Leofoto Poseidon LP-324C - Statief met weinig onderhoud?

De Leofoto Poseidon serie bestaat uit een tweetal lichtgewicht carbonfiber statieven. Door zijn blauwe kleur heeft hij een robuuste en stoere look. Verder beschikt dit statief over titanium spike-voeten, waarmee je hem lekker stevig en diep in het zand kunt plaatsen. Hoe vaak zou ik dit statief moeten onderhouden na een dag op de heide of op het strand én in de branding? Het is tijd om deze koning van de zee eens aan zijn drietand te voelen.

Geschreven door Greg Theurlings

Greg is van origine een Marketing- en Communicatie specialist. Naast deze werkzaamheden doceert en coacht hij graag anderen op het gebied van fotografie en fotografische vormgeving.

Waarom een Poseidon statief?

Allereerst wil ik graag vertellen waarom ik interesse had in het Leofoto Poseidon LP-324C statief. Naar mijn mening is een statief hét belangrijkste accessoire voor de gepassioneerde fotograaf! Zeker voor die fotografen die veel buiten fotograferen. Allen hebben dan baat bij een goede driepoot. Een statief moet, indien als hij veel gebruikt wordt, wel worden onderhouden. Zeker wanneer je dat statief regelmatig gebruikt in een omgeving waar hij wordt blootgesteld aan zand, wind en water.

Poseidon statief
Ermelose heide

Stuivende zandvlaktes & de zilte zeewind

Nu woon ik bijvoorbeeld niet al te ver van het Beekhuizerzand (Gelderland) en ben ik ook regelmatig te vinden op het Hulsthorsterzand en de omliggende heides tussen Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. De twee zandvlaktes het Beekhuizer- en Hulsthorsterzand worden plaatselijk ook wel ‘de woestijn’ genoemd. Dit zijn, net als de wat meer bekende Drunense en Loonse duinen, grote zandvlaktes waar zand en wind vrij spel hebben en dat zijn lastige condities voor zowel camera als statief.

"Hoe fijn zou het zijn als je een statief iets minder vaak hoeft te onderhouden."

Bovendien fotografeer ik ook graag aan zee, waarbij ik tijdens het fotograferen met wat langere sluitertijden de poten van het statief regelmatig in het zoute water van de Noordzee onderdompel. Dat betekent dat ik mijn huidige statief regelmatig volledig uit elkaar moet halen om hem schoon te maken: demonteren, wassen, drogen, opnieuw invetten en weer volledig monteren. Dat moet iedere keer wanneer je aan het strand of in de zandvlakte bent geweest. Bij een regulier statief is het dan belangrijk om te zorgen dat alles goed schoon is, want zelfs het kleinste zandkorreltje in de schroefdraad kan de sluiting doen blokkeren.

Toen ik hoorde dat Leofoto een onderhoudsarm statief heeft in de vorm van de Poseidon serie was ik direct geïnteresseerd. Want hoe fijn zou het zijn als je een statief iets minder vaak hoeft te onderhouden wanneer je hem feitelijk bijna altijd bij je hebt?

De nummers in de naam LP-324C hebben betrekking op de specificaties: 32 is de diameter van het dikste segment; ofwel 32mm. Het derde nummer is het aantal pootsegmenten.

Specificaties van het Poseidon statief

De Leofoto Poseidon LP-324C is zeer vergelijkbaar met Leofoto’s Ranger LS-324C statief en staat zijn mannetje naast de statieven van de zwaargewichten Really Right Stuff en Gitzo. Het is daarmee een professioneel statief met een zeer robuust ontwerp dat onder alle omstandigheden stabiliteit te bieden heeft.

O-ringen van statief
minimale werkhoogte van Poseidon stastief

Titanium elementen

In tegenstelling tot de Ranger Serie van Leofoto is de Leofoto LP-324C Poseidon uitgerust met een Twist-Lock mechanisme met O-ringen waardoor er minder water in de statiefpoten kan binnendringen. Daarnaast zijn elementen van het statief die het meeste in aanraking komen met het water van titanium gemaakt. Bij de Ranger-statieven zijn deze elementen bijvoorbeeld van aluminium. De titanium elementen zijn: de afsluiting aan de onderkant van de poten, het schroefdraad van de voetjes en de meegeleverde spikes.

Het LP-324C statief bestaat uit 4 secties en bereikt een maximale werkhoogte van 130 cm zónder statiefkop; en ±140cm inclusief kop. De minimale werkhoogte is overigens slechts 16,5 centimeter, wat superhandig is als je dichtbij de grond wilt werken. Verder valt in de specificaties van dit statief af te lezen dat het een draagvermogen heeft van 15 kilogram en daarmee kun je zelfs de zwaarste camera’s inclusief mega-teleobjectief eenvoudig en veilig op dit statief plaatsen.

Lichtgewicht en duurzaam

Nu zul je misschien denken dat deze specificaties ook zullen zorgen voor extra gewicht, of dat dit statief daardoor erg zwaar zou zijn. Maar dat valt gelukkig mee. Schoon aan de haak weegt de LP-324C slechts 1,55 kilo en dat is vergelijkbaar met een goede Gitzo van hetzelfde kaliber.

Nu we het toch hebben over kwaliteitsstatieven is het misschien ook een goed moment om nog even aan te geven dat de Leofoto LP-324C duurzaam en robuust is gemaakt. Zo is het statief vervaardigd uit 10-laags geweven carbon en dat maakt het statief extra sterk. Je zult dus een leven lang plezier kunnen beleven aan dit statief.

Maximale werkhoogte Poseidon statief
TwistLock vergrendeling van Poseidon statief

De Poseidon in de praktijk

Het slechte weer blijft mij overal achtervolgen. Dit betekent dat ik de Leofoto Poseidon (zou het zijn naam zijn?) ook een aantal keer goed in de wind en regen heb kunnen testen. Het opzetten van het statief gaat snel en eenvoudig en met één hand en één draaibeweging kun je eenvoudig drie pootdelen tegelijkertijd los óf vast zetten. Het duurt daarmee denk ik nog geen 20 tot maximaal 30 seconden voordat je het hele statief hebt opgezet en je de eerste foto kunt gaan maken.

"Ook bij flinke wind maakte ik mij geen zorgen over de stabiliteit van dit statief."

Het statief presteert goed in de wind en beschikt over voldoende stijfheid. Zelfs als alle pootsecties zijn uitgeschoven heb ik geen problemen ondervonden om scherpe beelden te krijgen bij het fotograferen met lange sluitertijden. Ook bij flinke wind maakte ik mij geen zorgen over de stabiliteit van dit statief.

Pootje baden

Gedurende de testperiode heb ik weinig pogingen ondernomen om het statief te beschermen tegen weer en wind en ook op het strand en in de duinen heb ik de poten van het statief regelmatig ondergedompeld in nat (zee)zand. Aan zee bleken de o-ringen en buispluggen aan de binnenkant van de pootsluitingen prima te werken. Het water wordt goed tegengehouden en dat heeft als voordeel dat het statief sneller en makkelijker droogt.

Uiteraard heb ik verder niet opzettelijk geprobeerd om zand in de sloten te krijgen en heb ik de benen altijd netjes vastgedraaid voordat ik ze in het zand steek. Dat zijn de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen en dus heb ik die ook voor de Leofoto Poseidon toegepast.

Zoutresten afspoelen

Zoals te verwachten blijven er zoutresten achter op het statief wanneer je deze in de zee hebt geplaatst gehad. Ook blijft er wat (strand)zand plakken op de benen van het statief. Desondanks bleef de sluiting goed werken en bleven de poten goed schuiven. Ook werd gedurende het testen van dit statief het draai-sluitmechanisme niet geblokkeerd. Zand heeft zich dus geen weg kunnen vinden in het binnenwerk van het statief.

Het is uiteraard aan te raden dat wanneer je een statief aan deze condities blootstelt je hem ’s avonds even afspoelt met schoon kraanwater om hem daarna aan de lucht te laten drogen.

Titanium statiefspikes

Puntjes van kritiek?

Als landschapsfotograaf zul je het statief voornamelijk buiten de deur gebruiken en dat betekent ook dat je in plaats van de rubberen voetjes, de ‘spikes’ zult monteren onder je statief. Deze spikes zijn érg scherp! Pas dus op wanneer je deze op een ondergrond zet die niet mag krassen. Bijvoorbeeld een houten vloer.

Er worden bij het statief géén rubberen hoesjes meegeleverd die je om de spikes kunt schuiven tijdens het transport. Dat betekent dat je hiervoor zélf een oplossing zult moeten vinden. Daarnaast vind ik het schroefgat voor de karabijnhaak wat onhandig te bereiken. En het schroefje dat je in het statiefplateau moet draaien gaat (redelijk) eenvoudig los. Wanneer je deze wat meer permanent onder het statief wilt hangen zou ik geloof ik adviseren om één druppeltje loctite (243/blauw) op de schroef te druppelen, zodat deze zich niet zomaar kan losdraaien.

Scheveningen
Poot Poseidon statief

Conclusie: Koning of ontkroning?

Tijdens het testen van dit statief werkte de verzegelde pootvergrendelingen goed om zand en water buiten te houden. De Leofoto Poseidon is dus een aanrader wanneer je veel in een zanderige of zilte omgeving fotografeert omdat meestal afspoelen en schoonmaken voldoende is. Hiermee besteed je dus veel minder tijd aan onderhoud.

Het gebruik van titanium is dus een goede keuze om het gewicht laag te houden en om de corrosiebestendigheid te verbeteren. Ik vermoed dat het risico van corrosie op de poten gering is. Houd er wel rekening mee dat Leofoto specifiek benoemt dat de buispluggen, de pinnen van de voet en de schroefdraad voor de voetjes vervaardigt zijn uit titanium. Hoe het zit met bijvoorbeeld het statiefplateau is mij onbekend.

Goed:

  • Indrukwekkend licht van gewicht.
  • Stijf en stabiel ook bij redelijk veel wind.
  • Eenvoudig in onderhoud.
  • Zeer laag bij de grond in te stellen.
  • Goede indruk van bestendigheid tegen corrosie.
  • Leofoto biedt 10 jaar garantie.

Minder tevreden over:

  • Schroef waarmee karabijnhaak wordt bevestigd.
  • Treklipjes om de poten te kantelen.
  • Geen rubberen beschermhoesjes voor de spikes.

Mijn indruk van de Leofoto LP-324C Poseidon is overwegend positief. Het statief lijkt te voldoen aan de claim dat het onderhoudsarm is en ik heb dan ook geen problemen ondervonden tijdens het gebruik. Uiteraard blijven de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen van kracht; ofwel afspoelen met kraanwater na gebruik in zilt water of zanderig gebied.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.