Header blog

Macrofotografie: Hoe maak je mooie uitgelichte foto's van paddenstoelen?

Al jaren maak ik veel gebruik van simpele zaklampjes voor het extra uitlichten van paddenstoelen. Ik vind dat sneller en makkelijker werken dan in het veld te stoeien met een externe systeemflitsers. Afgelopen week heb ik voor het eerst met de nieuwe Lume Cube 2.0 gewerkt. Een werkelijk prachtig lampje met maar liefst 1500 lumen aan licht en dat is echt veel!

Edwin Giesbers

Over Edwin Giesbers

Edwin Giesbers is al meer dan 10 jaar fulltime professioneel natuurfotograaf. Zijn fotografie kom je tegen in verschillende media zoals BBC Wildlife Magazine en National Geographic Magazine. Bekijk ook zijn website www.edwingiesbers.com.

Wat is een Lume Cube?

De Lume Cube is een geweldig LED-lampje dat sinds een paar jaar op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. En nu is de Lume Cube 2.0 beschikbaar! Het is een wonder van licht want uit dit kleine maar oerdegelijke metalen blokje van 4x4x4 centimeter komt maar liefst 1500 lumen aan licht en dat is zeer veel. En het is tot 10 meter waterdicht en zeer robuust. Je gebruikt de Lume Cube als lamp maar heeft ook een optische slave-functie en kan dus eventueel als flitser worden gebruikt.

Lume Cube 2.0
Lume Cube 2.0 op een Joby GorillaPod mini statief en een Portable Lighting Kit

Lichtopbrengst van de lichtkubus

Aan de onderkant van de Lume Cube zit de statiefaansluiting en bovenop 2 knoppen: één voor aan/uit en de andere voor het instellen van de lichtintensiteit. Bij volle lichtopbrengst kan het licht wat te hard zijn maar gelukkig is de lichtopbrengst ook te reduceren in een aantal standen. Bijkomend voordeel is dan ook dat de accuduur – die via een USB-C-aansluiting wordt geladen – langer mee gaat per lading.

"Bij volle lichtopbrengst kan het licht wat te hard zijn maar gelukkig is de lichtopbrengst ook te reduceren."

Via een ingebouwd magneet zijn diverse accessoires als verschillende kleurfilters (gels) en diffusers met één klik te bevestigen. Een heel fijn onderdeel om het licht te verzachten is de Diffusion Bulb. Deze spreid het licht op een fijne manier en de Diffusion Bulb gebruik ik dus bijzonder veel.

Licht roze gekleurde 'gewone Fopzwam'
Porseleinzwam met tegenlicht van een Lume Cube 2.0

De werkwijze

Je legt het LED-lampje ergens op de bosbodem, bijvoorbeeld schuin achter de paddenstoel. Je ziet dat het effect van het licht meteen in de zoeker. Doorsnee zaklampen hebben bij het fotograferen van paddenstoelen vooral effect als het aanwezige licht minimaal is, bijvoorbeeld in een donker bos op een bewolkte dag.

"Bevalt het licht niet dan positioneer je de Lume Cube net iets anders, een beetje naar links, of naar rechts of meer naar achteren."

Op dagen dat er meer licht is zijn zaklampjes minder tot niet bruikbaar omdat het licht te zwak is. Doordat de Lume Cube krachtig licht geeft, is ook het effect op momenten met meer aanwezig natuurlijk licht duidelijk zichtbaar. Op de momenten in het verleden dat ik was genoodzaakt flitsers met radiotriggers uit de tas te halen, volstaan nu 1 of 2 Lume Cube's.

Dit maakt het werken in het veld veel sneller en eenvoudiger, omdat je meteen het effect van het licht ziet in de zoeker op op het Live View scherm. Bevalt het licht niet dan positioneer je de Lume Cube net iets anders, een beetje naar links, of naar rechts of meer naar achteren.

Werkwijze
De werkwijze van Edwin Giesbers: links de grijsbruine Grasmycena - rechts een Koraalzwammetje
Grijsgekleurde Grasmycena
Kleverig koraalzwammetje

De Lume Cube op een statief plaatsen

Aan de onderkant van de Lume Cube zit een statiefbevestiging waardoor je hem bijvoorbeeld op een Joby Gorillapod magnetic mini kunt plaatsen. Zo kun je hem nog makkelijker plaatsen en richten. Dit is een superkleine combinatie om gemakkelijk mee te nemen. Zeker als je dat vergelijkt met een systeemflitser waar je toch een groter en zwaarder statief voor moet gebruiken, anders valt de hele combinatie om. Door het handige kleine formaat nemen ze maar weinig ruimte in je fototas mee. Maar ook in het veld is dat handig. Als tegenlichtbron zijn ze makkelijker weg te moffelen zodat ze niet in beeld komen dan een grote flitser.

Mijn ervaring tijdens de paddenstoelenjacht

Afgelopen week heb ik voor het eerst met de Lume Cube 2.0 gewerkt. De Lume Cube 2.0 is los verkrijgbaar en je krijgt er dan een modification frame, een diffuser gel en een warm gel bij. Deze zijn geschikt om direct in het magnetische frame te klikken. Zelf heb ik de Portable Lighting kit, daar zitten nog meer handige accessoires in.

Het laden gebeurt via USB-C – ook meegeleverd – en de aansluiting kan via kunststof dopje omhoog te wippen bereikt worden. Een fijne verbetering t.o.v. de eerdere Lume Cube versies waarbij dit werkt met een schroefdop waar je een munt of schroevendraaier voor nodig hebt. Daarnaast geeft een groen lampje aan dat het opladen klaar is en hoef je dus niet meer te gokken.

Kleverig Koraalzwammetje verlicht door de Lume Cube 2.0
Kleverig Koraalzwammetje verlicht door de Lume Cube 2.0

Fijne verbeteringen van de Lume Cube 2.0

Er zijn nog meer verbeteringen te bespeuren: de kleurtemperatuur is aangepast naar daglicht 5600 Kelvin en de hoek is naar 80 graden verbreed. Heb je echt maar minimaal invulling van licht nodig, dan kun je de lichtopbrengst variëren van 10 tot 100 procent. Dat doe je door de 2 knoppen bovenop de Lume Cube ingedrukt houden om de instelling te wijzigen.

Het grootste voordeel voor mij als natuurfotograaf is wel de aanzienlijke verlenging van de accuduur per lading. Die is enorm verlengd van dertig minuten naar anderhalve uur op vol vermogen. Tijdens een dag in het veld heb ik – anders dan in een studio – geen stopcontact tot mijn beschikking. In de praktijk bleek dat tijdens mijn herfstige wandelingen in het bos waarbij ik regelmatig paddenstoelen fotografeerde – al dan niet met gebruik van de Lume Cube – ik aan het eind van de dag de Lume Cube 2.0 nog steeds energie had.

Ik kijk er al naar uit om weer met de Lume Cube op paddenstoelenjacht te gaan!

Paddenstoel verlicht
Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.