In 21 seconden een Camera Rig bouwen met Falcam accessoires
Het filmen met een systeemcamera is populair: de beeldkwaliteit is prachtig en de prijs is relatief betaalbaar. Maar het realiseren van de perfecte opname kan soms een uitdaging zijn. Een camera rig biedt hier comfort en efficiëntie, maar het in elkaar schroeven van een rig kan een tijdrovende klus zijn die op den duur gaat frustreren. Gelukkig zijn er innovatieve camera rig accessoires die deze ergernis aanpakken. We laten zien hoe snel en gemakkelijk het opzetten en uit elkaar halen van een camera rig kan zijn, met behulp van een kleine, lichtgewicht setup die perfect is voor video’s op reis en run-and-gun video’s.
Kleine, lichtgewicht systeemcamera setup: geschikt voor reizen en run-and-gun video’s
De kleine, lichtgewicht systeemcamera rig die we nu gaan bouwen werkt vooral goed bij kleine tot middelgrote projecten voor klanten en voor YouTube-video’s en andere social media content. Maar je kunt de rig zo compact of complex maken als je zelf wilt! Voor deze rig gebruiken we de F22 rig accessoires van het merk Falcam. Je kunt hier en daar deze basis-uitrusting tweaken, want de benodigde accessoires hangen soms ook af van het soort opname. Maar dit is een uitstekende basis om mee aan de slag te gaan.
Waarom een camera rig bouwen?
Een camera rig ziet er niet enkel imposant uit, het maakt ook je workflow een stuk efficiënter. Met een camera rig kun je namelijk de camera beter vasthouden. Hierdoor heb je meer controle over de camera, zodat je scherpere, stabielere video’s kunt opnemen. Daarnaast kun je met een goede rig ook beter opnames maken vanuit lastige hoeken.
"We gebruiken het Falcam F22 systeem om het pijnpunt
- eindeloos schroeven -
van het ombouwen van een rig te omzeilen."
Met verschillende rig accessoires kun je flexibel aanpassen aan jouw specifieke behoeftes. Een passende setup bouwen voor jouw specifieke voorkeuren moet je proefsgewijs ondervinden. Gelukkig heb je de flexibiliteit om een rig aan te passen. We gebruiken het Falcam F22 systeem om het pijnpunt - eindeloos schroeven - van het ombouwen van een rig te omzeilen. Het opbouwen van je rig moet immers snel gaan.
Benodigde accessoires
Het Falcam F22 systeem
Met het Falcam F22 systeem hoef je in principe maar één keer te schroeven: tijdens de eerste keer van het samenstellen van jouw rig. Zijn je accessoires eenmaal compatibel gemaakt met het systeem dan bevestig je ze vervolgens altijd met één simpele klik op je camera cage. En door het ontgrendelknopje ingedrukt te houden is een accessoire ook net zo snel weer verwijderd.
"A push to install, a press to remove"
Omdat elke F22 accessoire op elke F22 bevestigingspunt past kun je ook gemakkelijk de rig ombouwen om de camera voor de volgende shoot te optimaliseren. Zo verlies je geen tijd op de set met opbouwen van je rig. Hoe Falcam het noemt: “a push to install, a press to remove”, wat ook daadwerkelijk zo is.
Compatibel met andere rig cages en accessoires
Ook je huidige rig onderdelen kun je compatibel maken met dit erg snelle systeem. Dus heb je bijvoorbeeld al een Top Handle van Smallrig of een accessoire van een ander merk, dan kun je die ook compatibel maken met met het snelkoppelingssysteem van Falcam. Hierbij monteer je een Falcam F22 snelkoppelingsplaatje op het ¼” schroefgat van de accessoire en hij is direct compatibel om hem - zonder te schroeven - op de Falcam rig plaatsen.
Heb je al een camera cage dan kun je gebruik maken van het Falcam systeem door een Falcam Quick Release kit (2531) of een Five position plate (2538) op de camera cage te monteren. Nu kunt je in alle rust een rig bedenken en opbouwen zodat je op de filmset enkel nog de accessoires op je camera cage hoeft de klikken.
Camera cage
Om een camera rig te bouwen heb je een camera cage nodig. Op de camera cage is het eenvoudiger om accessoires op je camera te plaatsen. Voor deze rig wordt de camera cage voor de Sony A7 III met een Tamron 28-75mm F/2.8 Di III VXD G2 objectief gebruikt. Er zijn in totaal 12 verschillende Falcam camera cages beschikbaar voor o.a. de Sony FX3/ FX30, Nikon Z6/Z7, Fujifilm X-T4, Canon R5/R6 en de meeste Sony-camera’s van de A7 serie.
De Sony camera zet je vast met de UNC ¼-inch schroefdraad. Daarnaast houden de vier rubberen anti-slip pads en de opstaande richel de camera op zijn plek. De camera cage heeft aan de onderkant een F38 base plate en die is Arca-Swiss compatibel. Er zit ook een F38 aansluiting op de zijkant(en) van de cage, waardoor je de camera kun je ook verticaal gebruiken zoals bij een L-bracket.
Accessoires bevestigen zonder te schroeven
De Falcam Camera cages zijn voorzien van meerdere Falcam snelkoppelingsinterfaces en een aantal UNC 3/8-inch schroefgaten en UNC ¼-inch schroefgaten. De camera cage is te combineren is met alle accessoires van zowel het Falcam F22 als het F38 Quick Release Systeem.
Met dit Quick Release systeem klik je eenvoudig een top handle, side handles, een externe monitor, een microfoon en andere accessoires op de cage. Je rig opbouwen met de Falcam accessoires gaat veel sneller doordat je niet op de set hoeft te schroeven. Ook kun je hierdoor sneller de rig ombouwen om er verticaal mee te filmen voor TikTok of Instagram.
Falcam Top Handle
Een handvat op de bovenkant van de rig is een essentieel onderdeel van de setup. Hiermee kun je de camera gemakkelijk hanteren, en het is prettig tijdens het filmen vanuit lage hoeken. De Top handle moet je comfortabel kunnen vasthouden, hierbij heeft een ergonomische voorgevormde grip de voorkeur.
De bovenkant van de Sony A7 III cage heeft een F22 snelkoppelingsplaat met drie posities. Door het grijze knopje van de Top Handle (2550) ingedrukt te houden kun je hem zo over de interface schuiven en plaatsen op een van de drie posities. Laat je het knopje los, dan zit de top handle direct vast op de cage. Bovenop de handgreep kun je ook weer andere accessoires bevestigen, zoals bijvoorbeeld een monitor.
Richting van de Quick Release plates
Je monteert een Quick Release plate op de accessoires die je wilt gebruiken. Hierbij is de oriëntatie van het plaatje belangrijk. De onderkant van het snelkoppelingsplaatje heeft namelijk vier paden die bepalen vanuit welke richting je het plaatje op een Base plate kunt plaatsen. Dus bij het monteren moet je even nadenken welke richting voor jou logisch is.
Arri location pinnetjes
Op de Quick Release plate kun je twee Arri location pinnetjes schroeven. Deze kleine pinnetjes worden meegeleverd. Veel accessoires hebben deze locating holes en voorkomen dat het F22 snelkoppelingsplaatje kan draaien ten opzichte van de accessoire. Heeft je accessoire deze holes niet, dan zorgt het rubber op de snelkoppelingsplaat er voor dat draaien tot het minimum beperkt wordt.
Side Handle grip
Een andere handige manier om je camera aangenaam vast te houden is een Side handle grip (2565). Een extra handvat aan de zijkant van je camera geeft je de mogelijkheid om de rig met twee handen vast te houden. In principe heb je er maar één nodig, voor de linkerhand. Met de rechterhand houd je de greep van de camera body vast. Al monteer je er meestal twee - één aan elke zijde - omdat dit een betere gebruikerservaring geeft.
"Je kunt een rechter grip omzetten naar een linker grip en tevens in hoogte verstellen."
Met minimaal een linkergreep kun je ook prettiger de camera blijven vasthouden als je met de rechterhand de camera-instellingen wilt veranderen. Je kunt een rechter grip omzetten naar een linker grip en tevens in hoogte verstellen. Heb je een camera cage van een ander merk dan kun je een Side Handle grip kit (2549) gebruiken om hem compatibel te maken met het Falcam systeem.
Snelle installatie van de Side handle
Schuif de Side handle grip op de F22 interface aan de zijkant van de camera cage. De grip past op elke F22 interface dus je kunt bijvoorbeeld ook een grip aan de onderkant en bovenkant van de camera plaatsen als je verticale content wilt opnemen.
Externe monitor en pan head
Een externe monitor is praktisch voor het bepalen van de compositie en het controleren van de scherpstelling en belichting. De monitor op deze rig is de Desview R6 UHB 5.5" On Camera Monitor. Dit is Full-HD 1920x1080 IPS panel monitor met een 2800 Nits touchscreen. Een monitor moet minstens het gebruik van een een LUT ondersteunen en hulpfuncties zoals False colors (exposure is meest belangrijk) hebben. Welke NPF-accu je op de monitor moet bevestigen hangt af van de duratie van de opnames.
Met behulp van de Falcam Pan Head kit (2543) plaats je hem eenvoudig op voorkant de Top Handle. De Pan head kun je knikken en draaien, zodat je het scherm van de monitor precies zo kunt positioneren dat het goed kan zien.
Microfoon met cold shoe adapter
De helft van de beleving van een video is natuurlijk de audio. Een microfoon om het geluid goed vast te leggen is een noodzakelijke accessoire. Als je al eerder video’s hebt opgenomen dan bezit je vast al een microfoon. Voor deze setup is de Boya BY-BM2021 shotgun richtmicrofoon gebruikt. Voor de microfoon heb je de optie om hem op de cold shoe van de camera cage schroeven.
Al het is nog sneller om hem op de F22 interface boven op de Side Handle grip te plaatsen. Je hebt dan ook iets meer ruimte naast de Top Handle. Hiervoor heb je een Cold Shoe Mounting Base 2532 nodig waar je eenvoudig je microfoon op monteert. Nu kun je de microfoon direct op de F22 interface klikken.
"Het is nog sneller om hem op de F22 interface boven op de Side Handle grip te plaatsen."
Als je een Side handle grip van een ander merk hebt, dan kun je de Cold Shoe Mounting Base kit 2533 gebruiken waar ook een F22 QR-plaatje bij zit. Het snelkoppelingsplaatje monteer je op de microfoon en de Mounting Base op de gewenste plek op je rig.
Overige accessoires om te tweaken
De basis accessoires kun je op een heleboel verschillende manieren monteren. Zo kun je wisselen van horizontaal naar verticaal door de grips onder- en bovenop de cage te plaatsen. Daarnaast kun je de basis setup nog uitbreiden met extra accessoires. Dit hangt echt af van de shoot, of wat je zelf prettig vindt om mee te werken. Twee aanbevolen accessoires zijn een video transmitter en een optie voor verlichting. Natuurlijk kun je ook bijvoorbeeld andere extra accessoires toevoegen, zoals een follow focus of een matte box, om een specifieke look of effect te bereiken.
Video Transmitter
Werk je voor een klant die graag meekijkt, dan is nog een draadloze video transmitter een belangrijke toevoeging aan je rig. Klanten zijn dol op het hebben van een eigen scherm om mee te kijken met de opnamen. Voor jezelf is het fijn omdat de klant dan niet de hele tijd over je schouder probeert mee te kijken. Dit komt vaker voor in een studio, maar het voorkomt ook een nerveuze opdrachtgever die elke take direct wilt terugkijken tijdens een run and gun shoot.
De Video Transmitter op je rig monteren kan met verschillende accessoires. Dit kan met een Falcam F22 Base Plate kit (2531) Of je kun kiezen voor een Pan Head kit als je hem beter wilt kunnen positioneren, zoals bij de monitor. Ook kun je voor een Cold shoe Pan head (2541) kiezen. Als je even wilt filmen zonder ogen die meegluren, dan haal je hem door het Falcam systeem er eenvoudig weer af.
Verlichting gebruiken op je camera rig?
Of je verlichting wilt toevoegen aan je camera rig hangt af van de opnames. Sommige videografen proberen lichtbronnen op hun rig te vermijden, maar soms ontkom je er niet aan en is het noodzakelijk om aanvullend licht te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld een led-paneel voor gebruiken. Ook een led-paneel kun je op verschillende manieren op je rig monteren. Met een Dual head QR Monitor Mount (2559) gaat dat uitstekend, maar je kunt ook kiezen voor een Magic Arm (2974). Met een Magic Arm ben je het meest flexibel in het positioneren. Falcam heeft Magic Arms in drie verschillende maten/lengtes: 3-inch (3091), 7-inch (2974) en een van 11-inch (2975).
"Met een Magic Arm ben je het meest flexibel in het positioneren."
De keuze welke Led-paneel is natuurlijk vrij, op deze rig is de Zhiyun M40 Fiveray gebruikt. Het fijne aan dit paneel is dat hij direct aangaat als je aan de oranje knop draait. Ook komt er een bak licht uit. Enige puntje van kritiek is dat er standaard geen diffusor bij zit. Er zijn veel merken die led-panelen maken, maar als je er niet uitkomt kijk dan even naar de LED-panelen van LumeCube. LumeCube is immers de pionier in cameraverlichting.