PMVND Signature Edition II | Een Vario ND-filter op zijn best
Onlangs is er een nieuwe versie van de variabele ND-filters (VND) van PolarPro uitgebracht, de VND Peter McKinnon Signature Edition II. Ondanks dat de twee oorspronkelijke filters nog niet eens zo heel lang geleden is uitgebracht, zijn er toch echte verbeteringen doorgevoerd in deze nieuwe versie.
Voordat we kijken naar deze filters leg ik eerst even uit wat een (variabel) ND-filter doet en waarom dit een mooie toevoeging is aan jouw cameratas.
Review door Robert-Paul
Fotograaf Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken. Hij wil vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.
Wat is een ND-filter?
Voor zowel video- als fotografie is een ND-filter, ookwel grijsfilter genoemd, een must om te hebben. Het filter werkt namelijk als een soort zonnebril. Een ND-filter zorgt er voor dat je het licht kunt begrenzen, zodat je op een zonnige dag kunt blijven fotograferen of filmen met de gewenste instellingen.
Een ND-filter heeft een vaste sterkte en kan enkel een vastgestelde hoeveelheid licht dempen. Een Vario ND-filter gaat een stapje verder, daar draai je met je vingertoppen aan het filter om zelf te bepalen hoeveel licht je wilt dempen. Dat is op verschillende manieren handig voor zowel fotografen als videografen. En wie wil er nu niet het licht kunnen beïnvloeden?
Zonder filter
Lange sluitertijd met het VND-filter van de Signature Edition II
Een ND-filter gebruiken bij fotografie
Een ND-filter voor fotografen zorgt er vooral voor dat je ook een groot diafragma kan gebruiken in omstandigheden met te veel licht, zoals bij het fotograferen onder een felle middagzon. Met een ND-filter, ook wel grijsfilter genoemd, krijg je de vrijheid om op een zonnige dag met f/1.4 of f/2.8 te blijven fotograferen zodat je kunt blijven werken met weinig scherptediepte.
Daarnaast is eengrijsfilter heel praktisch om in ieder geval met een kleiner diafragma dan f/11.0 te kunnen fotograferen omdat de beeldkwaliteit van de meeste lenzen boven f/11.0 minder wordt. Als laatste kun je een ND-filter gebruiken om te fotograferen met lange sluitertijden. Door het grijsfilter kun je de sensor langere tijd blootstellen aan licht, zonder dat de foto totaal overbelicht wordt. Hierdoor maak je met bewegende onderwerpen als stromend water van ieder normale foto een bijzonder kunstwerk.
Een ND-filter gebruiken voor videografie
Door het gebruik van grotere diafragma’s mogelijk te maken, geven ND-filters ook videografen meer creatieve controle over hun belichtingsparameters, zoals scherptediepte. Het idee van een ND-filter bij het opnemen van video is om de sluitertijd te verkorten, zodat je de camera zo in kan stellen dat je sluitertijd ongeveer het dubbele is van je frame rate. Als je beelden vastlegt met 30 fps, wil je een sluitertijd van 1 / 60ste om vloeiende bewegingen vast te leggen die er natuurlijker uitzien, zoals je ook in grote producties ziet.
1) 1/125ste @ f/5.6, ISO 2500 | geen filter
2) 0.5 sec @ f/8.0, ISO 80 | Signature II
3) 20 sec @ f/8.0, ISO 200 | Signature II
Het Peter McKinnon Variabele ND-filter van PolarPro
Normaal gesproken heeft een filter een vastgesteld aantal stops waarmee het licht wordt gedempt (ND8, ND16, ND32, etc). Je hebt dan meerdere filters nodig om te voorkomen dat je net dat ene filter nodig hebt die je niet hebt. Een variabel ND-filter combineert meerdere ND-filters, dit bespaart geld en ruimte in jouw cameratas. PolarPro heeft twee type VND filters uitgebracht, de Signature edition (standaard) en de Mist edition (diffusion filter). Beide typen heb je de keuze uit twee filters, een filter met 2-5 stops en een met 6-9 stops.
"Een variabel ND-filter combineert meerdere ND-filters, dit bespaart geld en ruimte in jouw cameratas."
Het 2-5 stops Vario ND-filter (ND4 - ND32) is te gebruiken in de meeste situaties, terwijl het 6-9 stops Vario ND-filter (ND64 - ND512) goed te gebruiken is op zonnige dagen. De twee verschillende filters zijn verkrijgbaar is drie maten: 67mm, 77mm en 82mm.
De Signature edition is de ‘normale’ variabele ND filter terwijl de Mist versie ook een creatieve touch toevoegt. Highlights worden gelijkmatiger verdeeld zonder dat het beeld minder scherp wordt. Dit geeft lichtbronnen een soort van “engelachtige gloed” en zorgt er ook voor dat de huid gelijkmatiger wordt op beeld. Omdat veel moderne lenzen zeer (soms te?) scherp zijn, kan dit een bijzonder welkom effect geven.
De voordelen van de vernieuwde VND Signature Edition II
Er zijn enkele voordelen bij deze tweede versie ten opzichte van de oorspronkelijke VND-filters.
Allereerst zijn er wijzigingen doorgevoerd in de verpakking. PolarPro staat bekend om zijn heerlijke unboxing-ervaring, doordat ze de mooiste verpakkingen hebben. Ik vind de oude verpakkingen heel indrukwekkend, maar de nieuwe, ecologische en minimalistische verpakking juich ik toch wel toe!
Een mooie verbetering van de tweede editie is dat je nu een subtiele klik voelt als je aan het filter draait, en van de ene stop naar de volgende stop gaat. Door deze haptische feedback weet je precies dat het filter goed staat ingesteld zonder je oog van de view finder van je camera hoeft af te halen.
Normaal gesproken is het erg lastig om een lensdop te gebruiken als er een filter op de lens zit. Bij de vorige versie werd daarom een losse lensdop geleverd. Bij deze versie is de case waar je de lens in bewaard tegelijkertijd ook de lensdop!
Met de Defender360 case berg je het filter in een water- en stofdichte case op. Dat hebben ze zo mooi ontworpen dat je het filter altijd op de lens kan zetten zonder dat je deze aan hoeft te raken: geen vingerafdrukken op het filter dus. Het filter is perfect beschermd in de Defender360 case. Het is functioneel ontworpen zodat er geen ruimte verloren gaat als het filter in de case is opgeborgen. Het is echt een prachtig ontworpen case waarvan ik hoop dat deze uiteindelijk ook naar de Quartzline serie van PolarPro zal komen.
De kwaliteit van PolarPro filters
De kwaliteit van de filters was bij de vorige versie al bijzonder goed. Ik heb ook bij deze nieuwe versie geen kleurzwemen of vignette kunnen ontdekken bij het testen van de PolarPro filters. De kwaliteit is subliem dus!
Bij de Mist versie zie je wel dat de kleur iets van een groene tint heeft en er is een iets warmere temperatuur in de witbalans. Dit is makkelijk te voorkomen door de witbalans handmatig in te stellen nadat het filter op de lens zit. Uiteraard is het ook achteraf eenvoudig aan te passen in bijvoorbeeld Lightroom. Ik vind het niet storend, het past wel bij de manier waarop ik mijn foto’s bewerk.
Het lijkt heel normaal dat een filter geen kleurzwemen mag toevoegen, maar de praktijk is dat wel het geval bij andere filters. Kwaliteit is voor een filter het allerbelangrijkste dat er is. Je hebt waarschijnlijk een goede camera en lens (of je krijgt deze in de toekomst) en dan is het verstandig om niet met minder kwaliteit genoegen te nemen. De innovatieve case die tegelijkertijd de lensdop wordt is een superhandig toevoeging, maar de kwaliteit van de filters is de reden dat je moet kiezen voor PolarPro filters.
"Ik heb ook bij deze nieuwe versie geen kleurzwemen of vignette kunnen ontdekken bij het testen van de PolarPro filters."
Je kan het VND-filter helaas niet combineren met een circulaire polarisatiefilter. Dit kan een klein nadeel zijn als je de Quartzline filters van PolarPro gewend bent. De PMVND filters zijn verkrijgbaar in 67mm, 77mm en 82mm diameter, de prijs van alle filters is gelijk ongeacht de diameter. Met de nieuwe II versie is het VND-filter nog beter geworden en is het zeker een waardevolle toevoeging aan de cameratas van iedere fotograaf / videograaf.
Extra tip: gebruik een step-up ring
Als je een filter koopt, koop dan de grootse diameter filter die je kunt gebruiken (of denkt te gebruiken in de toekomst). Als je bijvoorbeeld lenzen hebt met 67mm en 82mm lensvatting koop je de 82mm versie. Met een step-up ring, ook wel verloopring genoemd, kun je vervolgens het grotere formaat filter gebruiken op een kleinere lens. Zo hoef je niet twee filters te kopen en dat bespaar je veel geld. Ik gebruik bijvoorbeeld de PolarPro step-up-ring 52mm > 67mm en 67mm > 77mm voor deze review om de 77mm filter te kunnen gebruiken op mijn 52mm en 67mm lens.