Jobu Design schommelkoppen - de gimbal head voor de natuurfotograaf

Voor een natuurfotograaf die met flinke telelenzen werkt is alles wat stabiliteit en snelheid bevorderd zeer welkom. Bij het fotograferen van wilde dieren is het van belang snel te kunnen reageren en klaar staan op het moment dat er eindelijk iets voor de lens verschijnt. Dat een stevig statief onontbeerlijk is wisten we allemaal al wel maar er is meer nodig om de puntjes op de i te kunnen zetten. Zo verdient elke kostbare lens naast een geschikt statief ook een passende statiefkop.

Wat is een schommelkop?

Een schommelkop (of gimbal head / swing head) is een statiefkop die ervoor zorgt dat een combinatie van camerabody en telelens ondersteund wordt op hun natuurlijke balanceerpunt. Eenvoudig gezegd is het een statiefkop bestaande uit een L-vormige steun met daarin een swing arm.

Op het onderste punt van de swing arm wordt de lensplaat bevestigd. Zo hangt de camera met de lens als het ware in de gimbal head. Als je de cameracombinatie plaatst in de schommel is hij perfect in balans, mits hij goed is uitgelijnd. Aan deze constructie heeft de gimbal head zijn Nederlandse naam schommelkop te danken. Hierdoor kan de fotograaf zijn lens in alle richtingen snel en zonder schokken bewegen. Dus zowel horizontale als verticale bewegingen zijn mogelijk.

Jobu Design logo

Wat is Jobu Design?

Jobu Design is een kleine Canadese gespecialiseerde producent en laten we eerlijk zijn; dat klinkt toch net iets anders dan het standaard 'made in China'. Het bedrijf heeft inmiddels haar bekwaamheid bewezen met een prachtig en goed assortiment aan hulpmiddelen voor de fotograaf. De gimbal heads zijn hun core business en ze zijn het zeker waard om eens beter bekeken te worden.

drie schommelkoppen
ModelGeschikt voorMaximale draagkracht
Black Widow Jr.370-200 F2.8, 300 F4, 500m F4 (with special considerations)20 kilo
Black Widow Jr.3 Deluxe70-200 F2.8, 300 F4, 500m F4 (with special considerations)22 kilo
Jobu Heavy Duty HD4 Series300 F2.8, 500 F4, 600 F4, 200-400 Pro zooms25 kilo

Drie verschillende schommelkoppen

Jobu Design heeft op dit moment drie verschillende schommelkoppen; de Black Widow Jr. 3, de Black Widow Jr.3 Deluxe en de Heavy Duty Mk IV. De drie schommelkoppen verschillen wat van een kop kan dragen en zijn dus per type geschikt voor bepaalde lange lenzen. Daarnaast zijn de schommelkoppen ook anders gebouwd. Zo is de Arca-Swiss bevestigingsplaat bij de BW Jr.3 op de Swing-arm gemonteerd.


"Bij de Black Widow Jr.3 Deluxe bestaat de Swing-arm en de bevestigingsplaat uit een geheel."

Bij de BW Jr.3 Deluxe bestaat de Swing-arm en de bevestigingsplaat uit een geheel. Hierdoor wordt ongewenste frictie bij zwaardere belastingen voorkomen. Ook zal je geen lasnaden tegenkomen. Het frezen van zowel de arm en de bevestigingsplaat uit één blok aluminium is kostbaar en dat zie je terug in de prijs. De swing arm van de Heavy Duty MK IV bestaat uit twee delen, zodat je de bevestigingsplaat van hoogte kunt verstellen. Deze schommelkop kan tevens het meeste gewicht aan, tot 25 kilo.

Jr.3 schommelkop met lens

Jobu Design Black Widow Jr. 3

De BW Jr. 3 is de kleinste van de schommelkoppen en heeft als voordeel dat hij compact en licht is. Daar staat tegenover dat hij iets minder geschikt is voor de langere meer professionele lenzen. Het is dus eigenlijk niet eerlijk om deze lens voor een test te martelen met een zwaar Tamron 300-800 mm objectief. Dat is net iets te veel van het goede. Hoewel dat nauwelijks geldt voor als je horizontale of verticale bewegingen maakt. Omdat hij wel goed overweg kan met een Nikon 70-200 mm f2.8 is dit een prima schommelkop voor mensen met de wat lichtere telelenzen. Hij is tevens lekker licht en compact dus ideaal voor het reizen per vliegtuig. Wellicht ook handig te gebruiken in combinatie met een monopod in plaats van een driepoot.

Voor wie?

Voor de grote groep enthousiaste hobbyfotografen die nu al weten nooit zoveel geld voor een grotere lens uit te willen of kunnen geven. Dus als je met de wat betaalbaardere lichtere lenzen werkt is deze schommelkop zeer het overwegen waard. Het blijft echter goed nadenken of je wellicht kiest voor net dat beetje extra kwaliteit middels het Jr.3 Deluxe model.

Black Widow Jr.3 Deluxe

Het onderscheid tussen de Black Widow Jr.3 schommelkop en de Deluxe versie is het feit dat de Arca-Swiss bevestingingsklem uit een blok aluminium is gefreesd. Hierdoor krijg je minder spelling en voelt de Deluxe versie er robuuster aan. Ook bij deze schommelkop zorgen de naaldlagers voor dat er een precieze verstelling in de mate van frictie is zodat er een soepel kantelgedrag ontstaat op het moment dat de schommelkop volledig belast is.

“De toepassing van een naaldlager is vergelijkbaar met die van een gewone kogellager. Het verschil zit in de snelheid en belasting. Een naaldlager is beter geschikt voor hoge belastingen (omdat er een lijnvormig contact is in plaats van een puntvormig contact), maar minder geschikt voor hoge snelheden.”
Bron: Wikipedia 

Heavy Duty schommelkop

Jobu Design Heavy Duty Gimbal Head Mk IV

Dit is de zwaarste jongen. Deze robuuste en sterk ogende gimbalhead is duidelijk geschikt voor de zwaarste lens/camera combinaties: grofweg voor lenzen tussen 400 en 800 mm. Ten opzichte van de vorige versie (MK III) is de schommelkop lichter geworden, maar heeft door stijver aluminium geen kracht verloren. Qua reductie van het gewicht is dat zeker gelukt, maar met 1400 gram is het toch wel een zware meneer. Daarentegen kan hij wel weer combinaties tot maar liefst 25 kilo dragen; dat is natuurlijk ook wat waard. Al zijn er waarschijnlijk niet veel combinaties die dit gewicht halen. Desalniettemin, alles aan extra stabiliteit is mooi meegenomen. Daarnaast is met name de swingarm sterk verbetert doordat hij nu uit één deel is opgetrokken. Dit reduceert speling. Wat wel opvalt is dat de stelknop voor de swingarm bovenop de schommelkop zit en dat het systeem voorzien is van een Lock functie hetgeen makkelijk en veilig zou zijn bij het vervoer waarbij de lens op de statiefkop blijft zitten.

Jobu Design Schommelkoppen
Jobu Design Schommelkoppen

Conclusie: zeer solide Gimbal Heads voor telelenzen

De Black Widow Jr. 3 heeft als voordeel dat hij klein en licht is maar daar staat tegenover dat hij minder geschikt is voor de langere meer professionele lenzen. De afwerking is zeer solide en de look & feel is fantastisch.

De Black Widow Jr. 3 Deluxe is iets luxer dan de andere Jr.3 doordat de gehele swingarm uit één stuk aluminium is gefreesd. De Arca-Swiss bevestigingsklem maakt hem compatibel met vele snelkoppelingsplaten.

De Heavy Duty Gimbal Mk IV is een uitstekende schommelkop voor elke camera/lens uitrusting. Een 600mm f/4 met een (pro) body is geen enkel probleem en samen met een robuust statief is het een onverslaanbare combinatie. Ook passen natuurlijk zowel kleinere telelenzen en nog grotere zoomlenzen dan 600mm prima op deze schommelkop. Als je ook van actiefotografie houdt ben je zeker goed voorbereidt met een gimbal head.

Met dank aan natuurfotografen Han Bouwmeester en Jurgen Sloots.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.