Header blog

XP-Pen tablet - een ergonomisch alternatief voor een muis

Ergonomie bij kantoor-/computerwerkzaamheden is één van de aspecten die bij kan dragen aan preventie, reductie of volledige herstel van pijnklachten. Uiteraard is ieder individu anders en zal er individueel gekeken moeten worden welke aanpassingen hierin zorg dragen voor een houding, waarbij pijnklachten die mogelijk zijn ontstaan ten gevolge van langdurige computerwerkzaamheden worden gereduceerd.

In dit artikel wil ik het graag hebben over het gebruik van de muis tijdens computerwerkzaamheden en wat een mogelijk alternatief is vergeleken met de standaard muis.

Geschreven door Mark Heijmans

Therapeutisch Centrum van Berkel, Schijndel

Goed zitten op stoel

Ergonomie bij computerwerkzaamheden

Ergonomie is veelomvattend waarbij gekeken kan worden naar verschillende hulpmiddelen zoals onder andere de stoel, een hoog-laag bureau, extern toetsenbord, standaard voor de laptop en dergelijke om een zo optimaal mogelijke houding te creëren, waarbij pijnklachten worden gereduceerd dan wel voorkomen.

"Bij het gebruik van een standaard muis heb je een constante pronatie- / dorsaalflexiestand van de pols."

Mensen met een kantoorfunctie, waarbij veel computerwerkzaamheden komen kijken maken veel gebruik van de muis. Bij het gebruik van een standaard muis heb je een constante pronatie-/dorsaalflexiestand van de pols. Dit zorgt voor een (nagenoeg) constante contractie van de extensoren van de onderarm. Daarnaast bestaan de bewegingen bij een standaard muis met name uit ulnair- en radiairdeviatie om de cursor over het computerscherm te bewegen. Naast het feit dat computerwerkzaamheden een langdurige statische belasting vragen worden de genoemde houdingen/bewegingen van de muis mede gezien als één van de mogelijke biomechanische oorzaken voor overbelasting van de arm, nek en/of schouder (KANS).

Star 06

Verschillende mogelijkheden ter vervanging van de standaard muis

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen op de markt om de standaard muis te vervangen. Zo heb je onder andere de verticale muis, touchpads, roller bars, trackball muizen en de tekentablets van XP-Pen zijn hierin ook een optie.

Een XP-Pen tekentablet wordt met name gebruikt door digitale artiesten of designers die dit apparaat onder andere gebruiken voor tekenen, het bewerken van foto’s en het maken van 3D modellen. Een andere optie van de tablet is deze te gebruiken als muis, waarbij hij vele ergonomische voordelen biedt.

Voordelen van een XP-pen tablet zijn onder andere:

  • Het werken op schouderbreedte - de XP-Pen tablet is te plaatsen vóór je toetsenbord of laptop, waardoor je dichter bij het lichaam kan werken in een meer natuurlijke stand. Hierbij wordt voorkomen dat er van het lichaam af bewogen wordt, waarbij de werkende schouder regelmatig in enige exorotatie beweegt.
  • Een natuurlijke stand van de onderarm/hand - De XP-Pen tablet bedien je hoofdzakelijk met de pen, waardoor je een middenstand krijgt van de hand tussen volledige pronatie en supinatie in.
  • XP-Pen stylus - De stylus kan zonder enige druk op de tablet, de cursor over de browser laten bewegen. Je zweeft dus letterlijk iets boven de tablet met de pen, waardoor er ontspannen zonder enige fysieke druk kan worden gewerkt.

Punten die mogelijk minder gunstig zijn:

  • Als je gewend bent om een standaard muis te gebruiken dan is het even wennen om de cursor op je browser te bedienen met XP-Pen tablet, maar oefening baart kunst. Na enige dagen zal er weinig tot geen verschil meer zijn in het gebruik van de standaard muis ten opzichte van het tekentablet.
  • Een tekentablet is minder handzaam om mee te nemen dan een muis. De XP-Pen tablets zijn er in verschillende formaten, waarbij bijvoorbeeld de Star06 Wireless Tablet een formaat heeft van 354x220x9,9mm en daarbij dus minder handzaam is om mee te nemen. Dit punt van aandacht kan worden vermeden wanneer gekozen wordt voor de XP-Pen Star G430S met een formaat van 130x 107x2mm.
  • Wanneer de stylus niet wordt gebruikt is het raadzaam deze in de bijgeleverde houder te plaatsen om beschadiging te voorkomen. Wanneer je de pen weer nodig hebt voor gebruik zal deze weer uit de houder gehaald moeten worden en dit is een handeling die extra tijd vergt. Het gebruik van de pen zorgt dus voor, een kleine, maar extra beweging tijdens de werkuren. Daarbij mogelijk een nadeel in de snelheid van werken, maar een voordeel in het verminderen van de statische belasting op een werkdag.
Uiterlijke kenmerken van het Star06 tablet.
Uiterlijke kenmerken van het Star06 tablet.

Star06 Wireless tekentablet

Dit is een tablet van XP-Pen met een groot werkgebied voor de pen/stylus, namelijk 255x153 mm. Daarnaast beschikt het Star06 tablet over zes knoppen welke naar individuele wens kunnen worden ingesteld. Zoals bijvoorbeeld rechter muisklik, dubbelklik, maar ook het opstarten van de internetbrowser of ander programma. Onder de zes selectieknoppen is de tablet voorzien van een draaiwiel, waarmee scrollen erg makkelijk gaat.

De pen beschikt over twee knoppen welke instelbaar zijn voor verschillende functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om één knop in te stellen als rechtermuisknop en de andere voor een dubbel klik functie. Wanneer er met de punt van de pen wordt gedrukt op de tablet heeft dit de functie van één klik. De tablet is zowel met kabel als draadloos te bedienen.

Star G430S tekentablet
De Star G430S is mogelijk kleiner, maar voor de muisfunctie een prima alternatief.

Star G430S tekentablet

Is de Star06 Wireless Tablet te groot, dan is de kleinere Star G430S een goede optie. Met zijn 130x107x2mm en werkgebied van 101x76mm is hij veel makkelijker om mee te nemen. De Star G430S is mogelijk kleiner, maar voor de muisfunctie een prima alternatief. Omdat de Star G430S kleiner is heeft de tablet geen selectieknoppen en draaiwiel, maar de stylus/pen heeft dezelfde functies als de grote Star06 Wireless Tablet waardoor hij over voldoende functies beschikt voor muisgebruik. En je zult nooit de connectiekabel vergeten, want die zit er aan vast.

Star G430S tekentablet
De Star G430S heeft een mooi compact formaat en is een goed alternatief voor een standaard muis.

Preventief hulpmiddel bij KANS-klachten

Al bij al zijn de XP-Pen tablets een goed alternatief voor de vele muizen die er op dit moment op de markt zijn. Zowel als preventief hulpmiddel en als hulpmiddel bij klachten betreffende KANS. Uiteraard spelen er meerdere factoren mee die bij dit klachtenbeeld moeten worden meegenomen, waaronder werktijden, werkdruk, werktaken, psychosociale factoren, eventuele beperkingen op stoornisniveau etc. Daarnaast zijn tips als micropauzes, voldoende beweging, een goede algemene conditie en ontspanning zaken die belangrijk zijn.

Desalniettemin leven we in een maatschappij waarbij de computer of laptop en daarbij ook het gebruik van de muis niet meer weggedacht kan worden en zijn de XP-Pen Tablets een goed alternatief voor de welbekende standaard muis.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.