Header blog

Hoe kan een tekentablet RSI-klachten voorkomen of verhelpen?

RSI, muisarm of tenniselleboog. Allemaal termen die u wellicht kent, maar die fysiotherapeuten schalen onder de overkoepelende noemer KANS. KANS is de afkorting voor Klachten aan Arm, Nek en Schouder. Als fysiotherapeut ben ik werkzaam bij FysioSupport in Mill en zie daar regelmatig mensen met dit soort KANS-klachten. Dan inventariseer ik welke factoren hieraan bijdragen. Soms is dat het aannemen van langdurig dezelfde houding, of het uitvoeren van repeterende bewegingen.

Geschreven door Karin Toonen- van der Aa

Fysiotherapeut / osteopaat bij FysioSupport, Mill

Inventarisatie van factoren

Bij patiënten met KANS-klachten inventariseer ik welke factoren hieraan bijdragen. De indeling van je werkplek moet hierbij niet over het hoofd gezien worden. Er zijn diverse richtlijnen te vinden over hoe je je stoel het beste kunt instellen, wat de optimale hoogte van je bureau is en hoe je scherm hoort te staan. Ik hoor van patiënten dat het soms helpt om een speciale aangepaste muis of toetsenbord te nemen. Een zit-sta bureau is bijvoorbeeld ideaal om vaker van houding te kunnen wisselen.

Gelukkig zit ik bij FysioSupport niet lang in dezelfde houding en wissel ik zittend werk achter de computer af met veel lopen, staan en hands-on werk. Ik wissel ook van zithouding door de ene keer op een krukje te zitten en de andere keer op een kantelstoel.

Fysiotherapeut Karin achter haar bureau.
Fysiotherapeut Karin achter haar bureau.

Computermuis afwisselen met tekentablet

In mijn vrije tijd besteed ik echter elke dag wel enkele uren achter de mijn laptop. Ik heb getest of ik mijn traditionele muis af en toe kon inruilen voor een tekentablet, onder de noemer dat afwisseling nodig is voor een gezond lichaam. Ik heb het Deco Mini 7 tekentablet van XP-PEN uitgeprobeerd en vertel jullie graag hoe deze mij is bevallen.

Deco 07 tekentablet
Deco 07 tekentablet op bureau
Deco Mini 7

Deco Mini 7: Aansluiten en opstarten

Ik stop de USB-kabel in mijn laptop en zonder dat ik de driver hoef te installeren kan ik met de tablet aan de slag. De pen kun je direct als muis gebruiken, maar het touchpad van mijn laptop is ook nog steeds werkzaam. Hierdoor kan ik nog gemakkelijk tussen de twee afwisselen. Het is even wennen om de cursor vloeiend over het beeldscherm te bewegen. De bewegingen van de pen zijn natuurlijk net iets anders dan bij de muis. De pen hoeft niet eens het canvas te raken om de cursor te bewegen.

Functies instellen

Nu ga ik naar de website www.xp-pen.nl om daar de driver te downloaden. Zodra ik de driver heb gedownload en uitgevoerd, zie ik rechtsonder in mijn scherm de mogelijkheid om het tekentablet en de pen in te stellen. In dit programma kan ik de twee knopjes op mijn pen zelf een specifieke functie geven. Standaard staat het bovenste knopje als een gum ingesteld en het onderste knopje als rechtermuisknop.

Gaandeweg merk ik dat ik iets mis: het omhoog en omlaag scrollen. Je weet wel, het wieltje op de muis. Ik besluit de functie van de knopjes op mijn pen te wijzigen. Een gum heb ik niet nodig, dus daarvan maak ik ‘omhoog scrollen’ en omdat het dan logischer is dat het onderste knopje ‘omlaag scrollen’ is, wijzig ik die ook.

Deco 07 handleiding lezen.
De handleiding van de Deco Mini 7 doorlezen.

Knopjes zelf instellen

Op het tekentablet zitten 8 knopjes die je ook allemaal zelf in kunt stellen. Zo stel ik in dat één van de knoppen ‘rechtermuisknop’ wordt en ook de sneltoetsen CTRL + X , CTRL + C en CTRL + V krijgen nu een vaste plek onder hun eigen knop. Dan heb ik nog vier knoppen over die ik zelf een functie kan geven. Ik geef mezelf even de tijd voor om erachter te komen waar ik behoefte aan zal hebben.

Het eerste uur dat ik aan het spelen ben met mijn nieuwe aanwinst, gaat alles nog niet zo snel. Ik maak het werkveld op de tablet kleiner, zodat ik een minder grote beweging hoef te maken om de cursor van bovenin mijn scherm naar beneden te brengen.

Instellingen opslaan

Nu komt mijn luie modus: op de bank met laptop op schoot. Doet ze dat echt? Ja, zo lang je dit niet uren achter elkaar doet moet dit kunnen volgens het principe van afwisseling. Hoewel mijn bank brede armleuningen heeft, vind ik een muis niet handig. Al past het tablet prima op de armleuning.

De gewijzigde instellingen kun je opslaan via ‘export configuration’ (links onderin). Zo kun je het tekentablet gewoon meenemen naar het werk en gebruiken op een andere computer. Je hoeft op het werk slechts de driver te installeren en het exportbestand van de opgeslagen instellingen te openen. Alle instellingen zijn dan direct weer beschikbaar.

What's in the box?
What's in the box?

Even wennen aan het tekentablet

Wanneer ik een dag later nog eens met de Deco mini 7 ga oefenen, merk ik dat ik het gebruik eigenlijk al aardig onder de knie heb. Het werken met dit tekentablet went verassend snel.

Lukt het jou niet om snel te wennen dan kun je wellicht de instellingen van de muismodus veranderen. In de ‘absolute’ pen-modus komt elk punt van het werkbereik van de tablet overeen met een absoluut punt op het beeldscherm. Dat wil zeggen op de plek waar je de pen neerzet op het canvas van het tablet, daar zie je direct de cursor op het scherm.

Settings XP-PEN

In de ‘relatieve-modus’ komt het werkbereik van het tablet niet overeen met absolute punten op het computerscherm en werkt de pen als een standaardmuis. In deze modus kun je dus de pen optillen en verplaatsen, zonder dat je cursor verplaatst.

De absolute penmodus klinkt handig, maar het lukt niet iedereen om deze aangeleerde computermuis gewoontes snel te veranderen. Daarom heb je dus ook een ‘relatieve-modus’.

Het XP-PEN tekentablet gebruiken in Word

Als ik Microsoft Word opstart kom ik erachter dat Windows Ink aan staat. Een functie die ik in dit programma nog niet eerder gezien had. Nu kan ik met de pen schrijven en de tekst wordt automatisch omgezet in getypte letters. Het idee om typen met schrijven af te wisselen is op zich wel interessant. Het programma blijkt wat moeite met mijn handschrift te hebben, want er komen nogal eens wat gekke woorden te staan. Ook gaat het in vergelijking met typen minder snel, dus ik zie hier voorlopig echt geen optie in.

Bij de instellingen van XP-Pen kan ik Windows Ink ook uitvinken. In Microsoft Word kan ik nog wel de pen gebruiken voor het schrijven van tekst, voor het tekenen van een figuur of bijvoorbeeld een handtekening op mijn document te zetten. Het handschrift komt niet bepaald overeenkomt met hoe het er op papier uitziet, maar is mijn handtekening prima herkenbaar.

Karin gebruikt Deco Mini 7
Wat mij betreft is het een mooie aanvulling.

Conclusie

Het is natuurlijk wennen om een pen te gebruiken in plaats van een muis, maar geef niet op, want het went toch wel snel. Wat mij betreft is het een mooie aanvulling, maar ik zou het gebruik van het XP-Pen tekentablet wel blijven afwisselen met de muis en met de touchpad. Aangezien de tekentablet door zijn vele mogelijkheden voor nog veel meer andere dingen gebruikt kan worden dan enkel scrollen en klikken in mijn Internetbrowser, Word en in de Windows Verkenner, kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die het Deco Mini 7 tekentablet echt een verademing vinden.

Momenteel kun je de 8 knoppen van het tablet per programma instellen. Dezelfde mogelijkheid zou ik ook willen voor de 2 knoppen op de pen zelf. In mijn webbrowser en bij het lezen van pdf’s heb ik behoefte aan omhoog en omlaag scrollen, dus zou ik die 2 functies op mijn pen willen hebben. Wissel ik naar de Windows Verkenner, dan kan ik juist de rechtermuisknop niet missen.

Tot slot lijkt het mij het tekentablet ideaal voor tekenprogramma’s, of wanneer je in een presentatie vlot lijnen wil tekenen of een figuur erbij wil zetten. In deze tijd, waarbij digitaal lesgeven de hoofdvorm is geworden, zou ik willen aanraden om echt eens met een tekentablet te gaan spelen. Er gaat een wereld voor je open.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.