Header blog

PELI AIR 1605 – De camerakoffer van een sportfotograaf

De weg van de persruimte in het stadion naar een plek achter de boarding van het voetbalveld heeft soms iets weg van een hindernisbaan. Stadiontrappen, hekwerken, reclameboarding, verplaatsbare voetbaldoelen, bekabeling en sproei-installaties zijn een kleine greep uit de mogelijke hindernissen. Wel zo prettig dat mijn camera’s tijdens de tocht dan veilig zijn opgeborgen.

Angelo Blankespoor

Geschreven door Angelo Blankespoor

Angelo is fotograaf met als specialisme sport. Hij zit o.a. wekelijks langs de lijn tijdens voetbalwedstrijden van de Eredivisie maar ook bij internationale competities. Altijd op zoek naar die ene actie, doelpunt of emotie die het verhaal van de wedstrijd weergeeft.

Mag ik je koffer dragen?

Als ik halverwege de week van familie of vrienden weer eens de vraag krijg: “En? Welke wedstrijden heb je dit weekend?” weet ik bijna zeker welke vraag hierop volgt. Als ik namelijk vertel dat ik naar Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, of Parijs mag voor die ene mooie wedstrijd kan ik hem bijna inkoppen: “Heb je soms iemand nodig om je koffer te dragen?”.

Mijn standaard reactie is dat ik inmiddels een wachtlijst aan kofferdragers heb. Veel mensen beseffen echter niet dat ze daar na een pot voetbal er alweer flink van genezen zijn. ‘Even’ die koffer sjouwen is er niet bij en heb je behoorlijk spierballen voor nodig. Per slot van rekening gaat er nogal wat apparatuur mee om de wedstrijd vast te leggen. Hier komt de Peli Air 1605 camerakoffer om de hoek kijken.

Voetballers
Peli Air 1605
De Peli Air 1605 is een van de grotere koffers van Peli Air.

Een grote maar lichte koffer

De Peli Air 1605 is een van de grotere koffers van Peli Air. Deze grote maar lichte camerakoffer weegt ongeveer 4 kilo. Dat lijkt zwaar voor een koffer, maar de Peli Air koffers wegen tot wel 40% lichter dan vergelijkbare camerakoffers. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat al mijn materiaal in één koffer past. Met telelenzen is dat niet altijd mogelijk of dan staat de tas/koffer onder hoogspanning en bol.

Voor de Peli Air 1605 is dit geen probleem en heb ik meer dan voldoende ruimte voor al mijn lenzen, camera’s en accessoires:

 • 2x Canon 1DX Mark II
 • 1x Canon EF 16-35mm 2.8 L
 • 1x Canon EF 70-200mm 2.8 L
 • 1x Canon EF 600mm 4.0 L II
 • 1x Canon 600 EX-RT reportageflitser
 • 1x Canon 1.4 III Extender
 • 2x Canon WFT-E8B transmitter
 • 1x Monopod
Peli Air 1605 interieur
Met het TrekPak interieur is de koffer strak en overzichtelijk ingedeeld.

TrekPak for president!

Om alle apparatuur veilig, strak en overzichtelijk op te bergen in de Peli Air 1605 heb ik gekozen voor het Peli TrekPak systeem. Dit systeem bestaat uit wanddelen, verdeelpanelen, stalen sluitpennen en een snijmesje. Zelf vind ik namelijk klittenband en schuim zo’n gedoe, maar hier kun je natuurlijk ook voor kiezen.

Het indelen van je koffer met TrekPak is super eenvoudig. Plaats je apparatuur in de koffer, bereken de juiste maten, snijd de schotten en maak deze vast met de sluitpennen. Op deze simpele manier kun je snel de koffer indelen zoals jij dat wilt.

"Op deze simpele manier kun je snel de koffer indelen zoals jij dat wilt."

Met de rode vlaggetjes om de sluitpennen is het bovendien eenvoudig om deze weer te verwijderen indien je de koffer op een andere manier wilt indelen. Wil je het interieur op een andere manier indelen? Nu we het daar toch over hebben, ik zal dat gelijk eens proberen.

Peli Air 1605 met lampen
De studioflitsers die nodig zijn om portretten te schieten.

Metamorfose binnen 5 minuten

Naast het maken van wedstrijdfoto’s heb ik ook regelmatig portretten en reportages op het programma staan. Hiervoor gebruik ik ook de Peli Air 1605 camerakoffer, ditmaal om mijn studioflitsers in op te bergen en te vervoeren. Hierbij wil ik de ruimte in de koffer maximaal benutten en alle benodigde lampen en accessoires in één koffer wil meenemen:

 • 3x Profoto B1 500
 • 1x Profoto Air Remote TTL Canon
 • 1x Profoto B1 AC Adapter

Na het leegmaken van de koffer met fotoapparatuur herhaalt het eerdere proces zich met de studioflitsers. Met wat extra meegeleverde verdeelpanelen snij ik de mij gewenste indeling, plaats de sluitpennen en heb ik binnen 5 minuten mijn koffer omgetoverd qua indeling en apparatuur. Eenvoudig, snel en efficiënt.

Janmaat
Peli Air 1605
De koffer is stof- en waterdicht en is af te sluiten met meerdere vergrendelingen.

Bescherming als een tank

Met alle kostbare apparatuur netjes ingedeeld in de Peli Air 1605 ben je verzekerd van de ultieme bescherming. In de koffer zit zowel aan de onder- als aan de bovenzijde een dikke laag schuim die zorgt voor de nodige demping en veiligheid. De buitenkant van de koffer is onverwoestbaar en heeft het pantser van een tank. De koffer is stof- en waterdicht en is af te sluiten met 5 vergrendelingen.

"De weg van de persruimte in het stadion naar een plek achter de boarding van het voetbalveld heeft soms iets weg van een hindernisbaan."

De weg van de persruimte in het stadion naar een plek achter de boarding van het voetbalveld heeft soms iets weg van een hindernisbaan. Stadiontrappen, gangen, deuren met drangers, hekwerken, grachten rondom het veld, reclameboarding, verplaatsbare voetbaldoelen, bekabeling, camera’s, sproei-installaties, buizen en spanbanden zijn een kleine greep uit de mogelijke hindernissen waar je soms lopend, klimmend of kruipend mee wordt geconfronteerd. De Peli Air 1605 kan er per ongeluk tegenop knallen en loopt misschien een krasje op maar je apparatuur komt ongeschonden uit de strijd.

Mocht het stadion zo ingericht zijn dat ik echt langs de rand van het veld positie in kan nemen gebruik ik de Peli Air 1605 zelfs af en toe om op te zitten. Door de stevige case is het geen probleem om droog en warm vanuit een laag standpunt de wedstrijd te fotograferen en hoef ik mijn fotokruk niet te gebruiken.

Bayern Munchen

Draagcomfort van de koffer

De Peli Air 1605 is geen rolkoffer trolley maar vanwege de trappen en hindernissen in de stadions is dit voor mij eigenlijk geen gemis. De koffer draag ik in de hand en met de comfortabele rubberen handgreep voelt dit stevig en bijzonder prettig aan. Voor het verplaatsen van alle apparatuur heb je nog steeds spierballen voor nodig, maar dat is met deze grote, stevige maar lichte koffer minder een probleem.

Fc Dordrecht

Conclusie

De Peli Air 1605 is een beest!
Hij is ruim, licht en onverwoestbaar. De koffer is stof- en waterdicht en heeft ook nog eens een stoer design. Met het TrekPak systeem richt je de koffer op basis van jouw apparatuur moeiteloos in: maximale ruimte tegen minimaal gewicht. Daarnaast kunt je hem makkelijk dragen door de comfortabele handgreep. Je cameraspullen zijn in de Peli Air 1605 camerakoffer dus perfect beschermd.

Neymar Jr.

All trademarks are registered and/or unregistered trademarks of Peli Products, S.L.U., its parent, subsidiaries and/or affiliates.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.