Header blog

Polarpro Summit Landscape filterkit gebruiken - review

We kennen PolarPro voornamelijk van hoge kwaliteit filtersystemen voor drones, maar afgelopen jaren hebben zij dit uitgebouwd met filters voor o.a. de camera. Naast de Quartzline (schroefdraad) filters heeft PolarPro nu dit nieuwe 105mm filtersysteem uitgebracht. Iets wat hetzelfde is gebleven is de kwaliteit van het filter zelf (glas). Deze is nog steeds subliem.

Robert Paul Jansen

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken. Bekijk Robert-Paul's werk waarmee hij vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.

Filtersysteem voor de landschapsfotograaf

De PolarPro Summit Essential Landscape kit is een filtersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de landschapsfotograaf. De verpakking van het filtersysteem laat al direct zien wat je met dit filter systeem in huis haalt. Kwaliteit. De filters zijn niet verpakt in een saaie doos, maar in een waar kunstwerk zoals we gewend zijn van PolarPro.

Whats in the box

De grootte van de doos valt ook direct op, maar toch is de grootte van de doos niet zozeer overdreven, de kit bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. De Landscape kit is een vooraf samengestelde kit met de belangrijkste filters die een (landschaps)fotograaf in 90% van de gevallen uitkomst biedt. Je kan het Summit filtersysteem daarnaast uitbreiden door extra filters te kopen.


Inhoud van de Summit Essential Landscape Kit:

1x Summit filterhouder 'the core';

1x Summit zonnekap;

1x Circulair polarisatiefilter (cp-filter);

1x Square ND64-filter;

1x Square ND4 gr-filter;

1x 77 mm adapterring;

1x 82 mm adapterring;

1x Summit opbergtas;

1x PolarPro doekje.

Landschap foto gemaakt met PP Summit kit
Core + CPOL + adapterringen
De filterhouder met CPOL en adapterringen.

THE CORE

PolarPro Summit Filterhouder - Dit element is de basis van het systeem en bevestig je aan de lens. Hierin schuif je uiteindelijk de gewenste filters. Met recht de core (kern) van het systeem. De Core heeft drie aluminium knoppen en een aluminium schuif om de drie filters en het systeem zelf vast te kunnen zetten. Door het aandraaien van de draaiknoppen blijven de filters altijd in het systeem en kun je veilig verplaatsen naar een andere plek.


Circulair polarisatiefilter - Er wordt standaard ook een polarisatiefilter meegeleverd met de set. Deze enkelvoudige polarisatie is speciaal ontwikkeld voor de Summit en is een van de belangrijkste onderdelen van de kit. Ik vind het een groot voordeel dat je een ND of grijsverloopfilter altijd kan gebruiken in combinatie met een polarisatiefilet. Net zoals ik gewend ben van de Quarzline filters van PolarPro. Het polarisatie wordt, net als alle andere filters, geleverd in een beschermende pouch waarop duidelijk staat welke filter er in de pouch zit. De pouch past perfect om het filter en zorgt voor goede bescherming.


Adapterringen - Er worden twee adapterringen meegeleverd met het systeem, namelijk een 77mm en 82mm ring. Hiermee past het systeem op het merendeel van de pro lenzen. Als je een lens hebt met een kleinere of grotere diameter kun je adapterring met een andere diameter kopen (62mm, 67mm, 72mm en 95mm) of een PolarPro step-up ring gebruiken om de ring passend te maken. Ik heb een step up ring gebruikt om de 77mm adapterring te kunnen gebruiken op een 52mm lens.

ND64 - ND4/GR filters

Vierkant ND64 filter

Het ND64 filter is een middelzwaar neutraal grijsfilter dat zorgt dat het licht met 6 stops wordt tegengehouden. Het is een vierkant filter van 105mm. Zoals altijd bij PolarPro is ook dit filter gemaakt van hoogwaardig kwartsglas. Het filter heeft een 16-laagse multicoating, die er voor zorgt dat het filter goed beschermd is. Daarnaast zorgt de coating er ook voor dat het prachtig in het zonlicht reflecteert. Ook dit filter wordt geleverd met een beschermde pouch. Wat meteen opvalt als je het filter uit de pouch haalt is dat het filter enorm mooie weerspiegeling geeft. Maar belangrijker, het is niet zomaar een glazen (of plastic) filter zoals je vaker hebt bij een filtersysteem. Dit filter is mooi vormgegeven en heeft rondom een aluminium rand waardoor je het kunt gebruiken zonder het filter vast te hoeven pakken.

"Dit filter is mooi vormgegeven en heeft rondom een aluminium rand waardoor je het kunt gebruiken zonder het filter vast te hoeven pakken. "

Door de rand kun je het filter namelijk altijd daar aan vasthouden en kun je het filter makkelijk in de Core schuiven zonder dat er vingerafdrukken op het glas komen. Je hoeft hierdoor ook veel minder op te letten waar je het filter vasthoudt, waardoor het lekker werkt in het veld. Om dit nog makkelijker te kunnen doen is zelfs een handig tabje toegevoegd waarop ook nog eens een duidelijke inscriptie staat welk filter het is (ND4 6-GR). Als het filter in de Core zit kun je zo altijd zien welke filter je op dat moment gebruikt.

Meerdere filters op Summit core

ND4 GR-filter

Het bijzondere van het systeem is dat het zo is gemaakt dat je het polarisatiefilter kan gebruiken in combinatie met een ander filter binnen het systeem, of zelfs in combinatie met twee filters. Zo kun je in deze kit de polarisatiefilter gebruiken met de ND64 en een ND4 grijsverloopfilter. Het mooie daarvan is dat je met name bij het fotograferen van water er voor zorgt dat reflectie en schittering wordt verwijderd. Iets dat je niet in Lightroom of Photoshop kan repareren.


Summit zonnekap

Er wordt ook een rubberen zonnekap geleverd die er voor zorgt dat het zonlicht niet direct in de lens komt. Een ander voordeel is dat de zonnekap het systeem ook kan beschermen. Ik heb de zonnekap in de wintermaanden er af gelaten, maar zal hem in de zomer zeker gaan gebruiken.

filterkit gebruiken

Het filtersysteem dat tegen een stootje kan

Waar dit systeem van PolarPro verschilt van andere filtersystemen die op de markt zijn is dat het systeem volledig op maat is gemaakt in een aluminium constructie. In de meeste gevallen wordt het systeem van plastic gemaakt. Het aluminium filterhoudersysteem biedt landschapsfotografen betrouwbaarheid en een lange levensduur van het systeem.

Het kan echt tegen een stootje en is speciaal ontwikkeld voor landschapsfotografen die zo nu en dan (of continue) toch werken met bijzondere elementen en in het ruwe landschap. De duurzaamheid van het systeem is echt ongeëvenaard ten opzichte van de andere filtersystemen. Daarna naast zorgt het 100% aluminium systeem voor een lichtgewicht, robuuste product dat zeker tegen een stootje kan.

Panorama waterpartij

Het Summit filterkit gebruiken

Je begint met het draaien van de adapterring op de lens. Vervolgens klik je de filter adapter er van onder op. Je zet hem vast met goudkleurige knop. Door hem net wat los te draaien kun je de adapterring 360 graden draaien. Dit is handig als je een grijsverloopfilter schuin in wil laten lopen bijvoorbeeld.

De ND64 filter schuif je vervolgens (als je die wilt gebruiken) in de eerste schuif, direct naast de polarisatiefilter. Alles glijd heerlijk en past perfect. Je hoeft het niet geforceerd in het systeem te krijgen. Je kan vervolgens het filter vastzetten door de knop aan te draaien, hierdoor blijft hij goed op zijn plaats. Het grijsverloopfilter filter komt in de buitenste schuif. Hierdoor kun je dus drie filters tegelijkertijd gebruiken.

Je kunt natuurlijk een gegradueerd filter in Lightroom toevoegen. Maar ik denk dat het altijd het beste is om zoveel als mogelijk bij het best mogelijke beeld te komen in het veld. Ik sta in ieder geval langer buiten om de foto te maken dan dat ik langer achter de laptop zit om het beeld te bewerken. De schuif van het grijsverloopfilter heeft niet de harde stop die de ND64 filter heeft. Hierdoor kun je hem op de juiste hoogte instellen of zelfs ondersteboven gebruiken. Alles kan in de tas opgeborgen worden die wordt meegeleverd met het systeem. Zo heb je alles bij je en is alles goed beschermd.

Mount filtersysteem

Gebruiken van filters zonder vingerafdrukken

Het Summit filtersysteem werkt heel erg fijn in de praktijk. Dat lijkt een makkelijk statement, maar is iets wat mij direct opviel bij het eerste gebruik. Alles past goed, filters glijden heerlijk in de filterhouder als dat nodig is en zit muurvast als je een van de aluminium knoppen hebt aangedraaid. Iedere schuif heeft zijn eigen knop. Het is echt heel gebruiksvriendelijk.

"Dat lijkt een makkelijk statement, maar is iets wat mij direct opviel bij het eerste gebruik."

Het feit dat je het totale systeem kunt gebruiken zonder het glas aan te raken is echt het fijnste van het systeem. Iedere keer als ik een filter gebruik, is hij namelijk vingerafdruk vrij en schoon. Perfect voor een filter. Het zorgt er ook voor dat je niet heel de tijd hoeft na te denken of je filters aanraakt, waardoor filters vaak juist vallen omdat het glas klunzig wordt vastgehouden. Alles in het systeem wijst zichzelf. Je kan een filter niet in de verkeerde schuif plaatsen, alles is vanzelfsprekend en je hoeft niet na te denken als je het systeem gebruikt.

Panorama waterpartij

Conclusie

Het Summit-filtersysteem van PolarPro is mooi, goed doordacht en mooi ontworpen. Zoals we gewend zijn van PolarPro, onderscheidt de Summit zich ook van de concurrenten met kwaliteit van het glas en de filters zelf. Het systeem is robuust, en vanuit het oogpunt van bruikbaarheid is de ervaring uitzonderlijk.

Ondanks dat het systeem best groot is, of in ieder geval door de zonnekap groter dan sommige soortgelijke kits, heb ik de kit altijd bij mij gehad afgelopen maanden. Voor mij is dit de perfecte kit voor mijn landschapsfotografie en ik heb nog niet het gevoel gehad dat ik een filter mistte. Ik denk wel dat ik binnenkort de ND1000 filter toevoeg aan het systeem zodat ik ook foto’s met langere sluitertijden kan maken op het midden van een mooie zomerdag.

Het filtersysteem is samen te vatten in drie woorden. Kwaliteit. Robuust. Gebruiksgemak. En dat zijn ook de belangrijkste wensen (of eisen) aan een filter systeem door iedere landschapsfotograaf. De vraag of ik dit filtersysteem zou aanraden kan met een volmondig ja antwoorden: het is een zeer mooie toevoeging aan iedere cameratas.

Leofoto statief en PolarPro Filtersysteem aan de waterkant
Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.