Header blog

Leofoto - Een goed statief gaat een leven lang mee

Anders dan de meeste items uit je cameratas kan een goed statief je een leven lang bijstaan. Het statief aanbod is behoorlijk overweldigend en dat maakt het lastig om overtuigd te zijn van je uiteindelijke keuze. Bij het uitzoeken van een nieuw model is het daarom extra belangrijk dat de eigenschappen zo goed mogelijk aansluiten bij jouw wensen als fotograaf of filmmaker.

Voor dit statief heb ik mij goed laten adviseren en ik heb mijn ervaringen met de Leofoto Urban RF-284CT tijdens het winterseizoen op papier gezet. De specificaties zijn veelbelovend, maar voldoet het statief in de praktijk ook aan de eisen?

Ruben Klink

Geschreven door Ruben Klink

Sinds Ruben zich kan herinneren is hij gefascineerd door uitzichten. Vliegen met een camera geeft hem een ongekend gevoel van vrijheid. Landschappen worden kunstwerken die te zien zijn op Rubens website.

De belangrijke eigenschappen van het statief

Voor mijn werk begeef ik mij voornamelijk in de bergen waar het terrein en de weersomstandigheden uitdagend kunnen zijn. Het model mag dan wel uit de Urban-serie komen, maar dat zegt in dit geval weinig over de prestaties buiten de stad. Bij de keuze heb ik in de eerste plaats zo veel mogelijk gekeken naar de drie eigenschappen die in mijn ogen het zwaarste wegen: gewicht, gebruiksgemak en stevigheid.

1. Het gewicht van het statief

Als avontuurlijke filmmaker en fotograaf probeer ik het gewicht van mijn backpack zo laag mogelijk te houden zonder te moeten compenseren in kwaliteit. Uiteraard zijn er altijd lichtere statieven te vinden, maar dan ga je automatisch inleveren op de stevigheid en balans bij heftige weersomstandigheden. Hier kom ik later uitgebreider op terug. Het gewicht van de Leofoto Urban RF-284CT komt uit op 1,64 kilogram en dat is inclusief het XB-32 balhoofd. Voor een statief van dit formaat met een maximale werkhoogte van 166 cm is dat uitzonderlijk licht en voor mij geen probleem om ook tijdens langere tochten mee te nemen. Het lage gewicht is voornamelijk te danken aan de poten die volledig vervaardigd zijn uit hoogwaardig carbon.

Rubberen grip
De Urban RF-284CT is een lichtgewicht carbon statief met handige rubberen grip.

2. Het gebruiksgemak van het statief en balhoofd

Het Urban RF-284CT statief

Hoe snel zijn de poten in en uit te klappen? Doen het balhoofd en de draaiknoppen wat jij wilt en pak je het statief überhaupt met plezier uit je tas? Laten we eerlijk zijn, een statief kan essentieel zijn voor je werk of hobby, maar je kunt er ook flink tegen tekeer gaan.

Souplesse is wat dat betreft het magische woord en het gebied waar een statief zich van de rest kan onderscheiden. Ik durf zonder twijfel te zeggen dat ze dat bij Leofoto goed hebben begrepen. De draaiknoppen van de poten zijn groot met veel grip. Hierdoor heb je ze binnen no-time allemaal los, maar ze zijn ook makkelijk individueel in te stellen. De poten schuiven daarnaast soepel uit zonder in een vrije val te belanden. Handig voor als je een kleine aanpassing wilt doen. Een fijn detail is de rubberen grip aan één van de poten. De poten van carbon voelen gelukkig al minder koud aan dan aluminium in winterse omstandigheden, maar ook dit kan op ten duur oncomfortabel aanvoelen. Door de grip is het vastpakken van het statief prettiger en kun je deze ook zonder handschoenen goed blijven bedienen.

XB-32 balhoofd met Arca-swiss snelkoppelingsplaatje
Een camera plaatsen op het XB-32 balhoofd met Arca-swiss snelkoppelingsplaatje.

Het XB-32 balhoofd

Uiteindelijk is het balhoofd het onderdeel wat echt moet kloppen. Er is niets vervelender dan minuten bezig zijn om je camera op het balhoofd te krijgen. En hem ook de juiste richting te geven. Bij het XB-32 balhoofd gaat dit moeiteloos en verloopt dit proces intuïtief. Met het Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje heb je geen gereedschap nodig en met het draaisysteem zet je de camera binnen een seconde stevig vast. Vooral de grote grijze draaiknop aan het balhoofd werkt heel fijn. Deze draaiknop geeft je veel controle en microaanpassingen zijn makkelijk te maken zonder dat de camera te veel van richting verandert. Ook is je camera makkelijk in verticale positie te krijgen met dezelfde draaiknop. De as kan tevens 360 graden roteren voor panoramaopnames of om een onderwerp soepel te volgen tijdens het filmen.

Bijgeleverde accessoires van het Urban statief
Het statief is uitgerust met een verstelbare middelzuil en bij het statief zit een setje metalen spikes.

3. De stevigheid van het statief

Ondanks mijn camerabody en lens vaak niet meer wegen dan 2 kilogram, heb ik toch een stevig statief nodig die solide en stabiel blijft staan. Met name omdat ik regelmatig aan het werk ben in weeromstandigheden met veel wind. Als je de Leofoto Urban RF-284CT in je handen hebt dan voel je gelijk de degelijkheid. Dit systeem is ontworpen om niet te zwichten voor een flinke windvlaag en dat heeft de praktijk kunnen bevestigen.

"Dit systeem is ontworpen om niet te zwichten voor een flinke windvlaag en dat heeft de praktijk kunnen bevestigen."

Hoog in de Oostenrijkse bergen heeft het statief een hele nacht buiten gestaan met windkracht 7/8, zodat ik de volgende ochtend een prachtige timelapse van de sterrenhemel van de geheugenkaart af kon halen. De meegeleverde spikes, die je onder de poten kunt draaien, kwamen hier goed van pas. Voor nog meer neerwaartse stabiliteit kun je extra gewicht bevestigen aan het haakje van de middelzuil.

Leofoto Urban RF-284CT in de sneeuw
Het Leofoto Urban RF-284CT gaat mee op avontuur in de besneeuwde bergen.

Mijn conclusie over het statief met balhoofd

Het merk Leofoto is een relatief jonge speler is op de statievenmarkt en moet het opnemen tegen grote gevestigde namen. Misschien is het bedrijf jong, de producten van Leofoto doen in geen enkel opzicht onder voor de concurrentie. De Urban RF-284CT is een professioneel en hoogwaardig statief waarop je kunt vertrouwen.

"De Urban RF-284CT is een professioneel en hoogwaardig statief waarop je kunt vertrouwen."

Voor mij is het de perfecte combinatie tussen lichtgewicht en de juiste stabiliteit. Dit product kan tegen een stootje en dat voel je direct als je hem vastpakt. Ook het balhoofd werkt zoals het hoort en ik ben groot fan van het bevestigingssysteem en de balhoofddraaiknop die je ook prima met handschoenen kunt bedienen. Als ik een verbeterpunt moet noemen dan zou ik graag meer vrijheid willen zien om de camera over de gehele as in verticale positie te kunnen brengen. Dit is geen groot obstakel in de praktijk, maar het kan de workflow misschien net iets versnellen.

Al met al levert Leofoto met de RF-284CT een uitstekend product met een interessante prijskwaliteitsverhouding. Dit statief zal de komende jaren dan ook onderdeel uitmaken van mijn uitrusting en ik verheug mij nu al op het volgende avontuur!

Fragment van Ruben's timelapse.
Fragment van Ruben's timelapse.
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.