Wildcamera's - bekijk welke dieren je tuin bezoeken
Heb je je ooit afgevraagd welke dieren er 's nachts door je tuin sluipen? Of welke vogels er in jouw tuin naar eten komen zoeken? Met een wildcamera kun je deze verborgen wereld van je eigen tuin ontdekken! Het is een leuke hobby voor jong en oud, die je laat zien wat er allemaal gebeurt als je niet kijkt.
Wat is een wildcamera?
Met een wildcamera film je dieren in hun eigen omgeving zonder ze te storen. Een wildcamera wordt soms ook een trail camera genoemd. Deze camera’s zitten in een stevige, weerbestendige behuizing en maken automatisch foto’s en video’s zodra er iets beweegt. Natuurfotografen, biologen en natuurliefhebbers gebruiken wildcamera’s om dieren onopgemerkt te observeren. Zelf kun jij er thuis ook mee aan de slag! Want of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, er is altijd iets interessants te zien.
Hoe werkt een wildcamera?
Een wildcamera is uitgerust met een bewegingssensor die beweging detecteert via veranderingen in warmte. Zodra een dier in de buurt komt, registreert de sensor dit en begint de camera automatisch met opnemen. Voor nachtelijke opnamen gebruikt de camera infraroodlicht, dat niet zichtbaar is voor mensen of dieren. Hierdoor kan de camera ook 's nachts scherpe foto's maken, zonder dat je een fel licht nodig hebt dat de dieren zou kunnen afschrikken.
Waarvoor gebruik je een wildcamera?
Voor kinderen en volwassenen is een wildcamera een geweldige manier om meer te leren over de natuur. Je ziet dieren in het echt, hoe ze zich gedragen en wat ze doen. Het maakt leren over de natuur spannend. Het leuke van een wildcamera is ook dat je nooit weet wat je gaat zien. Elke keer dat je de opnames bekijkt, is het een verrassing. Misschien zie je wel hoe een egelfamilie in je tuin rondscharrelt, of hoe een kikker in de vijver springt. Met alle filmpjes kun je zelfs een eigen natuurfilm maken van het leven in jouw tuin.
Hoe kies je de beste wildcamera?
Bij het kiezen van een wildcamera zijn resolutie en batterijduur twee belangrijke punten om op te letten. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto’s en video’s die de camera maakt. Voor de meeste tuinen is een camera met minimaal 12 megapixels geschikt. Je kunt ook kiezen voor een hogere resolutie, dan kun je meer details zien. Dit is makkelijker voor het herkennen van specifieke diersoorten.
"Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto’s en video’s zijn."
Als je van plan bent de camera voor een lange tijd buiten te laten hangen, dan is het handig als de camera een lange batterijduur heeft. De meeste camera's werken op AA-batterijen. Het is dan mogelijk om weken of zelfs maanden foto’s te maken voordat de batterijen leeg zijn. Er zijn voor de meeste wildcamera’s ook losse zonnepaneeltjes te koop die je kunt aansluiten. Als je oplaadbare batterijen in de camera plaatst, kun je die hiermee opladen. Sommige modellen van het merk Camouflage hebben zelfs een ingebouwd zonnepaneel. Deze laatste optie is milieuvriendelijk en zorgt ervoor dat je minder vaak batterijen hoeft te vervangen. Hierbij moet het zonnepaneel natuurlijk wel zon kunnen ontvangen.
Welke functies kan een wildcamera hebben?
Er zijn veel soorten wildcamera's, elk met verschillende functies. Welke functies je kiest, hangt af van je behoeften. Alle wildcamera's kunnen foto's en video's maken bij daglicht en vaak ook in het donker. Dit is geschikt voor beginners of mensen die eenvoudig willen beginnen. Daarnaast zijn er ook functies die het gebruik van de camera makkelijker maken.
- HD en 4K camera’s: Deze camera’s maken scherpe en gedetailleerde opnames, wat handig is als je de dieren beter wilt zien en herkennen.
- Wi-Fi camera’s: Deze geavanceerdere camera’s kunnen opnames draadloos naar je smartphone of computer sturen. Dit maakt het makkelijk om de opnames te bekijken zonder de camera zelf te hoeven benaderen.
- Camera’s met LCD-scherm: Dit type heeft een ingebouwd scherm waardoor je meteen de opnames kunt bekijken. Het is ook handig om de camera nauwkeurig te richten.
- SD-geheugenkaarten: De meeste camera’s maken gebruik van SD-kaarten om opnames op te slaan. Dit maakt het gemakkelijk om de kaart uit de camera te halen en de opnames op je computer te bekijken. Kijk goed naar wat het maximale aantal GB dat de camera ondersteunt. Hoe hoger het aantal GB, hoe meer opnames erop passen.
- Dual-sensor camera’s: Luxe modellen hebben twee sensoren, één voor dag en één voor nacht, waardoor ze zowel overdag, als ’s nachts, scherpere opnames kunnen vastleggen.
- Low glow / no glow: Dit verwijst naar hoe zichtbaar het infraroodlicht van de camera is. Bij een no glow-camera is het licht helemaal niet te zien, zowel niet door mensen als dieren.
- Triggertijd: Triggertijd is de tijd die een wildcamera nodig heeft om een foto of video te maken nadat beweging is gedetecteerd.
- Herstelsnelheid: De herstelsnelheid (recovery rate) is de tijd die de camera nodig heeft om klaar te zijn voor de volgende foto of video na het maken van een opname.
Instelmogelijkheden op de camera
Elke wildcamera heeft verschillende instellingen die je kunt aanpassen. Over het algemeen zijn er twee opties: de camera kan opnames maken zodra er beweging wordt gedetecteerd, of je kunt kiezen voor opnames met een tijdsinterval. In dat geval maakt de camera bijvoorbeeld elke minuut, elk uur, of zelfs elke vijf seconden een foto of video, zonder dat er beweging nodig is. Je kunt ook beide aanzetten.
Voorbeelden van de verschillende opties
Bij het kiezen van een wildcamera is het belangrijk om de juiste functies te kiezen die passen bij jouw situatie. De nieuwste wildcamera's, zoals die van Bushnell, Seissiger en Camouflage, kunnen hele mooie foto's en 4K video's maken. Ook werken ze in het donker, dankzij infrarood LEDs. Hier vergelijken we vier verschillende modellen op basis van belangrijke specificaties.
Bushnell 24MP Wildcamera Prime Brown Low Glow
De Bushnell 24MP Prime Brown Low Glow misschien wat voor jou als je een eenvoudige wildcamera wilt. Deze camera maakt foto's van 24 megapixel en video's in 1080p. Hij reageert binnen 0,3 seconden op beweging en kan binnen 1 seconde een tweede foto maken (recovery rate). Deze camera heeft geen WiFi, maar voor een basismodel is dit een prima keuze.
Specificaties
- Resolutie: Foto’s tot 24 MP en 1080p-video's met audio.
- Nachtzichtafstand: 24 meter bereik, voldoende voor de meeste tuinen.
- Nachtzicht flitser: minimale gloed van 36 infrarood LED.
- Snelheid: 0,3 seconde triggertijd en 1 seconde recovery rate.
- Connectiviteit: Geen WiFi, opslag tot 32GB via een SD-kaart.
- Batterij: Werkt op zes AA-batterijen, stand-by 1 jaar
- Display: Zwart/Wit tekst LCD.
Bushnell 32MP Dual Core 4K No Glow Trailcam
De Bushnell 32MP Dual Core 4K is een geweldige optie als je op zoek bent naar de beste kwaliteit afbeeldingen. Deze camera maakt foto’s van 30 megapixel en video's in 4K. De camera kan ook 's nachts tot wel 33 meter zien. Met het LCD-display kun je gemakkelijk de camera richten. Deze camera heeft geen WiFi, dus je moet de SD-kaart uit de camera halen om de opnames te bekijken. Maar als je op zoek bent naar zeer hoge resolutie voor zowel foto's, als video’s, en een uitzonderlijk nachtzichtbereik, dan is dit de perfecte keus.
Specificaties
- Resolutie: Foto's tot 32 MP, video-opnames in 4K met audio.
- Nachtzicht afstand: 34 meter bereik, wat zorgt voor een groot nachtzicht.
- Nachtzicht flitser: Onzichtbaar voor mens en dier
- Snelheid: 0,2 seconde triggertijd en een recovery rate van 1 seconde.
- Connectiviteit: Geen wifi, opslag tot 512GB via een SD-kaart.
- Batterij: Werkt op 6 AA-batterijen, stand-by 1 jaar
- Display: 1,5-inch kleuren-LCD voor het bekijken van opnames.
Camouflage EZ-60 Wildlife camera met wifi
Als je liever je foto’s en video’s direct op je smartphone wilt bekijken, dan is de Camouflage EZ-60 de beste optie. Deze camera maakt foto's van 48 megapixel en 4K-video's. Het voordeel van deze camera is dat hij wifi heeft, dus je kunt de foto’s en video’s naar je telefoon sturen zonder naar de camera toe te gaan. Hij heeft ook een erg snelle reactietijd van 0,2 seconden.
Specificaties
- Resolutie: Foto's tot 48 MP en video-opnames in 4K.
- Nachtzichtafstand: 24 meter met 42 infrarood-LED’s.
- Nachtzicht flitser: Minimale gloed (850NM)
- Snelheid: 0,2 seconde triggertijd.
- Connectiviteit: wifi-ondersteuning voor het overdragen van data naar een app.
- Batterij: Werkt op 8 AA-batterijen, standby-tijd van 8 maanden.
- Display: 3-inch TFT LCD voor directe beeldweergave.
- Weerbestendigheid: IP66 waterdicht, dus bestand tegen zware weersomstandigheden.
Seissiger Special-Cam LTE Supersim Edition 4G - wildcamera met simkaart
De Seissiger Special-Cam LTE Supersim Edition 4G biedt de mogelijkheid om foto's en video's direct naar je telefoon te sturen via een ingebouwde SIM-kaart. Hij maakt foto's van 12 megapixels en video's in Full HD. Dit model is perfect als je de opnames op afstand wilt ontvangen en er geen WiFi beschikbaar is. De camera verstuurt de opnames met behulp van de SUPERSIM prepaid kaart, waarvoor je eenvoudig tegoed kunt aanschaffen.
Specificaties
- Resolutie: Foto's tot 12 MP, video’s in Full HD met geluid.
- Nachtzicht: 25 meter bereik
- Nachtzicht flitser: Black flash-infrarood, onzichtbaar voor mens en dier.
- Snelheid: 0,6 seconde triggertijd
- Connectiviteit: 4G-connectiviteit met een ingebouwde SIM-kaart voor het verzenden van foto’s en video via mobiele netwerken.
- Batterij: Werkt op 12 AA-batterijen, wat zorgt voor een lange gebruiksduur.
- Display: 5 cm TFT-kleurenscherm.
Vogelparadijs bij de Camouflage voederbak
Met een wildcamera bij je vogelvoederplaats zie je hoeveel verschillende vogels er langskomen. Je zult versteld staan van alle soorten die je tuin bezoeken. Van vrolijke mezen en vinken tot kleurrijke spechten en misschien zelfs een bijzondere soort die je nog nooit eerder hebt gezien.
Voor vogelliefhebbers is er de speciale Birdfeed camera van Camouflage. Deze is speciaal ontworpen om vogels tijdens het eten te filmen en/of fotograferen. Deze unieke Birdfeed camera maakt prachtige close-up opnamen van etende vogels, en natuurlijk ook de zeldzame bezoeken van eekhoorntjes en boomarters. Het is een leuke manier om vogels en dieren van heel dichtbij te zien, zonder ze te storen.
Waar plaats je een wildcamera?
Je hoeft geen expert te zijn om een wildcamera te gebruiken. De meeste camera's zijn heel makkelijk in te stellen. Bij het plaatsen van een wildcamera in je tuin is het belangrijk om strategische locaties te kiezen. Denk aan plekken zoals voederplaatsen, struiken, schaduwrijke hoekjes of bij een vijver. Deze plaatsen trekken dieren aan.
Zorg ervoor dat je de camera op de juiste hoogte en onder de juiste hoek bevestigt voor optimale opnames. Hang de camera op kniehoogte als de dieren zich op de grond bevinden. Bevestig de camera stevig aan een boom, paal of een andere vaste ondergrond met behulp van de bijgeleverde bevestigingsriemen. Gebruik eventueel ook camouflage om de camera onopvallend te maken. Zet de camera aan en hij doet de rest.
Een wildcamera voor elke tuin
Met een wildcamera in je tuin ontdek je welke dieren er 's nachts of overdag langskomen. Deze camera's maken automatisch foto's en video's wanneer ze beweging detecteren. Je gebruikt ze om dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren zonder hen te verstoren. Of je nu een grote tuin of een klein balkon hebt, een wildcamera biedt een unieke kijk op het dierenleven.
Bij het kiezen van een wildcamera is het belangrijk om op resolutie en batterijduur te letten. Het merendeel van de camera's werken op AA-batterijen en kunnen wekenlang opnames maken voordat de batterijen vervangen moeten worden. Wildcamera's zijn er in verschillende varianten, met functies zoals HD- en 4K-opnames, Wi-Fi-verbindingen en verschillende opnamemodi. Dit maakt het eenvoudig om de juiste camera te kiezen voor jouw situatie.