterlijk. Het XP-Pen tablet heeft juist zilveren accenten, grote knoppen (werkt beter met mijn grote handen) en een aantal accentlampjes op het canvas om het actieve gebied en in het 'wieltje' aan te geven als het donker is. Beide tabletten hebben een vergelijkbaar gewicht en een mooie afwerking. Beide tablets voelen goed aan.

Gebruik van de Deco Pro M

Allebei de tablets hebben een glad canvas, maar als je met de pen over het canvas gaat voel je toch dat de XP-Pen tablet een iets fijnere papierachtige structuur heeft. Een groot verschil tussen de twee tablets is dat de Wacom Intuos Pro touch-functionaliteit heeft. Ik kan daar echter niet veel over zeggen, want ik heb het eigenlijk nog nooit gebruikt. Ik werk enkel met mijn pen en de 'touch'-functie is altijd uitgeschakeld.

Portret gefotografeerd door Josefien Hoekstra
© Josefien Hoekstra.

Vergelijking van de pennen

De pennen van beide tablets hebben dezelfde dikte en voelen hetzelfde aan. De XP-Pen pen werkt goed en ligt prettig in de hand. Dit is een belangrijk detail voor mij, want ik heb meerdere chronische pijnklachten en hypermobiele gewrichten in mijn toch al overgevoelige handen. De pen is niet te dun en ik kan hem zo vasthouden dat mijn handtherapeut er ook blij mee is. Van mij zou de pen op zich nog wat dikker mogen zijn, al doet hij nu ook prima zijn werk. Beide tabletpennen hebben knoppen waar je zelf de gewenste functionaliteit aan kunt toewijzen. Het belangrijkste verschil is dat de Wacom-pen een gum-punt heeft op de achterkant, de XP-pen heeft deze gum niet. Deze gum mis ik niet, want ik gebruik eigenlijk altijd de sneltoetsen om te wisselen tussen gereedschappen in Adobe Photoshop.

Iets wat ik opmerkte toen ik met de Intuos Pro begon te werken, is dat de penpunt heel snel verslijt. De penpunt moest ik al na een paar weken vervangen. Dit was eerder nooit een probleem met mijn oude Wacom tabletten. De stylus van de Deco Pro gebruik ik nu bijna twee maanden en de penpunt is nog steeds even goed!

Portret gefotografeerd door Josefien Hoekstra
© Josefien Hoekstra.

Vergelijking van de pennen

Bij elk nieuw tablet is het even zoeken welke functies je aan de knoppen wilt toewijzen, dus welke setup voor jou werkt. Ik merk dat ik af en toe de functies van de knoppen wil veranderen, wat gelukkig eenvoudig is te doen. Zo heb ik een van mijn knoppen van de Deco Pro ingesteld om de tablet instellingen te openen om snel te kunnen wisselen als ik dat nodig vind.

Zowel de software van XP-Pen als de software van Wacom geven je veel opties om de functionaliteit van het tablet aan te passen. Toch krijg ik het gevoel de software van XP-Pen een meer aangepaste ervaring biedt, al is het maar omdat ik het wat makkelijker vind om te navigeren. De functies zijn eenvoudig en snel in te stellen, dit maakt dat het ongecompliceerd aanvoelt. Het is simpelweg een makkie om mee te werken. De Wacom software en XP-Pen software hebben wel allebei wat 'problemen' met Windows Ink. Beide tablets hebben dezelfde ‘fix’ nodig om goed te kunnen werken met de pendrukniveau’s in Adobe Photoshop. Dat is echter meer een probleem aan Adobe's kant en als je de oplossing kent is het geen probleem meer.

Stylus

Technische details

Het deel dat misschien niet zo opwindend is, maar wel belangrijk is om te weten: hoe vergelijkbaar zijn deze tabletten op technisch niveau. Waar bespaart XP-Pen aan kosten om een lagere prijs aan te kunnen bieden? Is het nog steeds de moeite waard? Laat me de belangrijkste specificaties naast elkaar zetten.

Deco Pro Medium Wacom Intuos Pro Medium
Actief canvas 157mm x 279mmActief canvas 148mm x 224mm
Tablet resolutie 5020 lpiTablet resolutie 5020 lpi
USB-C aansluitingUSB-C aansluiting en Bluetooth
Pen 8192 drukniveausPen 8192 drukniveaus
Pen tilt 60 gradenPen tilt 60 graden
Adviesprijs €149,95Adviesprijs €349,-

Zoals je kunt zien zijn er op het gebied van specificaties ook weer veel overeenkomsten. Het XP-Pen tablet mist een aantal fancy functies zoals draadloze Bluetooth connectiviteit en multi-touch. Zelfs zonder deze functies is de Deco Pro Medium eigenlijk een tekentablet met indrukwekkende specificaties. Daarnaast is hij zeker de meer betaalbare optie!

Josefien aan het werk
Ik heb nog geen enkele reden gehad om terug te schakelen naar mijn oude tablet.

Conclusie

Allebei de tekentabletten hebben een mooi design, prima specificaties en zijn simpelweg geweldig in gebruik. Voor de prijs ben ik zeer onder de indruk van de XP-Pen Deco Pro Medium. Ik heb nog geen enkele reden gehad om terug te schakelen naar mijn oude tablet. De enige reden waarom ik misschien zou terugschakelen is om een paar centimeter bureau te besparen en een kabel minder op mijn bureau!

Delen

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.