Hasselblad X2D 100C

Dit kun je van de Hasselblad X2D 100C verwachten

Een compacte systeemcamera met een 100-megapixel CMOS-sensor staat bij menig enthousiast fotograaf hoog op het verlanglijstje. Zeker als het gaat om een van het iconische merk Hasselblad. Met de lancering van de Hasselblad X2D 100C middenformaat systeemcamera kan die droom werkelijkheid worden. Hasselblad combineert bij de X2D 100C een stukje innovatieve techniek met prachtig Scandinavisch design. Dit kun je van deze elegante systeemcamera verwachten.

De beeldkwaliteit van een 100MP systeemcamera

De Hasselblad X2D 100C systeemcamera is uitgerust met een 100-megapixel middenformaat back-side illuminated (BSI) CMOS-sensor met een native ISO van 64. Hierdoor ben je verzekert van beelden met levendige kleuren en details.

De 16-bits kleurdiepte in combinatie met 15 stops dynamisch bereik zorgen ervoor dat de subtiele kleuraccenten van highlights en schaduwen niet ontbreken. Zelfs als delen van de foto erg donker lijken, zitten er nog steeds kleuraccenten in. Dit is iets wat je bij eigenlijk geen ander cameramerk ziet. De resolutie is zo hoog dat je de 100MP beelden zelfs kunt afdrukken op een formaat tot 200cm, waarbij je de details nog steeds zo mooi naar voren ziet komen.

Daarnaast maakt de X2D 100C gebruik van de Hasselblad's Natural Colour Solution, of kortweg HNCS. Dat zorgt voor de best mogelijke natuurlijke kleuren zonder te hoeven kiezen uit meerdere voorinstellingen. Deze techniek zat al in de X1D en X1D II, maar ook bijvoorbeeld in de Hasselblad H6D 100C. Het is super om die techniek bij deze middenformaat systeemcamera ook weer terug te zien.

"De 100-Megapixel van de X2D staat garant voor de best mogelijke resolutie, en als je hem gebruikt in combinatie met Hasselblads reeks superscherpe XCD-objectieven, krijg je perfecte details van hoek tot hoek." - Hasselblad landschapsfotograaf Hans Strand

Hasselblad X2D 100C in de hand
Hasselblad X2D 100C systeemcamera op tafel

Phase Detection Autofocus - sneller dan ooit

De Hasselblad X2D 100C maakt gebruik van Phase Detection Autofocus (PDAF). Met één druk op de knop zorgen 294 PDAF-zones, verdeeld over het oppervlak van de 100-megapixel sensor, voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling.

Het komt vaak voor dat er slechts één moment is waarop belichting, kadrering en onderwerp allemaal op één lijn liggen. Met fasedetectie autofocus heeft de X2D 100C een snellere reactietijd, zodat je ook de vluchtige momenten volledig scherp kunt vastleggen.

“Met de X2D 100C heb ik op straat geen opname gemist en hoefde er ook niet over na te denken om opnieuw foto's te maken.” - Hasselblad fotograaf Ali Rajabi

fotos maken met de Hasselblad X2D 100C op het strand
uitklapbaar scherm van de Hasselblad X2D 100C

Hasselblad’s IBIS - de nieuwe maatstaf voor beeldstabilisatie

De X2D 100C heeft een 5-assige, 7-stops, in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor het vastleggen van scherpe opnamen uit de hand. Het door Hasselblad ontwikkelde IBIS-systeem kun je oprecht een technisch juweeltje noemen, want de strenge eisen die een 100-megapixel CMOS-sensor stelt aan stabilisatie zijn natuurlijk niet mals.

Daarnaast is het Hasselblad ook nog eens gelukt om dit complexe systeem in de compacte camerabody van de X2D 100C te plaatsen. Zo kun jij met vol vertrouwen uit de hand fotograferen tot sluitertijden van wel 1 seconde. Je zult zien dat de 100MP foto's nog steeds haarscherp zijn.

"De strenge eisen die een 100-megapixel CMOS-sensor stelt aan stabilisatie zijn natuurlijk niet mals."

Het kan niet anders dan het lichte gewicht (895 gram) van de X2D 100C je zal inspireren om naar buiten te gaan. Het IBIS-systeem is ook veelbelovend bij het fotograferen in bijvoorbeeld stedelijke omgevingen en voor het maken van opnamen bij weinig licht en met een lange sluitertijd.

compacte systeemcamera in de hand
3,6

Scandinavisch cameradesign

Van het iconische design van de Hasselblad 500c serie uit de jaren '50 weten we al dat Hasselblad in staat is om een uitstekende middenformaat camera te bouwen. Ook op het gebied van het ontwerp blinkt Hasselblad weer uit bij deze systeemcamera. De X2D 100C systeemcamera heeft een erg mooie body in een nieuwe stijlvolle donkergrijze tint. Door de voorgevormde grip ligt de camera prettig in de hand. Dus ook de gebruikerservaring van deze elegante middenformaat camera is tot in de puntjes verzorgd.

zijkant X2D 100C systeemcamera
topview Hasselblad X2D 100C
voorzijde Hasselblad X2D 100C

Praktische en intuïtieve bediening

Het 3,6-inch touch screen aan de achterkant van de X2D 100C geeft een helder beeld en kan in verschillende hoeken worden gekanteld. Zelfs bij fel licht kun je het display goed aflezen. Het beeldscherm heeft een resolutie van 2,36 miljoen pixels, waardoor levensechte kleuren worden weergegeven. De bedieningsinterface is van deze systeemcamera heerlijk intuïtief en gebruiksvriendelijk.

"Zelfs bij fel licht kun je het display goed aflezen."

Het nieuwe 1,08-inch kleurendisplay aan de bovenzijde geeft de camerastatus en de opnameparameters weer. Dit is duidelijker en esthetischer, en werkt naadloos samen met het kantel- en aanraakscherm voor opnamen vanuit een kleine hoek. Je kunt nu snel de sluiter, het diafragma en de ISO controleren zonder vaak op het hoofdscherm te hoeven kijken. Ook is bij het nemen van een foto het display aan de achterzijde volledig vrij voor het beeld.

OLED-zoeker

De OLED-zoeker met 5,76 miljoen pixels ondersteunt 1,0x vergroting, waardoor het camerabeeld optisch wordt vergroot om nauwkeurig te kunnen scherpstellen. Ook kun je de elektronische dioptrie van de zoeker aanpassen. Hierdoor heb je een persoonlijk aangepaste en scherpe weergave als je door de zoeker kijkt. Met een duidelijk, helder gezichtsveld is de scherpstelling nauwkeuriger en simpelweg erg comfortabel.

1TB ingebouwde opslagcapaciteit

Hoogwaardige beeldverwerking vereist een aanzienlijke opslagcapaciteit. De X2D 100C heeft als primeur voor middenformaatcamera's: een ingebouwde SSD van 1 TB met een schrijfsnelheid tot 2370 MB/s en een leessnelheid tot 2850 MB/s.

Hoewel er veel opslagruimte is ingebouwd, kan er extra opslagruimte worden toegevoegd door gebruik te maken van een CFexpress Type B-kaart met een maximale opslagcapaciteit van 512GB. Dankzij de snelle opslagprestaties is de X2D 100C in staat om continu 16-bits RAW-beelden te maken in de Continuous Drive-modus. Dit zorgt voor een stabiele en prettige continu-opname-ervaring. Eén terabyte geheugen, daar moet je heel wat foto's mee maken om dat te vullen.

"Daardoor kan hij inschakelen in 2s en standby ontwaken in 0.5s."

Daarnaast heeft de X2D 100C een nieuwe snellere processing chip. Daardoor kan hij inschakelen in 2s en standby ontwaken in 0.5s. Door deze snelle opstarttijd en snelle buffer is de kans dat je een fotomoment mist een stuk kleiner. Ondanks dit een 100MP middenformaat camera is.

Accu's opladen van systeemcamera
kabel aangesloten

Connectiviteit en opladen

De connectiviteit van een camera is meestal iets minder spannend dan de beeldkwaliteit, maar ook erg belangrijk. De X2D 100C is voorzien van een USB-C 3.1 Gen 2-poort die een maximale overdrachtssnelheid van 10 Gbps ondersteunt.

De oplaadbare 3400 mAh Li-ion batterij (7,27 VDC) kan in-camera worden opgeladen via de USB-C-poort. De oplaadtijd is ongeveer twee uur met behulp van de meegeleverde 30W USB-C lader. Daarnaast wordt PD 3.0 snelladen en het gebruik van PD 3.0-opladers van andere fabrikanten ondersteund.

De 2.4/5GHz high-speed Wi-Fi verbinding zorgt voor een snelle verbinding met een iPad of iPhone, om JPG- en RAW-afbeeldingen op ware grootte te verzenden met behulp van de Hasselblad Phocus Mobile 2 app. Dit is handig als je de foto's op je iPad wilt bekijken en beoordelen. Met de Phocus Mobile 2 app kun je RAW-afbeeldingen van hoge kwaliteit bewerken en exporteren. In de app kun je de vele mogelijkheden van HNCS echt uitvoerig ontdekken.

"Elk detail is essentieel voor me, van de make-up tot de uiteindelijke post-productie. Ik heb rijke details nodig, en ik moet daar heel precies in zijn. Toen ik overstapte op Hasselblad, besefte ik dat wat ik ook deed met mijn haar of make-up perfect moest zijn. Met Hasselblad kan ik elke pixel van mijn huid zien." - Hasselblad fotograaf Flora Borsi

Tekst gaat verder onder de foto's.

Hasselblad XCD 2,5/38V objectief
Hasselblad XCD 2,5/55V objectief
Hasselblad XCD 2,5/90V objectief

Drie nieuwe XCD-objectieven

Hasselblad lanceert ook drie nieuwe XCD-objectieven die de optische kwaliteit hebben om te voldoen aan de resolutie-eisen van 100 miljoen pixels. Ondanks dat de XCD 2,5/38V, XCD 2,5/55V en XCD 2,5/90V compact en licht zijn, ben je verzekerd van de optische topprestaties van een Hasselblad-objectief. 

Bovendien zorgt een volledig vernieuwde scherpstelmodule voor een snellere en meer accurate autofocus. Ook maakt de ultrakleine centraalsluiter opnamen tot 1/2000s en biedt hij flitssynchronisatie bij alle sluitertijden. Het vastleggen van de meest subtiele nuances van licht en schaduw begint met deze objectieven.

Hasselblad XCD-objectieven line-up

XCD 2,5/38V groothoekobjectief

Het XCD 2,5/38V groothoekobjectief met lage vervorming dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 30 mm op een full-frame, is geschikt voor het maken van documentaires, straat- of landschapsfotografie. Neem meer omgevingsdetails op bij portretopnamen of profiteer van het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5 om het hoofdonderwerp tegen de achtergrond te accentueren. De minimale scherpstelafstand van de XCD 2,5/38V is slechts 30 cm, perfect voor het vastleggen van gerechten, producten en andere stilstaande onderwerpen.

XCD 2,5/55V-standaardobjectief

Het XCD 2,5/55V-standaardobjectief, dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 43 mm op een full-frame, produceert een beeld dat vergelijkbaar is met dat van het menselijk oog. Dit perspectief, in combinatie met het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5, maakt dit objectief tot een uitstekende optie voor portretten van volledige of halve lengte en ideaal voor het fotograferen van documentaires, stillevens of dagelijkse fotografie.

XCD 2,5/90V Middelgrote telefoto-objectief

Het XCD 2,5/90V middelgrote telefoto-objectief, die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 71 mm op een full-frame, is perfect voor close-up portretten of stillevens. De brandpuntsafstand in combinatie met een groot diafragma van f/2.5 zorgt voor een prachtig zacht bokeh-effect dat het onderwerp extra benadrukt.

Welke objectieven passen op de Hasselblad X2D 100C?

De Hasselblad X2D 100C is compatibel met de Hasselblad XCD-objectieven met ingebouwde elektronisch gestuurde bladsluiter en diafragma. Daarnaast is deze systeemcamera compatibel met alle H System-objectieven en sommige H System-accessoires met de XH-lensadapter. Ook is hij compatibel met V System- en XPan-objectieven met gebruik van de XV- of XPan-lensadapter.

Meer informatie over Hasselblad X2D 100C

Wil je meer informatie over de nieuwe Hasselblad X2D 100C en de nieuwe objectieven, of wil je een productdemonstratie? Neem dan contact op met een van de Hasselblad Dealers.

Delen

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.