Header blog

Insta360 ONE X2 - De leukste actiecamera met 360-graden zicht

Ben jij een content creator of vlogger en heb je niet de beschikking over een camera crew? Dan kan het soms knap lastig zijn in je eentje een gave video met jezelf als hoofdpersoon te maken. Je moet namelijk vaak ook tegelijkertijd de cameraman, geluidstechnicus en regisseur zijn. Het wordt een stuk gemakkelijker als je camera slim genoeg is om al die rollen voor jou te vervullen. Met de Insta360 One X2 maak je 360° foto’s en video’s en door de ingebouwde FlowState Stabilizator zijn alle opnames buitengewoon stabiel en vloeiend! Ook wordt B roll beeldmateriaal verzamelen zo een stuk gemakkelijker. Door het ruime blikveld heb je de vrijheid om de opnames op een ongebruikelijke manier te gebruiken in je videomontage.

Insta360 ONE X2

Camera crew in your pocket

Het grote voordeel van het opnemen van 360° video’s is dat je eerst beeldopnames maakt om ze later te bewerken. Zo kun je gewoon je ding doen, zonder al te veel op je camera te letten. Met een gewone action camera kun je een belangrijk moment missen als je camera even niet in de juiste richting wijst. Met de Insta360 One X2 heb je dat probleem niet meer, want de hele omgeving wordt gefilmd. Ook met het geluid zit je goed, de One X2 heeft vier microfoons om het geluid van elke richting te kunnen opnemen. Voor het opnemen van video zijn er verschillende video-opties waar je uit kunt kiezen.

Je kunt kiezen uit vijf videofuncties: Standaard 360 video, HDR video, Timelapse modus, TimeShift, Bullet Time en de nieuwe Steady Cam functie. Informatie over de actieve instellingen worden getoond op het LCD-touchscreen. En mogen we even jubelen, want wat een verademing is dit vernieuwde LCD-display van de One X2! Dit touchscreen display met een degelijk formaat maakt instellingen wijzigen nog makkelijker en overzichtelijker dan bij zijn voorganger, de One X. Hier kijk je rechtstreeks mee tijdens het opnemen, en kun je ook het opgenomen 360 beeldmateriaal even snel terugkijken.

Insta360 ONE X2

Videofuncties van de Insta360 ONE X2

Bij de videofuncties standaard 360 video, HDR video en Timelapse modus kun je waarschijnlijk wel een voorstelling maken wat voor een resultaat het zal opleveren. Op de overige drie instellingen gaan we iets verder in, want bij deze instellingen werkt de One X2 nauw samen met de Insta360 App.


Bullet Time – Voor dit effect heb je de Bullet Time Cord of Bullet Time Handle met selfie stick nodig. Je draait de One X2 uit de losse pols met een constante snelheid om je heen in een obstakel vrije omgeving. Het resultaat is een slow motion video met een 180° blikveld om de cameraman heen.

TimeShift – Bij TimeShift wordt je video-opname in de app omgezet naar een timelapse, waarbij je zelf met het perspectief en de snelheid kunt spelen. Je kunt hier te gekke video’s mee samenstellen waar je mond van open valt, maar te veel van het goede zal je kijkers kotsmisselijk maken.

Steady Cam – Deze functie is voor diegene met een niet zo’n stabiele camerahand of die in beweging zijn tijdens de opnames. Schokken en stoten worden mooi gestabiliseerd door de uitstekende 6-axis FlowState stabilisator. En ook blijft bij deze functie je horizon heerlijk recht.

Na het maken van de opnames kun je het beeldmateriaal bewerken met de krachtige Insta360 applicatie. De applicatie is beschikbaar voor IOS- en Androidgebruikers.

Pano functie ONE X2
Panoramafoto met de Insta Pano modus.

Foto’s maken met de Insta360 One X2

De standaard foto’s zijn 20MP en kunnen bovendien gemaakt worden met een interval. Ook is er een HDR-functie beschikbaar. Daarnaast heb je de beschikking tot een zelfontspanner van 3s, 5s of 10s. Een nieuwe functie is de Insta Pano, die in één klik een complete panorama-foto voor je maakt.

ONE X2 batterij
De One X2 heeft een uitneembare batterij van 1630 mAh waar je ca. 70 a 80 minuten mee kunt filmen in 5.7K @ 30fps.

Gebruik een geheugenkaartje met snelheid

Het beeldmateriaal wordt opgeslagen op een extern geheugenkaartje. Insta360 raadt een exFAT format SD-kaart met een opslagsnelheid van 170MB/S (UHS-I V30 speed class) aan om te gebruiken. De SD-kaart kan maximaal 1TB groot zijn. De reden dat ze een bepaalde opslagsnelheid aanbevelen heeft te maken met het wegschrijven van de data. Met een snelle MicroSD-kaart zal de One X2 bijvoorbeeld minder snel warm worden, omdat hij minder hard hoeft te werken om de data te verwerken. De plek waar je het geheugenkaartje geplaatst zit in de holte van de batterij. De One X2 heeft een uitneembare batterij van 1630 mAh waar je ca. 70 a 80 minuten mee kunt filmen in 5.7K @ 30fps. Je kunt een lege batterij binnen 80 minuten ook weer opladen of verwisselen voor een andere, volle batterij. Met de los verkrijgbare Fast Charge Hub kun je drie batterijen tegelijkertijd opladen en dit gaat nog wat sneller dan met het bijgeleverde USB-C kabeltje.

Let je op dat je het kabelklepje na het opladen weer goed dicht doet? De One X2 is in principe waterdicht tot een diepte van 10 meter, maar is dit niet als het kabelklepje openstaat! In het doos je van de One X2 zit een bijsluiter 'Waterproofing: What to Know' waarin wordt uitgelegd hoe je zorgt dat hij waterdicht blijft. Lees die goed door.

Invinsible Selfiestick
Er is slechts één accessoire die aangemerkt kan worden als game-changer: de Invisible Selfiestick.

Werken met accessoires

Voor de One X2 zijn er verschillende accessoires beschikbaar elk zijn eigen waarde heeft. Zo heb je de Lens Cap of Carry Case die zorgt dat de lenzen niet beschadigen tijdens het transport en een Dive Case die de One X2 waterdicht maakt tot 45 meter. Dat zijn handige accessoires om te hebben, maar er is slechts één accessoire die aangemerkt kan worden als game-changer: de Invisible Selfiestick.

De Invisible Selfiestick is een selfiestick die niet zichtbaar is in je video. Dat komt doordat de software de stick ‘herkent’ en vervolgens verhuld. Met deze stick heb je een soort van ‘vliegende’ action camera waarmee je zelfs drone-effecten kunt creëren. Er zijn sticks beschikbaar met een lengte van 70 cm, 120cm en een Extended versie die zelfs 3 meter lang is! Dit is echt een erg lange stick en in praktijk lijkt het een beetje op een vishengel met de 360 camera er op. En zelfs deze hengel blijft netjes verborgen in de opnames.

Bolvormige lenzen
Een puntje van aandacht bij een 360 actie camera is het beschermen van de bolvormige lenzen.

De cameralenzen beschermen

Een puntje van aandacht bij een 360 actie camera is het beschermen van de bolvormige lenzen. Zoals bij elke 360 camera steken de cameralenzen bij de One X2 iets uit de behuizing om een breed blikveld te creëren. Deze lenzen behandel je zoals een cameralens van een spiegelreflex of systeemcamera: met zorg. Ze zijn namelijk gemaakt van glas en glas is simpelweg wat kwetsbaar. Het is niet voor niets dat fotografen een bescherm- of UV-filter plaatsen op hun dure cameralens. Als er dan per ongeluk een krasje op het filter komt is misschien het filter verpest, maar niet het glas van de dure lens.

"Dit geldt ook voor je One X2, het is dus verstandig om de lenzen te beschermen met de los verkrijgbare lensbeschermers."

Dit geldt ook voor je One X2, het is dus verstandig om de lenzen te beschermen met de los verkrijgbare lensbeschermers. Want mocht het je overkomen dat je per ongeluk een krasje op je lens krijgt, dan is een nieuw paar lensbeschermers goedkoper dan een reparatie. Daarnaast is het ook sneller, want zo hoeft je camera niet terug naar Insta360 in Hong Kong ter reparatie. Dat is ook wel zo prettig.

Specificaties van de One X2

Specificaties van de One X2

Als je onderzoek doet naar andere 360 action camera’s zal je merken dat de specificaties van de Insta360 One X2 op zich niet erg verschillen van andere camera’s. Camera’s uit dezelfde prijsklasse hebben eenmaal een aantal specificaties die de camera simpelweg moet bezitten om interessant te zijn voor een gebruiker. Toch lichten we een aantal specificaties toe die je moet weten en waar de One X2 in uitblinkt.

FlowState stabilization icon

FlowState stabilization

In deze 360° actie camera zit een 6-axis gyroscopisch stabilisatie systeem. Door die interne stabilisatie blijven je beelden vloeiend en stabiel. Het systeem werkt buitengewoon goed en kun je gebruiken voor de meest hobbelige mountainbike video’s.

5.7K icon

5.7K Video 360° Capture

De 360° video’s worden opgenomen in 5.7K @30fps. Na het bewerken en exporteren van de video in de applicatie is de uiteindelijke kwaliteit net iets lager, doordat je een uitsnede van het beeld gebruikt. Daarnaast is wel de bitrate ten opzichte van de One X verhoogd.

AI Editing

AI Editing

De bijbehorende rijke professionele applicatie die je gratis kunt downloaden van de Android- en Apple store is een dik pluspunt van deze camera. Deze slimme software helpt je bij het creatieve proces na de opnames, zeker als je niet goed weet hoe je moet beginnen.

200 graden lenzen one x2

Hoe krijg je een 360° video?

De beeldopnames worden gemaakt door twee groothoeklenzen, één aan de voorzijde en één aan de achterzijde van de One X2. Deze twee opnames worden door de One X2 digitaal aan elkaar gelijmd om het 360° beeld te creëren.

Om bewerkingen in de Insta360 app voor jezelf makkelijker te maken, richt je de voorzijde van de ONE X2 naar het onderwerp toe. De voorzijde is de kant zonder LCD-scherm.

Perspectief met ONE X2
Een voorbeeld van hoe je kunt spelen met het perspectief in de Insta360 App.

Insta360 app voor IOS en Android

Binnen de opgenomen 360° beelden heb je de vrijheid om te bepalen welk onderwerp aandacht krijgt. Je zit niet vast aan dat ene geselecteerde stukje beeld, want tijdens het afspelen van de video kun je eenvoudig wisselen van blikveld. Je kunt niet alleen spelen met het perspectief, maar ook met de tijd. Met de bijbehorende Insta360 applicatie kun je eenvoudig de shots samenstellen en monteren naar een video. De video kun je daarna exporteren naar de meest gangbare formaten, ook voor social media.

Maar de applicatie kan veel meer, zo kun je ook met verschillende opties de kleuren van het beeld optimaliseren. Zo heb je de AquaVision modus voor onder water beelden en NightShot modus voor nachtfotografie. Met Vivid color modus heb je de meest heldere en rijke kleuren en zo zijn er een tal van mogelijkheden beschikbaar. Via de app stuur je ook de webcam en livestream mogelijkheden aan.

AquaVision
De groene kleurzweem wordt door AquaVision geneutraliseerd.

AquaVision – Groen water wordt weer blauw

Vaak zijn er voor action camera’s duizend verschillende filters beschikbaar, om tijdens elke situatie een ander filter te gebruiken. De Insta360 One X2 zorgt dat je altijd het beste beeldmateriaal schiet, ook zonder filters. Tijdens actie shots heb je immers niet altijd de tijd om even een filtertje te verwisselen. De app heeft voor de One X2 de AquaVision functie. Want het beeldmateriaal moet er altijd goed uitzien, zowel onder water als boven water. Tijdens het filmen onder water ontstaat een blauw-groene kleurzweem doordat er onvoldoende rood licht op de sensor van je camera valt. Hoe dieper je onder water gaat des te meer je deze kleurzweem moet corrigeren. AquaVision corrigeert de blauw-groene kleurzweem en balanceert de hoeveelheid rood die aan je video moet worden toegevoegd.

Ga je onder water, zorg dat beide klepjes van de One X2 goed zijn afgesloten. Pas dan is de One X2 waterdicht tot een diepte van maximaal 10 meter, of maak gebruik van de Dive Case voor diepere wateren.

Webcam functie
De One X2 webcam functie gebruiken voor een videovergadering met meerdere mensen.

Livestream en Webcam – 360° beeld streamen

Het is mogelijk om de Insta360 One X2 als Full HD webcam te gebruiken, waarbij de hele vergaderruimte zichtbaar is. Ook kun je naast een meer traditionele livestream een 360 graden stream opzetten! Met 360 Live wordt een livestream een meeslepende ervaring voor je kijkers.

Tijdens het streamen in de 360 modus zijn er twee opties waar de videomaker gebruik van kan maken. De eerste optie is waar de kijker het perspectief van het 360° perspectief zelf kan instellen. De kijker kan als het ware om zich heen kijken op de locatie van de videomaker. Het perspectief is te veranderen door je smartphone door de lucht te bewegen. Of als je kijkers niet met hun telefoon door de lucht willen zwaaien dan kunnen ze ook over het scherm van hun smartphone vegen. Zo kunnen ze precies zien wat ze willen als de videomaker met de Insta360 One X2 rondloopt op locatie. Als de videomaker iets meer creatieve controle wil hebben, dan kan er ook gebruik gemaakt worden van de reframe live-optie. Hierbij stelt de videomaker tijdens het streamen zelf de keyframes in. Zo weet de videomaker dat de kijkers naar de juiste richting kijken!

Met de Insta360 App kun je livestreamen naar YouTube en Facebook of via een beveiligde real-time messaging-portal url. Voor meer informatie over livestreamen kun je de blogpost van Insta360 raadplegen.

Chase Adventure

Chase adventure

Deze 360 action camera is door de vele functionaliteiten breed inzetbaar in veel verschillende situaties. Je ziet dat hij veel wordt gebruikt bij outdoor activiteiten zoals skaten, snowboarden, surfen, mountain biken etc. Maar hij is ook zeer handig om bijvoorbeeld 360 interieurfoto's te maken van een huis die je op Funda soms tegenkomt. Daarnaast kan hij als webcam dienen en worden gebruikt voor videovergaderingen met meerdere mensen. De bediening van de One X2 is vrij eenvoudig en de batterij gaat dubbel zo lang meer als zijn voorganger. Deze slimme camera kan iedereen wel gebruiken!

Delen

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.