Tourbox Neo

In 3 stappen de Tourbox Neo leren gebruiken

De Tourbox Neo is een creative software controller om je workflow van fotobewerking en video editing in creatieve software te versnellen. Als het gaat om dit soort hardware reageren mensen soms een beetje sceptisch. Maar is die angst dat het moeilijk zou zijn wel terecht? Het is je tenslotte toch ook gelukt om de sneltoetsen te leren voor het toetsenbord, dus waarom zou het niet lukken bij een andere controller? En heb je het eenmaal onder de knie, dan gaat het zo veel sneller.

Is het moeilijk om de Tourbox Neo te gebruiken?

Als je de filmpjes bekijkt waar mensen de Tourbox gebruiken gaat het ontzettend snel. Het lijkt ingewikkeld, maar als je de logica doorhebt is het niet moeilijk. In het begin kost het enige inspanning om je huidige routine te doorbreken, maar eenmaal de nieuwe werkwijze aangeleerd heb je er veel profijt van.

Hoe werkt de Tourbox Neo?

Je gebruikt de Tourbox Neo in plaats van een toetsenbord. Met één hand bedien je de Tourbox, met de andere hand bedien je de muis of tekentablet. De controller heeft elf knoppen en drie draaiknoppen die je zelf kunt instellen. De functies die je aan de knoppen toewijst komen overeen met de sneltoetsen die je vaak gebruikt tijdens het bewerken van een foto of video. Zo kun je zelf instellen dat een knop werkt zoals bijvoorbeeld de spatiebalk, of de toetsencombinatie voor ‘Ongedaan maken’. De knop op de Tourbox werkt dan precies hetzelfde als wanneer je op de spatiebalk zou drukken, of een combinatie van toetsen zou indrukken zoals CTRL+Z of Command+Z.

Tourbox Neo topview

Wanneer wil je de Tourbox Neo gebruiken?

Je wilt de Tourbox gebruiken als je veel tijd besteed aan het bewerken van foto’s of video’s. Het bewerken wil je natuurlijk op de meest efficiënte manier doen. De aangeleerde toetsencombinaties (shortcuts) helpen je snel te wisselen tussen de tools van de bewerkingssoftware. Met name het gebruik van de drie draaiknoppen voor verschillende bewerkingen en/of het zoomen zorgen ervoor dat je heel secuur en snel kunt werken. Ook zonder je hand van je muis hoeven te verplaatsen kun je gemakkelijk alle snelknoppen bereiken. De Tourbox kan gebruikt worden door linkshandigen, al is hij geoptimaliseerd voor rechtshandige gebruikers.

De meerwaarde van de TourBox komt vooral door het gebruik van de drie draaiknoppen. Hierdoor is deze editing tool vooral erg handig voor fotobewerkingen in Lightroom, video editing in Premiere Pro of Final Cut Pro, foto’s retoucheren en het maken van illustraties in Photoshop en Illustrator.

Dit zijn de drie stappen moet je volgen

Dit zijn de drie stappen die je moet volgen om sneller het gebruik van de Tourbox onder de knie te krijgen.

1. Plaatsing van de knoppen begrijpen

2. Zelf een preset maken of instellen

3. Oefenen met een eenvoudig project

controller in de hand
Controller naast toetsenbord

1. Plaatsing van de knoppen begrijpen

Om het gebruik van de Tourbox sneller een gewoonte te maken moeten we eerst begrijpen waarom de knoppen op een bepaalde plaats zitten. De plaatsing van de knoppen op het apparaat is natuurlijk niet willekeurig gebeurd, ze zijn te herleiden naar het gebruik van een toetsenbord.

"De plaatsing van de knoppen op het apparaat is niet willekeurig gebeurd."

We nemen het Windows-toetsenbord als voorbeeld. Bij toetsencombinaties op je toetsenbord gebruik je meestal de pink of de ringvinger om CTRL en/of SHIFT in te drukken. Met je duim druk je de spatiebalk of de ALT-toets in. De wijsvinger en middelvinger houd je over om de tweede toets van de combinatie in te drukken.

Tourbox Neo knoppenindeling

Als je kijkt naar het ontwerp van de Tourbox controller zie je dat de plaatsing van de vier hoofdknoppen vrijwel overeenkomt met welke vinger je ze op een toetsenbord indrukt. Omdat je bent gewend aan deze handelingen op deze manier uit te voeren, voelt het gebruik van de Tourbox natuurlijk aan. De vier hoofdknoppen zijn de Side, Top, Tall en Short knoppen.

De andere zeven knoppen noemen ze de Kit knoppen. Dat zijn de vier knoppen van het D-Pad (Up, Down, Left, Right) om een knoppencombinatie compleet te maken en de drie knoppen met een afwijkende functie (Tour, C1, C2).

Waarom moet je dit weten?

Door bewust te zijn van je eigen handelingen op een toetsenbord maak je de overstap naar de Tourbox voor jezelf gemakkelijker. Zo ben je er wellicht niet helemaal meer van bewust dat in Photoshop bij het maken van een Clipping mask je de Option/Alt ingedrukt houdt.

Om in bijvoorbeeld Photoshop, Lightroom of Premiere Pro van tool te wisselen gebruik je de vier pijlknopjes (Up, Down, Left, Right). Hier groepeer je tools die qua werkzaamheden bij elkaar horen, of rangschik de tools op gebruiksfrequentie.

De meeste gebruikte tools zijn direct te bereiken zonder toetsencombinatie, bij de vier minder gebruikte tools maak je een toetsencombinatie met bijvoorbeeld SHIFT (Top-knop).

Tourbox console instellen
Je kunt de video pauzeren.

2. Zelf een preset maken of instellen

Om de Tourbox Neo te gebruiken moet je de Tourbox console software installeren. De software ziet de Tourbox controller direct als je hem aansluit op de computer. Eenmaal aangesloten dan kun je aan de slag om de shortcuts in te stellen. Bij de installatie van de Tourbox console software zijn er al vier presets ingeladen.

Je kunt ook zelf een nieuwe preset aanmaken, of je kunt presets downloaden en gebruiken die andere mensen hebben gemaakt. Je kunt de knoppen alleen instellen als er een Tourbox controller is aangesloten. De console is in het Engels, de Nederlands taal is op dit moment helaas niet beschikbaar.

"Eenmaal aangesloten dan kun je aan de slag om de shortcuts in te stellen."

Het instellen van de Tourbox

De software waarmee je de Tourbox controller kunt configureren is erg gebruiksvriendelijk. Het wijst eigenlijk allemaal vanzelf als je de console opent. Links bovenin kun je de preset kiezen waarvoor je de knoppen wilt instellen. Hier kun je ook een nieuwe preset aanmaken. Het instellen van de knopjes is ook eenvoudig. Je klikt op een knop in de lijst om hem te selecteren of je drukt op de fysieke knop van de Tourbox om er snel naartoe te navigeren. Dubbelklik en je kunt een toetsencombinatie aan de knop koppelen.

TourBox heeft 11 toetsen en 3 draaiknoppen (draaischijf, draaiknop en scroll) die op meer dan 160 manieren kunt instellen, met inbegrip van enkelvoudige klikken, dubbele klikken en toetscombinaties. Natuurlijk hoef je niet alle 160 combinaties te gebruiken, maar het geeft wel aan dat je de Tourbox helemaal naar wens kunt instellen.

Tourbox bedienen

De beste instellingen vinden

Om te ontdekken welke instellingen helemaal gericht zijn op jouw werkzaamheden is een kwestie van het ervaren. Je kunt eventueel beginnen met een gedownloade preset om niet helemaal vanaf nul te hoeven beginnen. De preset kun je dan zelf bijschaven om hem te optimaliseren. Waar je rekening mee moet houden is dat de functies van de knoppen logisch en nuttig zijn voor jou. Zo sluiten de presets die zijn voorgeïnstalleerd waarschijnlijk niet helemaal aan bij jouw workflow.

Bij de voorgeïnstalleerd preset voor Photoshop hebben de vier knopjes (zonder een combinatie te hoeven maken) van het D-Pad de functies Brush, Eraser, Healing Brush en Stamp. Als je nou bijvoorbeeld de pen tool vaker gebruikt dan de de stamp tool dan kun je dit natuurlijk veranderen. Ook kun je meerdere presets maken voor één programma. Koppel de Built-in ‘Switch preset’ functie aan een knop en wissel je snel tussen presets met een ster.

Op je beeldscherm wordt een HUD (heads-up display) weergeven met de functies van het D-Pad knoppen. In de console kun je hem aan- of uitzetten. Rechtermuisklik op de HUD om de weergave aan te passen.

Sneltoetsen photoshop

Toetsencombinaties die je het meeste gebruikt

Creative software hebben een waslijst aan toetsencombinaties. Die waslijst kun je in principe opdelen in drie groepen: in de eerste groep zitten de sneltoetsen die je het meeste gebruikt, in de tweede groep zitten de sneltoetsen die je soms gebruikt en in de derde groep zitten de sneltoetsen die je zelden gebruikt. Per programma en gebruiker zijn dat natuurlijk andere toetsen, maar de fundamentele sneltoetsen is eigenlijk voor iedereen gelijk.

De sneltoetsen van de meest gebruikte gereedschappen (tools) koppel je aan de snelknoppen van het D-Pad. Dit zijn een aantal van handelingen en basis tools waar je aan moet denken per specifieke taak:

Video editing (Adobe Premiere Pro) 

Snijmes, selecteren, delete, afspelen, ongedaan maken, opnieuw doen, mark in, mark out, in-/uitzoomen, scrollen door de timeline en opslaan.

Illustraties maken (Adobe Photoshop)

Penseel, gum, handtool, laag dupliceren, enter, ongedaan maken, opnieuw doen, in-/uitzoomen, enter, penseelgrootte verkleinen/vergroten, penseelhardheid verkleinen/vergroten en opslaan.

Foto’s retourcheren (Adobe Photoshop)

Retourcheerpenseel, verscherpen, doordrukken, tegenhouden, handtool, penseel, gum, laag dupliceren, enter, ongedaan maken, opnieuw doen, penseelgrootte verkleinen/vergroten,  penseelhardheid verkleinen/vergroten, in-/uitzoomen, en opslaan.

3. Oefenen met een eenvoudig project

Het is niet zo dat de Tourbox Neo helemaal geen leercurve heeft, maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Het onthouden van de knoppencombinaties gaat namelijk een stuk beter als er een bepaalde logica in zit. Zie het zo: als je een Windows-gebruiker bent en dan voor het eerst wisselt naar een Mac-toetsenbord dan zul je merken dat je daar ook even moeite mee hebt. Dit komt doordat een aantal functieknoppen niet precies op dezelfde plek zitten. Mensen die vaak tussen Windows en Mac wisselen zullen het er mee eens zijn dat je op een gegeven moment foutloos tussen de twee kunt wisselen. Bij de Tourbox Neo controller werkt dit precies hetzelfde.

Nieuwe routine aanleren

In het begin voelt het misschien contraproductief doordat je een nieuwe routine moet aanleren. Het bewerken van een foto of video gaat zelfs wat trager dan dat je bent gewend. De beste manier is om stapje voor stapje aan de nieuwe set vingercombinaties te wennen. Je moet immers eerst leren lopen voordat je kunt rennen.

Neem een simpele bewerking en ga daarmee aan de slag. Gebruik eerst de meest gebruikte toetsencombinatie en breidt het aantal knoppen langzaam uit. Zorg dat je niet gedachteloos kunt terugkeren naar je toetsenbord. Je zult zien dat het steeds sneller gaat!

Zijn er valkuilen?

Het is een voordeel dat je de Tourbox Neo met een grote variatie creatieve software kunt gebruiken. Sommige mensen raken ontmoedigd wanneer ze te veel verschillende software tegelijk met de Tourbox willen gebruiken. Wees in het begin dus selectief met welke software je de Tourbox gaat gebruiken. Dit is met name bij software die qua workflow elkaar lijken, zoals Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects. De sneltoetsen lijken op elkaar maar functioneren niet helemaal hetzelfde.

"Ook het retoucheren van een foto of het organiseren van je foto’s in Lightroom gaat sneller."

Toch worden de meeste tijdrovende klusjes met de Tourbox veel sneller, zoals het opknippen van A-roll of het inkleuren van illustraties. Ook het retoucheren van een foto of het organiseren van je foto’s in Lightroom gaat sneller. Maar misschien vind je de Tourbox Neo voor hele specifieke klusjes minder prettig. Dat kan, en het is natuurlijk helemaal niet erg als je voor die klusjes ook het erbij toetsenbord gebruikt. Het gaat er om dat je tijdwinst maakt!

tourbox neo met draad
Tourbox Elite Bluetooth

Tourbox Neo vs Tourbox Elite

Het uiterlijk van de TourBox Neo en Tourbox Elite zijn vrijwel identiek, maar er zitten twee grote verschillen tussen deze twee controllers. Bij de Tourbox Neo sluit je de controller aan met de lange USB-C naar USB-C kabel die wordt meegeleverd. Het gebruik van een kabel is lastig als je laptop of computer weinig poorten heeft.

De TourBox Elite heeft hier het voordeel dat je hem met de computer kunt verbinden door middel van een Bluetooth connectie. Daarnaast hebben alle draaiknoppen van de Elite haptische feedback, de Neo heeft dit bij één knop. Bij het verstellen van de draaiwielen voel je met je vingers dat de waarde veranderd. Zijn dit twee belangrijke aspecten voor jou, bekijk dan de Tourbox Elite.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.