Wat is een goed statief voor een spotting scope?

Een stabiel statief is onmisbaar bij het gebruik van een spotting scope. Gelukkig hoeft een goed statief niet altijd zwaar te zijn. Dankzij de uitvinding van carbon zijn er nu lichtgewicht, maar stevige statieven verkrijgbaar die perfect zijn voor een spotting scope. De statieven van Leofoto zijn van die stevige carbon-statieven. Om te testen of deze geschikt zijn voor een spotting scope, neem ik een Leofoto statief mee op pad.

Geschreven door Rob van Keulen

Rob heeft een passie voor de natuur en houdt van wandelen. Hij maakt foto's van landschappen, planten en vogels en is al zijn hele leven een gepassioneerd vogelaar, die ook nog steeds kan genieten van de meer alledaagse soorten.

Het kiezen van het juiste statief voor je spotting scope

Bij het kiezen van een statief voor een spotting scope is het belangrijk dat je comfortabel rechtop kunt blijven staan om door de scope te kijken. Een scope met een inkijkhoek van 45 graden is hierbij prettig, zodat je het statief zo min mogelijk uit hoeft te schuiven. Dit is handig wanneer je beperkte ruimte hebt en het zorgt voor maximale stabiliteit van de setup.

"Deze statieven zijn uitgerust met een videokop met een hendel."

In eerste instantie overwoog ik om een Leofoto statief met een stevig balhoofd te gebruiken voor de test, die doorgaans gebruikt wordt voor fotografie. Hierbij miste ik direct een hendel voor een soepelere verstelling van de kop. Na wat navraag werd me de Leofoto Manba videostatieven aangeraden. De statieven van deze serie zijn uitgerust met een videokop met een hendel om de spotting scope eenvoudiger te draaien. Kortom: een statiefkop met een hendel is dus een aanrader.

Voor de test nam ik de Leofoto LV-284C met BV-5 videokop mee. Wat is dit een heerlijk statief om mee te werken: het is snel en eenvoudig op te zetten dankzij de grote klemmen, heeft een middenkolom met ingebouwde levelling, en de videokop beweegt soepel en vloeiend. Het 10-laags carbon maakt het statief licht en makkelijk om te dragen.

Platform met ingebouwde kogel
Bushnell Nitro scope op Leofoto statief

Leofoto Manba LV-284C carbon statief met BV-5 kop

Het Manba LV-284C carbon statief met BV-5 videokop is een licht en sterk statief dat tot 4 kilogram kan dragen. Tijdens de test had ik vier verschillende Bushnell spotting scopes bij me en het statief kon elke scope prima dragen. Met een maximale hoogte van 158 cm is het mogelijk om staand door de spotting scope te kijken.

Daarnaast is dit statief gemaakt van 10-laags carbon, waardoor hij slechts net iets meer weegt dan de zwaarste scope die ik mee had, de Bushnell Forge 20-60x80. Wanneer ingeklapt is hij met een lengte van 56 cm erg compact. Voor mensen die langer zijn, is het beter om te kiezen voor het Manba LV-323C statief, want die heeft een grotere maximale werkhoogte van 1,75m.

Speciaal videostatief

Wat dit videostatief zo speciaal maakt, is de leveling middenzuil met anti-twist groef en een platform met ingebouwde kogel. Zelfs op oneffen terrein kun je de spotting scope waterpas krijgen met behulp van de level hendel, zelfs als de poten ongelijk zijn uitgeschoven. De BV-5 videokop is vloeistofgedempt en heeft een lange bedieningsarm, waardoor je snel en soepel de spotting scope kunt bewegen en ook snel kunt vergrendelen.

Leofoto FlipLock systeem
Bushnell Prime scope op Leofoto BV-5 kop

Statief in hoogte verstellen

Het Leofoto FlipLock systeem maakt het gemakkelijk om de poten van het statief te verstellen. De klemmen zijn gedempt en met een simpele beweging maak je ze los. Zo kun je alle poten snel en gemakkelijk uittrekken en met een paar klikken weer vergrendelen. Het enige kleine nadeel van dit soort videostatieven is dat de kop niet 90° omhoog kan worden gericht, maar slechts tot 75°. Voor vogels kijken is dit echter geen probleem, maar als je het statief ook wilt gebruiken voor bijvoorbeeld portretfotografie, kan dit wel een beperking zijn.

Tip - De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.

Verschillende Falcam F38 snelkoppelingsplaatjes
Opstaande rand van Falcam QR-plate

Snelkoppelingsplaat met opstaande rand

Het bevestigen van een spotting scope op een statiefkop kan vervelend zijn. Met een snelkoppelingsplaat gaat dit al makkelijker, maar bij een standaard plaatje is het mogelijk dat de spotting scope losdraait tijdens het gebruik. Tot nu toe had ik hier geen goede oplossing voor. Ik ontdekte recent de Falcam F38 camera quick release base, die een Arca Swiss compatibel snelkoppelingsplaatje met antislipfunctie heeft. Je schuift de telescoop met de F38 plaat op de F38 base en met één druk op de knop kun je hem weer losmaken. Helaas beweegt de telescoop tijdens gebruik nog steeds heen en weer en dit is niet ideaal.

"Dit minimaliseert de verdraaiing van de telescoop op de snelkoppelingsplaat."

Echter, de Falcam F38 Anti Deflection Quick Release Plate heeft twee opstaande elementen op de snelkoppelingsplaat die perfect passen achter de achterkant van de body van een fotocamera en bij de Bushnell spotting scopes voor zo’n 86% achter de statiefvoet. Dit minimaliseert de verdraaiing van de telescoop op de snelkoppelingsplaat. Als er nog speling is, zal deze minimale speling ook nooit groter worden. Als alternatief biedt Leofoto snelkoppelingsplaten van het type NP-50/NP60 waarbij je met een steeksleutel een opstaand randje omhoog kunt draaien. De NP-50 en NP-60 kunnen daarna gewoon in de statiefkop worden geplaatst en vastgeschroefd. Dit zijn mooie oplossingen om je scope op zijn plek te houden.

Bushnell Prime - Leofoto Manba
Bushnell Forge

Conclusie

Voor de test heb ik de LV-284C gebruikt, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor het middelste model van de Manba Series: de Leofoto Manba LV-323C met BV-10 kop. De specificaties van deze statieven lijken erg op elkaar, maar de LV-284C was in de praktijk net iets te laag voor mij. Het platform waar de levelling kogel in zit is bij de LV-323C net iets hoger, waardoor de middenzuil minder ver uitgeschoven hoeft te worden.

Wel heeft de LV-323C maar drie pootsegmenten, wat zorgt voor een groter pakformaat dan de LV-284C met vier segmenten. Met dit statief kan ik zonder problemen mijn spotting scope erop zetten en comfortabel staand door de scope kijken dankzij de maximale hoogte van 175 cm.

"Met dit statief kan ik zonder problemen comfortabel staand door de scope kijken."

De keuze tussen de Manba kits hangt af van je lichaamslengte en het gewicht van de modellen. Zo is het LV-284C statief bijvoorbeeld 400 gram lichter dan de LV-323C, maar heeft de BV-10 meer draagkracht dan de BV-5 videokop. Hier moet je rekening mee houden. Het is veilig om te zeggen dat de Manba statieven uitermate geschikt zijn om je spotting scope op te plaatsen en bovendien een plezier zijn om te gebruiken.

Leofoto Manba LV-284C

LV-284C + BV-5

Leofoto Manba LV-323C

LV-323C + BV-10

ModelMax. hoogteMin. hoogtePakmaatDraagkrachtGewicht
LV-284C + BV-5158 cm17,5 cm56 cm4 kg2 kg
LV-323C + BV-10175 cm20 cm67 cm6 kg2,4 kg
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.