Spotting scope voor vogels kijken: 4 tips voor de beste keuze

Vogelspotten is populair onder natuurliefhebbers. Een spotting scope is onmisbaar wanneer een verrekijker niet genoeg vergroting biedt, vooral bij vogels in ontoegankelijke gebieden of schuwe soorten. Een krachtige spotting scope op een stabiel statief is dan de ideale oplossing. Waar moet je op letten bij het kiezen van een spotting scope?

Spotting scopes - Welke vergroting heb je nodig?

Voor het speuren naar vogels op korte afstand, zoals in het bos, struikgewas of bij laag overvliegende vogels, is een verrekijker met een vergroting van 8x of 10x de beste keuze. Als de vogels zich op grotere afstand bevinden, is een vergroting van minimaal 20x nodig. Denk aan vogels die zich bevinden in ontoegankelijke gebieden zoals rivieren, wadvlaktes, zee, open terreinen en heide. Bovendien zijn sommige vogelsoorten erg schuw, waardoor ze zelfs op begaanbaar terrein moeilijk van dichtbij te observeren zijn.

"Bij een 60x vergroting vult de kop van de zilvermeeuw het beeld."

Bij een 20x vergroting worden details zichtbaar die voor het blote oog of een verrekijker verborgen blijven. Dit maakt het identificeren van vogelsoorten veel zekerder, en met behulp van een statief is langdurige observatie en gedragsstudie mogelijk. Bijvoorbeeld, zelfs de zwakste 20x vergroting brengt een zilvermeeuw op een afstand van 70-80 meter al beeldvullend in beeld. Ook zijn er scopes verkrijgbaar met een maximale vergroting van 60x. Bij een 60x vergroting vult de kop van de zilvermeeuw het beeld. Je kunt kleine details in het verenkleed, de kleur van het oog en zelfs het vuil aan de snavel waarnemen.

Spotting scope - Sterns op een eilandje

Zichtbaar met het blote oog

20x vergroting spotting scope

20x vergroting met spotting scope

Bushnell Spotting scopes

Aan de hand van vier verschillende Bushnell spotting scopes bespreken we waar je op moet letten bij het maken van een keuze. Deze diverse modellen spotting scopes zijn uitstekend voor vogel-, natuur- en wildobservatie. Momenteel heeft elke serie een scope met zowel een rechte als een 45 graden inkijkvariant. 

De scopes dragen dezelfde namen als de verrekijkers, en variëren van het topmodel Bushnell Forge 20-60x80 ED, de Bushnell Nitro 20-60x65 ED, de Bushnell Engage DX 20-60x80, tot het instapmodel Bushnell Prime 20-60x65. De adviesverkoopprijzen van deze modellen variëren van € 529,- voor de Prime tot € 1599,99 voor de Forge spotting scope. Met deze verschillende modellen en prijsklassen is er voor iedereen een passende Bushnell spotting scope beschikbaar, ongeacht je budget of observatiebehoeften.

Drie Bushnell spotting scopes
Bushnell Nitro spotting scope

Waar je op moet letten bij het kiezen van een spotting scope

Bij het kiezen van de juiste spotting scope zijn er naast de vanzelfsprekende goede beeldkwaliteit nog een aantal andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Hier zijn de vier meest essentiële overwegingen:

1. De inkijk van de spotting scope

De inkijk van de spotting scope is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. De meeste vogelaars geven de voorkeur aan een model met een 45 graden inkijk, omdat dit het meest comfortabel is bij staand of zittend kijken in het veld. Daarnaast zorgt een 45 graden inkijk ervoor dat de middenzuil van het statief minder hoog hoeft te worden gezet, wat resulteert in een stabieler beeld.

Als je voornamelijk observeert vanuit een vaste schuil- of vogelobservatiehut, kan een spotting scope met een rechte inkijk echter comfortabeler zijn. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en observatiestijl. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en te bepalen welke inkijkvariant het beste bij jouw behoeften past. Door de juiste inkijkvariant te kiezen, kun je het comfort en de stabiliteit van je observatiesessies aanzienlijk verbeteren.

2. De doorsnede van de frontlens

De diameter van de frontlens is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een spotting scope. Dit is afhankelijk van de omstandigheden en de vogelsoorten die je wilt observeren. Bushnell biedt verschillende opties, variërend van compacte spotting scopes met een diameter van 65mm tot grotere en lichtsterkere modellen met een diameter van 80mm.

Een spotting scope met een grotere frontlens van 80mm kan voordelen bieden in situaties waarin vaak wordt ingezoomd tot 40x of zelfs 60x vergroting, of wanneer er onder donkere lichtomstandigheden vogels worden geobserveerd bij een vergroting van 20x. De extra lichtsterkte zorgt ervoor dat het beeld helder blijft, zelfs bij hogere vergrotingen of bij weinig licht.

Oculair Bushnell Prime

Prime

Oculair Bushnell Nitro

Nitro

Oculair Bushnell Engage

Engage

Oculair Bushnell Forge

Forge

3. De bouwwijze en kwaliteit van het oculair

Een spotting scope wordt vaak gebruikt voor langdurige observatie van vogels, zowel zittend als staand. Je scant een vogelgebied op zoek naar verschillende soorten, of je bestudeert gedetailleerd het natuurlijke gedrag van een bepaalde soort. Het is van groot belang dat je comfortabel door het oculair kunt kijken, zonder dat je het gevoel hebt dat je doorheen moet turen om het volledige beeld te kunnen overzien.

Dit is met name belangrijk als je een brildrager bent of vaak een zonnebril gebruikt. Een groot oculair en een ruime kijkafstand zijn de perfecte combinatie voor een prettige observatie-ervaring.

"Een groot oculair en een ruime kijkafstand zijn de perfecte combinatie voor een prettige observatie-ervaring."

Zo is bijvoorbeeld de kijkervaring en het comfort van de Bushnell Forge 20-60x80 ED uitzonderlijk prettig. Het lijkt bijna alsof je met beide ogen door het oculair kunt kijken. Zelfs met een bril of zonnebril op, kun je langdurig observeren zonder dat je je oog tegen het oculair hoeft te duwen om het gehele beeld te kunnen overzien.

Bushnell spotting scope - dubbele scherpstelknop
Bushnell spotting scope - Enkele scherpstelknop

4. Methode van scherpstellen

Het scherpstellen van een spotting scope vereist niet alleen snelheid, maar ook een uiterst nauwkeurige afstelling. Hoe hoger de vergroting, des te groter wordt het verschil tussen scherp en onscherp in het beeld van de spotting scope.

Sommige scopes hebben een scherpstelring aan de voorkant van de scope, vlak voor de frontlens. Hoewel deze ring vaak groot is, kan het in de praktijk minder handig zijn omdat je telkens naar voren moet reiken om de afstand aan te passen. Daarom zijn bij alle Bushnell spotting scopes de scherpstelknoppen juist dicht bij het oculair geplaatst, zodat je snel kunt wisselen tussen zoomen en scherpstellen.

Bijvoorbeeld, de Bushnell Prime 20-60x65 en de Engage DX 20-60x80 hebben een enkele scherpstelknop om de afstand in te stellen, terwijl de Nitro- en Forge-modellen ook een extra draaiknop voor fijnafstelling van de afstand hebben. Dit stelt je in staat om eerst aan de "grove" afstandsknop te draaien om bijvoorbeeld van ver naar dichtbij te gaan, en vervolgens de fijnafstelling te gebruiken om de vogel exact scherp in beeld te krijgen.

Bushnell Forge spotting scope op statief
Bushnell Prime spotting scope op statief

Algemeen advies

Door rekening te houden met deze vier aspecten - de inkijk van de scope, de frontlens diameter, het oculairontwerp en het scherpstelsysteem - kun je de spotting scope kiezen die het meest geschikt is voor jouw observatiebehoeften. Het is belangrijk om je persoonlijke voorkeuren en observatiestijl in overweging te nemen bij het maken van je keuze.

Vergeet het statief niet

Bij het kiezen van een spotting scope is het verstandig om ook al een statief in overweging te nemen. Je spotting scope op een statief plaatsen is noodzakelijk omdat scopes vrij zwaar zijn en een statief zorgt voor comfortabel en langdurig observeren zonder vermoeidheid of spierkrampen door het vasthouden van de scope. Daarnaast en je met vanwege de stabiliteit die het biedt, waardoor je trillingen minimaliseert. Bovendien kan een statief van pas komen bij digiscoping, waarbij je een camera of smartphone aansluit op de spotting scope om foto's of video's te maken.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.