Wat is een gimbal en hoe balanceer je hem?

Door te filmen met je camera op een gimbal krijgen jouw vloeiend ogende beelden de uitstraling van een professionele productie. Wil je beginnen met het filmen met behulp van een gimbal, maar weet je niet hoe je moet beginnen? We leggen uit wat een gimbal is, wanneer je hem gebruikt, hoe je de gimbal moet balanceren en we leggen de verschillende modi uit. Zo ben je goed voorbereid voordat je begint met filmen.

Wat is een gimbal?

Een gimbal is een hulpmiddel dat je camera stabiliseert om vloeiende videobeelden te maken. Een gimbal - ook wel eens camera stabilizer genoemd - heeft drie assen met krachtige motoren en een intelligent algoritme dat kan herkennen of je een bewuste beweging maakt, of je camera trillingen of schokken maakt die je niet in beeld terug wilt zien. De drie motoren zorgen ervoor dat de tilt, pan en roll bewegingen worden gecorrigeerd.

  • Tilt: van boven naar beneden; van beneden naar boven.
  • Pan: van links naar rechts; van rechts naar links.
  • Roll: roterende beweging.

Die compensatie zorgt ervoor dat je met de gimbal super stabiele, vloeiende beelden maakt. Dit  zorgt voor een professionele look die populair is bij zowel de kijker als de opdrachtgever. Daar wordt vaak naar gevraagd als je aan de slag bent als videograaf. Behalve dat een gimbal stabiele en vloeiende beelden geeft, zitten er nog andere functies op die je nog veel meer flexibiliteit en creatieve mogelijkheden geven.

Bekijk je liever de video?

Wanneer gebruik je een gimbal?

Gimbals worden veel gebruikt bij videoclip opnamen, op events en bijvoorbeeld in bruiloft videografie. Het is ook belangrijk om te weten wanneer je geen gimbal gebruikt. Dit is wanneer je bijvoorbeeld een lange tijd vanaf een vast punt moet filmen, bijvoorbeeld tijdens een livestream. Dan kun je beter een statief met een videokop gebruiken, zodat je armen niet vermoeid raken.

"Wat wel kan is de camera shake in de postproductie aan je vloeiende beelden toevoegen."

Bij actiescènes of een achtervolging geeft een schokkerig beeld een gevoel van paniek en urgentie. Als je geen gimbal gebruikt dan kun je natuurlijk lekker veel camera shake toevoegen. Het nadeel daarvan is dat als je footage camera shake heeft, je dit tijdens het editten er nooit meer uit kunt halen. Wat wel kan is de camera shake in de postproductie aan je vloeiende beelden toevoegen. Kortom, een hoop om over na te denken voordat je begint te filmen.

Welke gimbal past bij mijn DSLR of mirrorless camera?

Voordat je een gimbal kiest zijn er een paar dingen om over na te denken. Zo moet je rekening houden met het draagvermogen van de gimbal. Zijn de camera en het objectief zwaarder dat het draagvermogen, dan zullen de motoren bewegingen en schokken niet meer goed kunnen compenseren.

Heb je een zoomobjectief op je camera zitten? Let er dan op of deze een interne zoom heeft of niet. Wanneer het objectief uitschuift moeten de motoren harder werken om de camera gebalanceerd te houden. Dit heeft effect op hoe lang een acculading mee gaat. Ook zal de gimbal meer moeite hebben met snelle bewegingen.

Gebruik accessoires alleen als het echt nodig is en probeer grotere accessoires zoals monitors zoveel mogelijk aan de gimbal zelf te bevestigen zodat de motoren deze niet hoeven te dragen. Ga je filmen met een smartphone, kies dan een gimbal voor smartphones.

Zhiyun Weebill 3 low angle

Waarom de Zhiyun Weebill 3 combo gebruiken?

De gimbal die we gebruiken om te laten zien hoe je een gimbal moet balanceren is de Zhiyun Weebill 3. Deze compacte en lichte gimbal is krachtig genoeg om makkelijk een full-frame camera met een 24-70mm F/2.8 objectief te kunnen dragen. Hij beschikt over het nieuwste algoritme van Zhiyun waardoor zelfs de kleinste bewegingen gecompenseerd worden.

"Met deze gimbal kun je relatief lang en comfortabel filmen."

Met deze gimbal kun je relatief lang en comfortabel filmen. Ga je voor de Weebill 3 combo kit dan krijg je ook een polssteun en een sling hendel. Dit neemt gewicht weg van je pols en zorgt voor meer gemak en comfort. Met de ingebouwde microfoon neem je een vrijwel altijd beter geluid op dan met de ingebouwde microfoon van je camera, wat helpt bij het editen. En met het led-licht kun je een onderwerp beter uitlichten en zo je video eenvoudig net dat beetje extra geven.

Polssteun en handgrip van Zhiyun Weebill 3
welke as is waar

Hoe balanceer je een gimbal?

Bij het balanceren van de gimbal breng je de camera en gimbal in evenwicht. De Weebill 3 beschikt over een quick-release systeem waardoor je slechts 1x hoeft te balanceren. Zet alle accessoires (follow focus, filters, ect.) op je camera voordat je gaat starten. De snelkoppelingsplaat (baseplate) monteer je onder je camera met het schroefje, dit doe je voordat je de camera op de gimbal plaatst. Dit kan met een schroevendraaier, inbussleutel of met het muntje onderop de baseplate.

snelkoppelingsplaat op camera
camera op gimbal zetten
Plaats de camera met QR base plate op de gimbal.

Camera op de gimbal plaatsen

Het is belangrijk dat je de gimbal op een vlak oppervlak zet (zoals een tafel) om ervoor te zorgen dat hij niet beweegt en niet scheef staat, want anders kun je hem niet correct balanceren. Alle assen van de gimbal zijn op slot als je de gimbal voor het eerst uit de doos haalt. Dat betekent dat er niets kan bewegen. Allereerst moet je de camera op de gimbal plaatsen. Dit gaat eenvoudiger als je de assen niet mechanisch vergrendeld zijn. Er zijn drie schuifjes die je moet omzetten om ze te ontgrendelen.

Plaats de camera met het scherm naar jezelf toe. Dit kan in het begin een beetje schroef gaan. Druk het zilverkleurige knopje in zodat je de snelkoppelingsplaat helemaal kunt doorschuiven naar achteren. Als je het knopje loslaat en je hoort een ‘klik’ dan is de snelkoppelingsplaat er goed op geplaatst. Je kunt de plaat nog wel iets bewegen, maar dat betekent dat hij er niet meer van af kan schuiven.

Drie assen

De gimbal heeft drie verschillende assen, waarbij een as een compenserende beweging maakt. De tilt-as zorgt voor de soepele verticale bewegingen: van boven naar onder of van onder naar boven. De pan-as zorgt voor de soepele horizontale bewegingen, waarbij van links naar rechts de meest gebruikte camera beweging is in film en videoproducties. De roll-as zorgt voor de rotatie van de camera, hoewel deze minder vaak gebruikt wordt in een camerabeweging is deze wel essentieel voor het balanceren van de de camera op de gimbal.

tilt-as balanceren
tilt-as instellen
Schuif de camera naar voren of naar achteren totdat hij in balans is.

Tilt-as balanceren

De gimbal is uiteraard nog niet in balans. We beginnen met het instellen van de Tilt-as. Zet de andere twee assen, de pan-as en de roll-as, tijdelijk op slot met de schuifjes. Laat de camera omhoog wijzen en draai het vleugelmoertje dat direct onder de led-lamp zit een beetje los. Nu zoeken we naar het balanspunt waarbij je camera recht omhoog blijft wijzen.

Dus kantelt de camera een beetje naar voren, dan schuif je de QR-plate met de camera fysiek een beetje naar achteren. Of schuif hem naar voren als hij achteren kantelt totdat hij precies op het juiste punt zit dat hij niet meer naar voren of naar achteren kantelt. Het zijn elke keer subtiele aanpassingen. Op een gegeven moment blijft de camera uit zichzelf naar boven wijzen, op dit moment draai je de vleugelmoer weer vast.

Roll-as
roll-axis instellen
roll-axis balanceren
Schuif bij de roll-as de camera fysiek een beetje naar links of rechts totdat hij in balans is.

Roll-as balanceren

Nadat de Tilt-as in balans is, gaan we de roll-as instellen. Hiervoor moet je de Roll-as eerst van het slot halen. Je zult zien dat camera een beetje naar binnen toe kantelt. De camera wijst nu naar voren. De baseplate moet je bij deze as fysiek een beetje naar links of rechts schuiven totdat de camera niet meer kantelt en op dezelfde plek blijft staan. Controleer nadat de roll-as is gebalanceerd of de camera bij de tilt-as nog steeds netjes omhoog blijft wijzen.

Pan-axis balanceren
Pan-axis instellen
Pak de gimbal op en houdt hem schuin, de camera is in balans als hij niet kantelt.

Pan-as balanceren

Daarna gaan we de pan-as balanceren. Deze as balanceer je iets anders, want op het moment dat je de gimbal oppakt, dan gaat je camera een kant op draaien. Aan de hand van welke kant hij opdraait moet je de vork van de pan-as naar voren of naar achter plaatsen. Kantelt de camera vanzelf naar links dan schuif je de vork iets naar voren. Kantelt hij naar rechts, dan schuif je de vork iets naar achteren. Zoals bij elke as moet je elke keer weer minimale subtiele aanpassingen maken. Hij is in balans als je de gimbal schuin houdt en de camera op dezelfde plek blijft.

Assen controleren en kalibreren

Nadat je de drie assen in balans hebt gebracht kun je nog controleren of je hebt goed hebt gedaan. Laat de camera in verschillende richtingen wijzen, hierbij mag hij niet meer uit zichzelf gaan kantelen. Als hij in elke positie goed blijft staan dan ben je lekker bezig geweest. Nu kun je de gimbal aanzetten.

Als je de gimbal iets minder goed uit balanceert werkt hij nog steeds en zal hij de balans van je camera zelf netjes rechttrekken. Maar dan moeten de motoren iets harder werken om jouw camera in balans te houden. En dat heeft effect op de batterijduur en hoe vloeiend de beelden worden. Je kunt eventueel de gimbal ook nog kalibreren. Die optie is via het menu beschikbaar, maar dit is niet noodzakelijk om de gimbal te gebruiken.

Pan Follow modus
Lock modus
Point of View modus

Wanneer gebruik je welke modus?

Nadat de camera in balans is kun je de verschillende modi uitproberen. Je wisselt van modus door op het knopje met de letter M te drukken. De standaard, en meest gebruikte modus is de Pan Follow Modus. In de verschillende modi vergrendeld de software van de gimbal bepaalde assen. Je hoeft dus niet zelf de assen te vergrendelen met de schuifjes zoals bij het balanceren.

Pan Follow Modus (PF)

In de Pan Follow Modus volgt de camera de bewegingen die je maakt met je armen en lichaam. De camera zwiert bijvoorbeeld van links en naar rechts. Dat hoef je dan niet met de joystick te doen. Deze beweging wordt het meest gebruikt in filmproducties en is dus ook de meest gebruikte modus van de gimbal.

Lock Modus (L)

Druk vervolgens één keer op het M-knopje en dan gaat hij naar de Lock modus. Hierbij richt je de camera op één onderwerp en daar blijft hij continu opgericht. De gimbal zet de pan- en tilt-as op slot, waardoor hij niet meer draait. De camera-richting blijft gelockt, deze modus kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je parallel naast iemand loopt.

Follow Modus (F)

Druk je vervolgens nog een keer op het M-knopje, dan gaat hij naar de Follow modus. Deze modus is vrijwel identiek aan de PF-modus, alleen beweegt bij deze modus ook de tilt-as, waardoor je nu ook een mooie soepele beweging van boven naar onder kunt maken.

POV Modus (POV)

Druk nu twee keer op het M-knopje en je gaat in de Point Of View modus. En dat betekent dat je vanuit je eigen blikveld aan het filmen bent. In deze modus zijn alle assen ontgrendeld, dus ook de roll-as. Hierdoor kun je de camera zelfs schuin houden, waardoor je dynamische en abstracte shots krijgt. Deze shots worden veel gebruikt in muziekvideo’s (videoclips).

Portrait Modus (P)

Weer twee keer drukken op het M-knopje om de portrait modus te activeren. De camera draait op zijn zijkant. Zo kun je direct verticale video’s opnemen, wat handig is voor Shorts, Reels of TikToks.

Vortex Modus (V)

Druk je weer twee keer dan draait je camera omhoog en zit de gimbal in de vortex modus. In de vortex modus is het de bedoeling dat je eigenlijk je gimbal naar voren toe kantelt, de zogenaamde undersling modus. Met de joystick kun je de camera 360 graden om zijn as laten rollen. Dit creatieve beeld kun je bijvoorbeeld gebruiken om mooie transities te maken in post-productie.

GO modus (GO)

De GO modus activeer je door op het knopje met het rode streepje aan de voorkant van de gimbal houdt ingedrukt. De GO modus is geschikt voor supersnelle actie en abrupte bewegingen. Dus als je achter iemand aan moet rennen of bij een actiescènes. Zodra je de knop loslaat dan gaat hij weer uit de GO modus.

Oefenen!

Je weet nu precies wat een gimbal is, wanneer en hoe je deze kunt gebruiken. De creatieve invulling ga je uiteraard zelf bepalen, maar bedenk van te voren wat je wilt vertellen met je video. Om een overtuigende video te maken is het voor de kijker prettig als het type beeld aansluit bij het soort video.

Zo zijn schuine camerabeelden uit de POV modus bijvoorbeeld minder geschikt tijdens het Ja-woord op een bruiloft. In een stoere hiphop video past dit bijvoorbeeld stukken beter. Daarnaast is een rustige pan-beweging juist heel geschikt om een interieur te filmen.  Nu rest je nog één ding: Heel veel oefenen! De Weebill 3 maakt langdurig filmen zo comfortabel mogelijk waardoor je alle verschillende modi goed kunt proberen.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.