Camera geeft Hot Card waarschuwing - dit is de oplossing

Om met de deur in huis te vallen, het probleem van de "hot card" waarschuwing komt meestal niet door een fout in de geheugenkaart, maar door het gebruik van een oudere CFX-kaart in een bijvoorbeeld Nikon Z9 of Nikon Z8 camera. De oplossing is simpel: gebruik een snellere kaart. Maar hoe weet je wanneer een kaart snel genoeg is?

Hot card waarschuwing

‘Hot Card’ foutmelding krijgen door een te lage schrijfsnelheid

Bij het kiezen van een CFexpress-kaart voor high-speed camera's zoals de Nikon Z9 en Z8 is het belangrijk om te zoeken naar het juiste type CFexpress-kaart met een hoge minimale gegarandeerde schrijfsnelheid. Dit geldt ook voor andere camera’s die snelle schrijfsnelheden vereisen zoals de Canon R5C, Canon R5, Canon R3, Canon C500 Mark II, Canon C300 Mark III, Panasonic GH6, Sony A1 en de DJI Ronin 4D. Ook deze camera’s kunnen last krijgen van een te warme kaart als de snelheid om de data weg te schrijven niet hoog genoeg is.

"Ook deze camera’s kunnen last krijgen van een te warme kaart als de snelheid om de data weg te schrijven niet hoog genoeg is."

De minimale gegarandeerde schrijfsnelheid is namelijk belangrijker dan de geadverteerde leessnelheid bij het selecteren van een CFexpress-kaart voor high-speed camera's. Zelfs kaarten met aangegeven schrijfsnelheden van 1300 Mb/s of hoger kunnen deze snelheden niet altijd waarmaken. Let daarom goed op de minimale aanhoudende schrijfsnelheid bij het kopen van een CFexpress-kaart.

Lexar kaart
OWC kaart

Nieuwe generaties kaarten

Bij de meeste kaarten zie je dat er bij de nieuwste generatie CFexpress-kaarten er verbeteringen zijn doorgevoerd op het gebied van thermische throttling en minimale aanhoudende schrijfsnelheden. Dit om een te warme kaart te voorkomen. Echter, de Nikon Z9 geeft bijvoorbeeld nog steeds de voorkeur aan kaarten die consistent presteren, met een minimale aanhoudende schrijfsnelheid van 1300 Mb/s als absolute noodzaak. Dit is belangrijker dan alleen maar focussen op de topsnelheid vanwege de beperkte buffercapaciteit van de camera.

Dataoverdracht bij 4K en 8K filmen

Bij het opnemen van 8K 120P op de RED V-Raptor kunnen de maximale gegevenssnelheden oplopen tot 850 MB/s. Dit betekent dat je een kaart nodig hebt die deze snelheden aankan en gedurende langere tijd kan handhaven. De Nikon Z9 in 8K 60p N-RAW (High Quality setting) genereert ook hoge snelheden, tot maximaal 750 MB/s.

"Dit betekent dat je een kaart nodig hebt die deze snelheden gedurende langere tijd kan handhaven."

Daarentegen vereist de Canon R5/R5C slechts een kaart die 400 MB/s kan ondersteunen voor het opnemen van 8K RAW. Daarom is het belangrijk om voor bepaalde camera's gecertificeerde media te gebruiken, omdat niet elke willekeurige kaart de vereiste gegevenssnelheden kan behalen.

Kaarten met voldoende schrijfsnelheid

Voor Nikon Z en Canon R-camera's heb je een Type-B CFX-kaart nodig, terwijl Sony een Type-A-kaart vereist. Het is van groot belang om het juiste type CFX-kaart te kopen, omdat ze niet uitwisselbaar zijn. Deze kaarten hebben namelijk verschillende afmetingen, wat betekent dat een CFexpress B-kaart niet past in een CFexpress A-slot. 

Laat je dus niet afleiden door de MB/s snelheid die op het kaartje wordt vermeld. Dat is vrijwel altijd de maximale leessnelheid.

Lexar kaart
Angelbird kaart
OWC geheugenkaart

Beste CFX Type-B kaarten voor Nikon Z9/Z8 en Canon R5:

 • Lexar CFexpress Type B DIAMOND - De nieuwste versie van deze kaart heeft een sustainded writespeed van 1600Mb/s.
 • Angelbird AV PRO CFEXPRESS B SX - Deze heeft een sustainded writespeed van 1480Mb/s.
 • OWC Atlas Ultra CFX kaarten - Deze kaarten hebben een sustainded writespeed van 1500Mb/s.

Uitgelicht: OWC Atlas Ultra CFX kaarten

De OWC Atlas kaarten zijn bestand tegen gebruik in de zwaarste omstandigheden, waaronder röntgenstraling, UV, schokken, vallen en extreme temperaturen. Daarnaast komen ze met de OWC Innergize™-software voor controle van de gezondheid van de kaart, het terugzetten naar fabrieksinstellingen én het uitvoeren van firmware-updates van de CFX kaart.

Daarnaast kun je de OWC Copy That® software gebruiken voor het snel en nauwkeurig overzetten van opnamen naar back-ups. Met deze software kun je het kopieerproces stroomlijnen door snelle en geverifieerde kopieën van bestanden te maken naar één of meerdere bestemmingen. OWC heeft deze handige compatibility chart om te zien welke kaart je nodig hebt voor jouw camera.

Lexar geheugenkaart
Angelbird kaart CFX A

Beste CFX Type-A kaarten voor Sony E-mount camera's

Voor Sony camera’s heb je dus een CFX Type-A kaart nodig. Het voordeel is dat in dit slot ook een gewone SD-kaart past. Het nadeel is dat de maximaal haalbare snelheid van een Type-A kaart veel lager ligt dan die van een Type-B kaart. Vanwege de veel hogere schrijfsnelheid is het absoluut aan te raden om voor High-Speed Continu opnamen en 4K of 8K video een CFX-kaart te gebruiken, in plaats van een SD-kaart.

 • Lexar® Professional CFexpress™ Type A Card GOLD Series van 320GB heeft een minimale sustained schrijfsnelheid van 700Mb/s.
 • Angelbird AV PRO CFexpress™ 2.0 | Type A van 1TB heeft een minimale sustained schrijfsnelheid van 650Mb/s.

Als je deze minimale sustained schrijfsnelheden vergelijkt met de snelheden van een SD-kaart zie je dat SDHC/SDXC simpelweg te kort komt qua snelheid. De schrijfsnelheid van een CFexpress kaart is namelijk ruim 2 keer zo veel. Het zijn op zich prima kaarten, maar beter kies je voor de CFexpress Type-A als je een Nikon Z8, Nikon Z9 of andere high-speed camera gebruikt.

 • Lexar® Professional 2000x SDHC™/SDXC™ UHS-II GOLD Series kaart van 256GB heeft een minimale constante schrijfsnelheid van 260Mb/s. 
 • Angelbird AV PRO SD MK2 V90 (SDXC UHS-II) kaart heeft een constante schrijfsnelheid van 280Mb/s.

Uitgelicht: Angelbird AV PRO CFexpress™ 2.0 Type-A

De Angelbird AV PRO CFexpress™ 2.0 Type-A kaart is speciaal ontworpen voor gebruik met Sony Alpha en FX camera's en heeft een minimale sustained schrijfsnelheid van 650 Mb/s. Daarnaast heeft deze kaart de hoogste beschikbare capaciteit in een enkele 1TB-kaart. Met deze kaart kun je kritische snelheid en prestaties bereiken voor het vastleggen van lange, high-data-rate video-opnamen, foto's en burstfotografie tot 8K RAW.

Dankzij Angelbird's Stable Stream™ technologie ondersteunt de kaart een consistente en ononderbroken sustained schrijfsnelheid van 650 MB/s over de volledige capaciteit. Deze eigenschap maakt het mogelijk om supersnelle opnamen te maken met behoud van alle beschikbare functies en instellingen van Sony's CFexpress Type A-camera's, zoals de Sony α1, Sony α7 IV, Sony α7S III, Sony FX3 en Sony FX6. Bovendien biedt de kaart met hoge capaciteit ondersteuning voor 16-bits opnamen, wat een breder scala aan bewerkingsopties biedt na de productie.

Kies de juiste grootte van de CFX kaart

Mocht je twijfelen tussen een 500GB, 650GB kaart of een 1TB kaart dan is het verstandiger om voor de 1TB kaart te gaan daar deze net weer een iets hogere sustained schrijfsnelheid heeft. Zo heeft bijvoorbeeld de OWC Atlas Ultra CFX B 1TB een sustained snelheid van 1500Mb/s en de 650GB versie een sustained snelheid van 1300Mb/s.

6 andere tips om oververhitting van de camera te voorkomen

Naast een te heet wordende geheugenkaart, komt het vaker voor dat de camera zelf oververhit raakt. Doordat de meest recente camera’s zo veel techniek ingebouwd hebben, en ook nog eens zeer grote datastromen genereren met zeer ultrahoge videoresoluties en supersnelle burst rates, komt een oververhitting melding voor de camera sneller voor dan je zou verwachten. Dit staat dus los van de melding dat de kaart te heet is. Er zijn gelukkig een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om een oververhitting van je camera te voorkomen of langer uit te stellen:

 1. Plaats een grip onder je camera. Hierdoor plaats je de warm wordende accu’s verder weg van de camera body/sensor.
 2. Wissel wat vaker van accu, ook als deze nog niet leeg zijn. Hierdoor gebruik je veel langer een koelere accu. 
 3. Gebruik een externe accuvoeding of AC-adapter met kabel naar de camera. Hierdoor komt er slechts zeer weinig accu-warmte in de camera. 
 4. Zwenk het LCD-scherm naar de zijkant van de camera of indien dit niet mogelijk is trek het scherm in een 45gr positie. Het LCD-scherm wordt snel erg warm en hierdoor voorkom je dat de hitte de camera instroomt.
 5. Zet de camera tussen twee opnamemomenten geheel uit en zet het batterijvak open.
 6. Zet de camera op een statief in plaats van het te omklemmen met je handen.
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.