Header blog

Welk XP-PEN tekentablet past bij jou? - de keuzehulp

Het merk XP-PEN heeft een breed assortiment tekentablets. Er is ruime keuze uit verschillende soorten, maten en functionaliteiten. Naast de reguliere tekentablets hebben ze ook verschillende Pen displays waarbij je kunt tekenen op het scherm zelf. Het unieke verkoopargument van XP-Pen? De degelijke prijs/kwaliteit verhouding. Het zijn kwalitatief goede tekentablets voor een eerlijke prijs.

Het assortiment bestaat momenteel uit een groot aantal verschillende tablets en een aantal pen displays. Bij het kiezen van een tablet zijn het vaak de specificaties van een tablet waarvan men niet weet of ze goed zijn of niet. Het kiezen van een tablet lijkt daardoor een lastige opgave, want welk tablet past het beste bij jouw werkzaamheden en budget? Wij maken het je een stuk gemakkelijker en zetten alles wat je moet weten op een rij.

Star05
Tekenen en schetsen is bijvoorbeeld prettiger op een A4-formaat tablet.

De afmetingen van een tekentablet

Wat de afmetingen zijn van het tablet die goed bij jou past, ligt aan de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Zo is bijvoorbeeld tekenen en schetsen prettiger op een A4-formaat tablet. Maar als je slechts digitale handtekeningen wilt zetten of op je PowerPoint presentatie wilt schrijven tijdens een online presentatie dan volstaat een klein formaat tablet. Ook zijn de kleine tablets handiger als je niet zo veel ruimte op je bureau hebt. De Pen Displays hebben het voordeel dat je rechtstreeks op het beeldscherm schrijft, maar deze zijn wellicht bureau vullend.

Het kleinste tekentablet van XP-PEN heeft een afmeting van 10 bij 7 cm (Star G430S) en het grootste tekentablet heeft een vol A4-formaat (Star06). De Pen displays uit de Artist-serie zijn nog weer een slag groter, natuurlijk omdat tekenen op een wat groter scherm prettiger is. Hierbij is de Artist 24 Pro met 63cm x 37cm het grootste Pen display van XP-PEN. Dus zoek uit welke werkzaamheden je met het tablet wilt verrichten.

Specificaties van de XP-Pen tablets

Bij het uitzoeken wordt veelal gekeken naar de resolutie van het tekentablet en het aantal drukniveaus van de bijbehorende pen. Bij de XP-Pen tekentablets is een resolutie van 5080 LPI de norm. LPI staat voor ‘Lines Per Inch’, hoe hoger het aantal lines hoe nauwkeuriger je te werk kunt gaan met het tekenen van details. Daarnaast hebben alle tablets een fijne snelle reactiesnelheid. Als je bijvoorbeeld een keertje op een Smartboard schoolbord hebt getekend, weet je hoe belangrijk die snelheid is om prettig te tekenen.

Pennen XP-PEN

De pennen

Bij elke tekentablet zit natuurlijk een pen om op het canvas te kunnen tekenen. Een pen wordt ook wel een stylus genoemd. De pennen kunnen per tabletmodel van elkaar verschillen, maar elke pen heeft een drukgevoeligheid van 8192 drukniveaus. Alle huidige pennen zijn batterijvrij, wegen tussen de 8 en 15 gram en zijn door zowel links- als rechtshandige te gebruiken. Daarnaast kun je met de programmeerbare knop aan de zijkant van de stylus de pentip direct in een gum veranderen. Ook zijn er een aantal pennen met een ergonomische rubberen grip of pennen die extra digitale gum achter op de pen hebben zitten.

Pen drukniveaus

8192 drukniveaus, wat houdt dit in?

Elke stylus van XP-Pen heeft een drukgevoeligheid van 8192 drukniveaus. Hoe meer niveaus hoe nauwkeuriger de dikte van lijn wordt weergegeven door het tekentablet. Dit houdt in dat als je harder met de pen op het canvas drukt de lijn dikker wordt. Door het hoge aantal drukniveaus wordt die lijn mooi vloeiend van dun naar dik. Pennen met meer dan 8192 niveaus zijn er op dit moment nog niet.

Verschillende pennen

Wat is tilten met je pen?

Tilten is het kantelen van de pen tot 60 graden. Het herkennen van een kanteling is niet wat elke pen kan. Dit is een ietwat luxere functie en sommige tabletmodellen ondersteunen dit niet. Doordat de pen een kanteling (tilt) waarneemt kun je eenvoudiger uit de losse pols schetsen. Ook kun je gemakkelijker schaduwen aanbrengen zonder dat je de instellingen hoeft wijzigen. Dus als een tablet neemt om veel te tekenen en het daarna gaat inkleuren, dan is het fijn dat je pen een tilt kan herkennen. Tablets die dit kunnen zijn de Deco Pro MediumDeco Mini 7WDeco01 v2Star G960S, de Star G960S Plus en alle Pen Displays van de Artist-serie.

Pen clipper

Waarom krijg je extra pen nibs?

De extra ‘pen nibs’ zijn nieuwe penpunten voor je stylus. Als je tekent of schrijft met de pen, dan kan de punt na verloop van tijd slijtage vertonen. De punt ‘verdwijnt’ niet zoals bij een potlood, maar hij krijgt dan een scherp randje. Een te scherpe punt kan krasjes op je tablet maken als je niet oppast. Dit kun je voorkomen door de penpunt te vervangen. Hoe vaak je de nib moet vervangen ligt aan de gebruiker. Sommige tekenaars verslijten veel nibs, andere hoeven hem eigenlijk nooit te vervangen. Dit ligt er aan hoe hard je zelf op de punt drukt. Hard drukken op de pen is trouwens helemaal niet nodig. Bij aankoop van een tablet krijg je altijd een paar extra penpunten. De penpunten zijn niet universeel, dus de penpunten van een P05D stylus passen niet in een PA2 stylus.

Om de penpunt te vervangen zit er bij elk tablet een pen clipper, ofwel een andere manier om de punt gemakkelijk uit de pen te krijgen. Zit jouw pen in een koker, dan zit er bij de extra nibs een metalen holte waarmee je de huidige nib eenvoudig kunt verwijderen. Extra penpunten zijn ook los te koop op de XP-Pen webshop  in een pakketje van 50 penpunten.

Als student kun je met je studentenmail 10% korting op je aankoop in de XP-PEN webshop  ontvangen. Er zijn ook regelmatig andere aanbiedingen te vinden.

Deco Pro Medium handschoentje

Een twee-vingerhandschoentje?

Bij de pen displays, en ook bij een aantal modellen tekentablets, wordt een handschoentje meegeleverd. Als dit nog niet eerder hebt gezien dan kun je hier wellicht wat raar van opkijken. Dit handschoentje, voor zowel links- als rechtshandigen, laat je tekenhand prettiger over het canvas glijden. Een handschoentje wordt meegeleverd bij de Deco03Star05Deco Mini 7WDeco Pro Medium en de Deco01 v2 en bij alle Pen displays van de Artist-serie. Een handschoentje is eventueel ook los verkrijgbaar in verschillende maten.

XP-PEN Artist-series
Links de Artist 12 Pro, rechts de Artist 24 Pro.

De Artist-serie – de luxere pen displays

De Artist-serie van XP-Pen bestaat momenteel uit zes pen displays. Dit zijn tekentablets met een ingebouwd scherm. Het grootste verschil tussen deze pen displays is het formaat. De kleinste heeft een scherm van 12 inch, de grootste is 24 inch. Praktisch gezien moet je bij het uitzoeken van een pen display kijken naar twee aspecten: ‘hoeveel ruimte heb ik op mijn bureau?’ en ‘wat is mijn budget?’. De grotere schermen zijn natuurlijk wat duurder. Het voordeel van een groter scherm is dat je simpelweg iets meer ruimte hebt om je kleurenpaletten en venstertjes kwijt te kunnen.

De specificaties van de pen displays

De beeldschermen zijn volledig gelamineerd, hierdoor treedt er geen virtuele parallax op. Er zit dus geen zichtbare ruimte tussen je cursor op het display en de pentip van de stylus. Ook hebben ze een beschermende folie met ontspiegelfunctie op het beeldscherm zitten, met uitzondering van de Artist 22 Pro. De lichtintensiteit van het scherm kun je aanpassen met de knoppen aan de zijkant van het tablet. De schermen van de Artist-serie hebben een zekere stroefheid die overeenkomt met werkelijk papier. Het tekendisplay kun je instellen als gekopieerde weergave van het hoofdbeeldscherm of als extra beeldscherm. De Artist-serie pen displays ondersteunen de herkenning van een tilt.

Star G960S tekentablet
De Star G960S is zowel linksom als rechtsom ( 180° draaien) te gebruiken.

Extra weetjes voor extra wensen

Tekentablet voor linkshandige gebruikers

Een groot percentage van de bevolking is rechtshandig, hier zijn allerlei producten die je in het dagelijks leven gebruikt dan ook voor geoptimaliseerd. Meerdere tablets hebben een aantal programmeerbare drukknopjes en een draaiwiel, geplaatst aan de ‘verkeerde kant’ voor een linkshandige gebruiker. Het tablet is zowel linksom als rechtsom ( 180° draaien) te gebruiken, zodat linkshandige gebruikers ook de knoppen gemakkelijk kunnen bedienen. Zit er bij het tekentablet een handschoentje? Deze is universeel en dus ook voor linkshandige gebruikers!

Draadloze tablets

Wil je mobiel zijn met je tablet of je hebt een hekel aan kabels, dan is een draadloze tablet zeker een optie. Momenteel zijn er vier draadloze XP-Pen tablets: Deco03, de Star05, de Star06 en de Deco Mini 7W.


Tablet aansluiten op een Android apparaat?

Een specificatie die sommige mensen handig kunnen vinden is het aansluiten van je tekentablet op je smartphone of tablet. De tekentablets waarbij dit mogelijk is zijn de Deco Mini 4, Deco Mini 7, Star G960S, Star G960S Plus.

Wat het is het verschil tussen de Star G960S en de Star G960S Plus? De bijgeleverde pen is anders, de ranke PH3 stylus zonder gum aan de achterzijde versus de dikkere PH2 stylus met een digitale gum aan de achterzijde.

Deco 03 op bureau

Tekentabletten met elkaar vergelijken

Als je online naar een geschikt tekentablet gaat zoeken dan zijn de belangrijkste specificaties die mensen vergelijken de lpi van het tekentablet en het aantal drukniveaus van de pen. Bij XP-Pen valt op dit vlak weinig te vergelijken, want deze twee specificaties zijn bij elk tablet hetzelfde: 5080 lpi en 8192 drukniveaus. Wat je letterlijk ‘geoptimaliseerd tot in de puntjes’ kunt noemen. Iets waar je wel op wilt letten is of je een pen wilt die 60 graden tilt kan herkennen. Heb je vragen over een XP-Pen tekentablet, kijk dan bij de FAQ op de website van XP-Pen.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.