TourBox Elite - Creative Software Controller met Bluetooth

Of het nu gaat om videobewerking, beeldbewerking of het mixen en verfijnen van geluidsopnamen: werken met muis en toetsenbord remt vaak de creativiteit. Ik werk nogal onregelmatig met sommige gereedschappen. De routines die na een intensieve sessie zijn ontstaan, raken vaak weer zoek tegen de tijd dat ik ze opnieuw gebruik. Bijzonder vervelend: vergelijkbare taken - zoals het vergroten of verkleinen van tijdlijnen - zijn gekoppeld aan verschillende commando's in verschillende programma's.

Geschreven door Rainer Claaßen 

Editor voor fotoMagazin en Audio-Video-Foto-Bild

Sneller aanpassingen maken in Lightroom, Photoshop en Premiere Pro

Er zijn misschien mensen die al die commando’s van bewerkingsprogramma's kunnen onthouden - ik ben niet een van hen. Ik zoek dus regelmatig met de muisaanwijzer naar de juiste knop, wat de workflow merkbaar vertraagt. Sinds de TourBox Elite naast mijn toetsenbord staat is dat veranderd. Ik werk merkbaar efficiënter in specifieke programma's. En het is zo leuk dat ik de box nu zelfs gebruik voor spreadsheets.

TourBox Elite op het bureau
Knopjes van de Software Controller

Professioneel gereedschap

Professioneel gereedschap gebruikt vaak speciaal aangepaste hardware om de routines te verkorten. In principe een goed idee - maar een werkstation dat voor veel verschillende taken wordt gebruikt, wordt er snel mee overladen. Bovendien zijn dergelijke invoerapparaten gewoonlijk duur. Het werken ermee is pas echt efficiënt als de gebruiker de apparaten regelmatig gebruikt en de afzonderlijke functies onthoudt. De belofte van de TourBox Elite is: betrouwbare en ergonomische hardware die het werk met veel verschillende gereedschappen vereenvoudigt.

"Betrouwbare en ergonomische hardware die het werk met veel verschillende gereedschappen vereenvoudigt."

Het compacte toestel weegt net geen 420 gram inclusief de twee meegeleverde AA-batterijen. De zwarte versie past het best bij mijn werkplek - maar het toestel is ook verkrijgbaar in wit en in smoke black. Hij is snel uitgepakt en de Bluetooth-verbinding met de computer is in een paar seconden tot stand gebracht - hiervoor zit een verbindingsknop aan de onderkant van de doos, die iets groter is dan het numerieke toetsenbord van een standaard toetsenbord. Voor mij is de betrouwbare draadloze verbinding een echt voordeel. De quad USB-hub die ik op mijn Mac-laptop heb aangesloten is al vol en zo heb ik geen kabels meer nodig op mijn bureau.

Tourbox Console software downloaden
Tourbox console startscherm

TourBox Console

Om de Tourbox te gebruiken, heb je de TourBox Console software nodig. Deze software is gratis te downloaden voor zowel Windows als MacOS. Versies voor oudere varianten van de besturingssystemen zijn ook beschikbaar. Aangezien de Tourbox interactie heeft met verschillende programma's moet hier toegang voor worden verleend. Wie geen administrator rechten heeft op zijn computer, heeft hulp nodig van de beheerder.

Presets instellen

Als je de TourBox met een van de gangbare Adobe-programma's wilt gebruiken, ben je snel op weg: presets voor Lightroom, Photoshop en Premiere Pro - zowel voor bewerking als kleurcorrectie - zijn al voorgeïnstalleerd.

Een geladen preset moet worden toegewezen aan het gewenste programma. Na een klik op de knop "Unlink" in het consolevenster verschijnt een selectielijst van alle momenteel actieve programma's. Zodra de verbinding op deze wijze tot stand is gebracht, kan de box met het desbetreffende programma worden gebruikt. Er wordt automatisch tussen presets geschakeld als je van programma wisselt of bijvoorbeeld de voorinstellingen voor Lightroom is geactiveerd.

Aangezien ik de box voornamelijk gebruik voor Apple's Final Cut Pro, was het opstarten iets ingewikkelder: een link in het bedieningspaneel leidt echter rechtstreeks naar de website waar diverse presets kunnen worden gedownload.

TourBox Elite gebruiken
Instellingen van de software

Het ‘aha’-effect begint vrij snel

Zowel het leerproces als het "aha"-effect beginnen vrij snel. Want althans in de presets voor de genoemde Adobe tools is de toewijzing van de verschillende functies al heel verstandig opgelost in de standaardinstellingen. Ik gebruik Lightroom om snel reportage foto's aan te passen. In plaats van de verschillende schuifregelaars voor hooglichten, diepte, wit en zwart achter elkaar in te stellen, volstaat het nu om op de overeenkomstige knop op het bedieningspaneel van de TourBox te klikken. Daarna kunnen de aanpassingen worden gedaan met het draaiwiel.

Heads-up display

Wat mij eerst een displayfout leek, blijkt een praktische hulp te zijn: het bedieningspaneel van het kastje wordt symbolisch weergegeven boven het schermdisplay. De vier toetsen tonen de functies die erop zijn opgeslagen. De etikettering kan individueel worden ingesteld. Er is nauwelijks een functie van de TourBox die je niet naar eigen wens kunt vormgeven.

programmalijst in de Console
lijst van knopjes die je kunt instellen

Direct aan de slag

Nu kun je aan de slag - ofwel direct in de programma's waar de TourBox het werk efficiënter moet maken. Of met de individuele aanpassing van de tool. Want het grootste voordeel van dit apparaat - naast de werkelijk goede afwerking en de doordachte ergonomie - is zijn grote flexibiliteit. Persoonlijk zou ik aanraden om eerst wat ervaring op te doen met de standaardinstellingen. Maar als je al concrete ideeën hebt over hoe je de TourBox wilt gebruiken, kun je ook meteen beginnen met de individuele aanpassing.

In de TourBox-console selecteer je in de lijst linksboven de toepassing waarvan de instellingen moeten worden aangepast. Als op één van de 11 knoppen wordt geklikt of aan een van de drie wielen wordt gedraaid, verandert het display in het rechterdeel van het consolevenster in de toegewezen functie - dit werkt ook voor combinaties van de verschillende bedieningselementen. Een dubbelklik toont nu een selectie van beschikbare functies die aan deze knop of dit wiel kunnen worden toegewezen. Wie het bijzonder geraffineerd wil, kan hier zelfs macro's of een zelf samengesteld contextmenu opslaan.

Snellere workflow

Ik besefte al snel dat het fascinerend is hoeveel mogelijkheden dit onopvallende stukje hardware biedt. Of het nu gaat om het aanpassen van de penseelgrootte in Photoshop, het zo snel mogelijk bekijken van de resultaten van een video-opname of het invoegen van verschillende jingles op de gewenste posities in een podcast - dit kan allemaal heel snel na een beetje training of individuele aanpassing. Alle drie de draaiknoppen bieden ook toetsfuncties, en aan combinaties bij de bediening van verschillende elementen kunnen ook functies worden toegewezen.

Maak een nieuwe preset
Knopjes instellen

Zelf preset bedenken

Er zijn presets voor veel gangbare programma's op de TourBox website. Naast de door de fabrikant geprogrammeerde instellingen zijn er ook voorinstellingen die door gebruikers zijn gemaakt en geüpload. Vaak bieden deze presets op zijn minst een goede basis om je eigen preset te bouwen. Elke gebruiker werkt natuurlijk met zijn eigen combinatie van software, en heeft persoonlijke voorkeuren over hoe hij ermee omgaat.

"Ondertussen gebruik ik de TourBox zelfs om snel heen en weer te springen bij het schrijven van teksten."

Met de TourBox-console kun je snel voorkeuren aanmaken voor alle programma's - zelfs de Finder op de Mac kan ermee worden bestuurd. Ondertussen gebruik ik de TourBox zelfs om snel heen en weer te springen bij het schrijven van teksten. De functietoewijzing is niet beperkt tot toetsenbordcommando's - muisacties kunnen ook worden vervangen door bediening van de box. En met de macrofunctie kunnen complete processen worden geautomatiseerd. Dit wordt waarschijnlijk slechts door enkele gebruikers gebruikt, maar het kan enorm nuttig zijn voor individuele taken.

Op basis van de preset die ik gebruik voor videobewerking, heb ik een set gemaakt waarmee ik het nogal exotische audiogereedschap "Wavelab Cast" bedien. Bijzonder praktisch is dat ik door de individuele programmering soortgelijke processen met hetzelfde bedieningselement kan aansturen. In welk programma ik ook werk: als ik het scrollwiel naar links draai, wordt de tijdlijn vergroot, als ik het naar rechts draai, wordt hij verkleind. Dit detail alleen al bespaart veel tijd. De creativiteit wordt hier meer beperkt door de commando's en opties van het programma dan door de mogelijkheden van de TourBox.

Wat is het volgende?

De gebruiksmogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Toen ik eenmaal was begonnen met het oproepen van programmafuncties via het apparaat, vond ik voortdurend nieuwe taken om de TourBox Elite voor te gebruiken. Schakelen tussen browsertabbladen, beeldnauwkeurig navigeren in video's, regelmatig gebruikte wachtwoorden invoeren - de box stimuleert zelfs de creativiteit. In feite maakt het me ook meer bewust van de mogelijkheden van toetsenbordbediening, en gebruik ik sommige programmafuncties veel efficiënter, zelfs zonder de Tourbox te gebruiken.

TourBox Elite
TourBox Elite close up

Conclusie

Ik ben onder de indruk van de grootte van het apparaat, de indeling en de afwerking. Hij neemt minder ruimte in op het bureau dan een muismat, glijdt niet weg dankzij de rubberen voetjes en het gewicht, en de knoppen en wieltjes voelen hoogwaardig aan. Ik hou van de haptische feedback op de draaiwielen - ze vergrendelen in kleine stapjes met een zacht geluid. Maar dit kan ook worden uitgeschakeld.

Het apparaat is klein genoeg om mee te nemen naar een andere werkplek. En het kan ook gekoppeld worden aan verschillende computers. Zelfgemaakte of gewijzigde presets kunnen ook lokaal worden opgeslagen, zodat ze gemakkelijk op meerdere computers kunnen worden gebruikt.

De TourBox Elite maakt het gemakkelijker om een grote verscheidenheid aan computerprogramma’s te gebruiken en zorgt voor meer efficiëntie. Daarnaast stimuleert hij zelfs de creativiteit. Je moet je verdiepen in het concept en wat tijd investeren voor een individuele configuratie. Voor mij was deze inspanning echter na korte tijd zeker de moeite waard.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.